ARRESTERT: Juan Carlos «Chupeta» Ramírez-Abadía ankommer en politistasjon i São Paulo i Brasil, etter at han ble arrestert i 2007. Foto: Evelson de Freitas / TT NYHETSBYRÅN

Narkobaronen «Chupeta» innrømmet i retten: Har beordret drap på 150 personer

Kokainsmugleren «Chupeta» innrømmet i retten å ha betalt over 300.000 dollar for ett enkelt drap.

Artikkelen er over ett år gammel

Nye grusomme detaljer fra kokainbransjen kom frem i rettssaken mot Joaquín «El Chapo» Guzman i New York tirsdag. Den meksikanske kartellsjefen er tiltalt for å ha smuglet flere hundre tonn kokain til USA, i tillegg til å stå bak en rekke drap og kidnappinger.

Colombianeren Juan Carlos «Chupeta» Ramírez-Abadía fortsatte sitt vitnemål mot sin tidligere kompanjong. Mens han mandag fortalte om hvordan han smuglet kokain fra Colombia til Mexico, snakket han tirsdag om en rekke personer han hadde sørget for å få drept. Narkobaronen har innrømmet å ha beordret drap på til sammen 150 personer.

Leiemorderne Chupeta brukte tok seg godt betalt. Ved et tilfelle betalte Ramírez-Abadía 45.000 dollar for å ta livet av tre personer. En annen person skal ha kostet 338.776 dollar å kvitte seg med, forklarte han. Da colombianeren fikk spørsmål om hvorfor det var så dyrt, svarte han: «En stor gruppe leiemordere deltok i det drapet», ifølge journalisten Keegan Hamilton, som rapporterer fra rettssaken på Twitter.

Her blir kartellsjefen utlevert til USA:

Drap etter drap etter drap

Deretter ramset Chupeta opp en rekke likvideringer, den ene mer blodig enn den andre. New York Times-journalist Alan Feuer skriver på Twitter at Chupeta blant annet innrømmer å stå bak drapet på en person ved navn Tocayo i 2002. Tocayo ble lurt i en felle, sammen med tolv andre personer. Alle ble drept, før likene ble lastet på en pickup og kjørt vekk.

En pensjonert løytnant i den colombianske hæren ble skutt, etter å ha stjålet våpen fra kartellet. En eldre mann ble henrettet for å ha stjålet to millioner dollar fra Ramírez-Abadía. Chupeta skjøt ham selv i bakhodet, ifølge sin egen forklaring. En advokat som snakket om kartellets aktiviteter i fylla, ble skutt i en bokhandel.

les også

Vitne bretter ut om «El Chapos» angivelige drapsbølge

En leiemorder ved navn Ivan Urdinola, som Chupeta samarbeidet med, hadde et favorittredskap.

«Han foretrakk – og jeg vil si det på spansk – en motosierra. Det er en motorsag. Han drepte, og dumpet likene i Cauca-elven», sa Ramírez-Abadía, ifølge Hamilton.

Man trengte ikke å utfordre Chupeta personlig for å bli drept. Det holdt at noen man kjente la seg ut med ham. Da en kartellboss ved navn Victor Pitiño ble arrestert og utlevert til USA, for deretter å samarbeide med amerikansk politi, sørget Chupeta at 36 av hans venner og slektninger ble tatt av dage.

I FANGENSKAP: Joaquín «El Chapo» Guzman fotografert 8. januar 2016, mens han blir ført om bord i et helikopter av soldater i Mexico City. Han ble arrestert i 2014, etter flere år på rømmen. Foto: Marco Ugarte / TT / NTB Scanpix

Bestakk politiet

Chupetas leiemordere drepte ikke bare folk i Colombia eller Mexico. Colombianeren beordret flere drap i USA, der han hadde folk som distribuerte narkotikaen som var smuglet inn i landet. En familie i New Jersey, som var mistenkt for å stjele fra et av lagrene hans eller være informanter, ble likvidert.

Ramírez-Abadía innrømmet også å stå bak drapet på en mann ved navn Vladimir Beigelman i Brooklyn i desember 1993.

I retten fortalte Chupeta også om hvordan han bestakk korrupte tjenestemenn. Blant annet forsøkte han å bestikke amerikanske narkotikaagenter med prostituerte, leiligheter og gaver. Dette skal han ha gjort med hjelp fra en elitestyrke i det colombianske politiet.

I RETTEN: Tegning fra rettssaken i New York. Juan Carlos «Chupeta» Ramírez-Abadía (t.v.) vitner mot Joaquín «El Chapo» Guzman (t.h.). Foto: JANE ROSENBERG / NTB SCANPIX

60 dager per drap

Kartelltoppen betalte også journalister for å skrive saker til hans fordel, og å legge vekk saker som kunne være skadelige. Også politikere fikk pengestøtte. Han ga den tidligere colombianske presidenten Ernesto Samper en halv million dollar i valgkampstøtte.

Ramírez-Abadía slo seg opp i Cali-kartellet, som han etter hvert tok over ledelsen av. Senere ble han en del av Norte del Valle-kartellet.

les også

Narkobaron Hector Beltran Levya er død

Han ble arrestert i Brasil i 2007, og utlevert til USA. Der gikk han med på å bli informant, mot å få redusert straff. Avtalen med amerikanske myndigheter betyr at han kan slippe unna med 25 år i fengsel. Guzmans advokat bemerket i retten at det betyr at Chupeta vil sone 60 dager per drap.

Rettssaken mot Joaquín «El Chapo» Guzman er ventet å vare i fire måneder.

Interessert i mer? Se dokumentaren «El Chapo & Sean Penn» - om møtet mellom narkobaronen og Hollywood-stjernen - på VG+

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder