IKKE BLID: Tyrkias president er ikke nådig med NATO etter at han ble fremstilt som fiende i en øvelse i Norge - til tross for at landet er med i alliansen. Foto: Alexander Zemlianichenko AP

Erdogan godtar ikke beklagelsen fra Norge og NATO

ISTANBUL/OSLO (VG) Både Norge og NATO har beklaget at deres allierte Erdogan ble fremstilt som en fiende under en øvelse på Jåttå i Stavanger. Det er ikke godt nok for den tyrkiske presidenten.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Han godtar nemlig ikke beklagelsen.

– Dere har sett den respektløse oppførselen under NATO-øvelsen i går. Noen feil gjøres ikke av tosker, men av nedrige folk, sa den tyrkiske presidenten i en tale gjengitt av nyhetsbyrået Anadolu.

– Dette kan ikke løses med en enkel unnskyldning, fortsetter han.

Les mer: Brukte Erdogan som fiende på NATO-øvelse

– Forvridde holdninger

Erdogans tale om NATO-fadesen fant sted under et partimøte lørdag.

Her stilte presidenten også spørsmålstegn ved NATOs troverdighet, og sa at fornærmelsen mot Tyrkia var et uttrykk for forvridde holdninger i forsvarsalliansen landet selv er med i.

Tyrkia kalte hjem 40 soldater etter episoden under øvelsen.

– Det ble satt opp et fiendebilde som inkluderte Tyrkias grunnlegger Atatürks navn, og mitt navn, opplyste Erdoğan i et møte i hans parti AKP i Ankara fredag morgen.

– Uakseptabel hendelse

Tyrkias opposisjonsleder Kemal Kılıçdaroğl i partiet CHP fordømmer også NATO.

– Dette er ikke noe som fås ut av verden med et vanlig «unnskyld», sier han, ifølge Hürriyet Daily News.

I en uttalelse fredag kveld skriver Tyrkias utenriksdepartement at de vil følge nøye med på hvordan NATO rydder opp.

– Dette er en beklagelig, uetisk og uakseptabel hendelse. Etterforskingen av gjerningspersonene vil bli fulgt tett, og nødvendige skritt vil bli tatt, gjengir den regjeringsvennlige avisen Daily Sabah.

Har beklaget

– Hendelsen var et resultat av gjerningen til en enkeltperson og den reflekterer ikke NATOs syn, skrev Stoltenberg i en uttalelse til VG via sin presseavdeling fredag.

Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har beklaget det som skjedde, og understreket at det som skjedde overhodet ikke reflekterte Norges holdning til Tyrkia.

Tyrkia har vært NATO-medlem siden 1952 og har alliansens nest største hær etter USA.

I Tyrkia er det forbudt ved lov å krenke Atatürk, og landsfaderens arv står sterkt hos det stolte folkeslaget. Derfor er NATO-episoden blitt et stort samtaletema både i Istanbuls gater og på sosiale medier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder