ANKLAGET: Brett Kavanaugh, her under senathøringen 6. september. Foto: Alex Wroblewski / REUTERS

Kavanaugh avviser overgrepsanklage

Brett Kavanaugh, Donald Trumps kandidat til ny høyesterettsdommer i USA, avviser anklage om seksuelt overgrep på 1980-tallet.

Publisert:

Kavanaugh avviste i en pressemelding fredag beskyldningene som demokratiske senatorer hadde mottatt og videresendt til FBI torsdag.

– Jeg avviser kategorisk og utvetydig denne anklagen. Jeg gjorde ikke dette på videregående eller noen annen gang, skrev Kavanaugh.

les også

Trump om New York Times-kronikken: De burde publisere navnet på forfatteren

Senator Dianne Feinstein i Senatets justiskomité kunngjorde torsdag at hun hadde mottatt informasjon i forbindelse med nominasjonen av dommeren, men ga ikke detaljer om hva det gjaldt.

Hevder overgrepsforsøk

Ifølge avisen New Yorker er det snakk om en hendelse mellom 53 år gamle Kavanaugh og en jevnaldrende kvinne da de begge gikk på videregående skole.

Det hevdes at Kavanaugh og en annen mann under en fest, inne på et rom, holdt kvinnen foran munnen slik ingen kunne høre henne mens Kavanaugh forsøkte å tvinge seg på henne. Kvinnen skal ha kommet seg unna. Hun skal selv ha sagt dette til avisen og lagt til at hun har slitt mye i ettertid av hendelsen.

les også

Tidligere Trump-rådgiver dømt til 14 dagers fengsel

Kavanaughs klassekamerat hevder at han ikke kan huske at hendelsen tok sted.

– Jeg har ingen minner om dette, sier han ifølge avisa.

Kavanaugh har fått bred støtte av venner og bekjente fra denne tidsperioden. En gruppe på 65 kvinner har signert et brev hvor de forsvarer dommeren.

– Gjennom de mer enn 35 årene vi har kjent ham, har Brett skilt seg ut for sitt vennskap, sin karakter og integritet. Han har alltid behandlet kvinner med anstendighet og respekt. Dette var sant da han gikk på videregående, og det er fortsatt sant den dag i dag, heter det.

Avstemning

Torsdag neste uke skal justiskomiteen stemme over Kavanaugh som ny høyesterettsdommer. Sammen med Neil Gorsuch, som Trump utnevnte i fjor, vil Kavanaugh utgjøre et nytt, tydelig konservativt flertall i høyesterett. 53-åringen kan bidra til å trekke domstolen i høyreorientert retning i flere tiår framover.

les også

Drama om Trump-nominert: Kaos og arrestasjoner

Demokratene som er kritisk til Kavanaugh gjør det de kan for å understreke at retten kan da avvise rettigheter som selvbestemt abort, programmer for svaktstilte minoriteter og sikre presidenten større immunitet fra loven.

Dersom Kavanaugh får flertall i justiskomiteen neste torsdag, der Republikanerne er overtallig med én senator, går avstemningen videre til Senatet. Gjør den det, har Kavanaugh gode sjanser til å bli innstilt som ny høyesterettsdommer ettersom Republikanerne har flertall både her og i Representantenes hus.

les også

Lekkasjen i Det hvite hus: Her er de mistenkte

Feinstein skal, ifølge The New Yorker, ha visst om brevet siden juli, uten å ha delt det med sine kolleger i Senatets justiskomité.

– Kvinnen har bedt om konfidensialitet, valgt å avstå fra å stå frem og fra å gå videre med saken, noe jeg har valgt å respektere. Når det er sagt, så har jeg valgt å varsle føderale myndighetene, sa Feinstein.

Saken har også fått Republikanerne til å reagere, som hevder at Feinsteins varsling er politisk motivert. Det var nemlig under en en het debatt i Senatets justiskomité, der de republikanske senatorene valgte å overkjøre Demokratenes protester og sette en ny dato for endelig avstemming til 20. september, at saken ble brakt i offentlighet.

Ifølge The New Yorker kommer ikke FBI til å forfølge saken, men hendelsen skal ha blitt loggført i FBIs bakgrunnsprofil-mappe på Kavanaugh.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder