OMSTRIDT: Donald Trumps nye sikkerhetsrådgiver, John Bolton, blir stemplet som «krigshisser» av sine politiske motstandere. Foto: Mike Segar / Reuters

Trumps nye rådgiver oppfordret til cyber-krig

Donald Trumps påtroppende sikkerhetsrådgiver John Bolton har i flere år tatt til orde for at USA trapper opp sin digitale krigføring mot Russland og Nord-Korea.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over to år gammel

I en serie kronikker, taler og TV-opptredener har Bolton argumentert heftig for at USA styrker sin kapasitet til å gjengjelde cyber-angrep fra land som Kina, Russland, Iran og Nord-Korea, melder nettstedet Politico.

les også

«Krigshisser» blir Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver

Cyber-krigføring

Bolton har blant annet anbefalt at USA foretar en kraftig utvidelse av sin kapasitet på cyber-krigføring, både offensivt og defensivt.

– Vi må utvikle den samme avskrekkingen på cyber-området som vi gjorde med atomvåpen, for å hindre fremtidige angrep fra Russland eller andre som truer våre interesser. En måte å gjøre det på kan være et gjengjeldelsesangrep på Russland, skrev Bolton i en kronikk i The Hill i februar.

Den påtroppende Trump-rådgiveren har også tatt til orde for å trappe opp sine angrep på ikke-statlige aktører, og har lenge argumentert for at det amerikanske forsvaret bør gå etter varslernettstedet Wikileaks.

– Vårt cyberforsvar bør bruke Wikeleaks som «skytetrening» og ødelegge deres kapasitet, sa han i et intervju med Fox News i fjor.

les også

Donald Trump og Melania hånd i hånd etter utroskapspåstandene

Kritikere bekymret

9. april tar Bolton over som nasjonal sikkerhetsrådgiver, og blir dermed en av president Donald Trumps nærmeste medarbeidere. Utnevnelsen av Bolton vakte betydelig oppsikt og uro i Washington. 69-åringen har i en årrekke vært en polariserende figur i utenrikspolitiske kretser i Washington. Spesielt hans store vilje til å gå til krig bekymrer kritikerne.

Den tidligere advokaten var i flere år helt sentral i kretsen rundt president George W. Bush, og var blant annet en sterk pådriver for invasjonen av Irak i 2003. Han har også tatt til orde for å bombe både Syria, Iran og Nord-Korea.

Senest i februar argumenterte han for å bombe Nord-Korea for å stoppe landets atomvåpenprogram i et leserinnlegg i The Wall Street Journal.

les også

Trump til angrep på verdens rikeste mann

– John Bolton har en lang og beklagelig historie med ukloke og forhastede kommentarer. H. R. McMaster var en pådriver for moderasjon i Det hvite hus. Det er det usannsynlig at Bolton blir, sa professor Steve Biddle ved George Washington University til VG da utnevnelsen ble kjent.

Iran-avtalen

Blant dem som advarer mot Bolton, er den republikanske senatoren Rand Paul.

– Han er helt besatt av å gjenta praktisk talt samtlige utenrikspolitiske tabber USA har gjort de siste 15 årene, sier Paul.

les også

Trump: USA ut av Syria veldig snart

Flere analytikere frykter blant annet at Bolton vil overtale presidenten til å trekke USA fra atomavtalen med Iran, som skal opp til vurdering i mai.

Bolton overtar jobben etter H.R. McMaster, som har vært nasjonal sikkerhetsrådgiver siden februar i fjor, da han erstattet den skandaliserte Michael Flynn. Sistnevnte ble fjernet etter bare 23 dager i jobben, blant annet fordi han løy om sine kontakter og samtaler med Russland.

Mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Nord-Korea
 4. Russland
 5. Kim Jong-un

Flere artikler

 1. «Krigshisser» blir Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver

 2. Pluss content

  Ny Trump-rådgiver: Argumenterte for krig mot Nord-Korea

 3. McMaster ferdig som Trump-rådgiver

 4. Bekreftet: Trump trekker USA ut av atomavtalen med Iran

 5. Bolton: – Iran må ikke feiltolke USAs klokskap som svakhet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder