FORNØYD: Nord-Koreas leder Kim Jong-un under testingen av et luftvernsystem i mai. Under Kim har nordkorea utviklet avanserte atomvåpen, ballistiske missiler og andre avanserte våpensystemer. Foto: KCNA

Forsker om Kims atomprogram: En suksess

Donald Trumps politikk er nærmest en oppfordring til diktaturer å skaffe seg egne kjernefysiske våpen, mener atomvåpenforsker.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Nord-Koreas atomvåpenprogram er en suksesshistorie, sier Målfrid Braut-Hegghammer, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Hun forsker på diktaturer og atomvåpen, og har gitt ut boken «Unclear Physics: Why Iraq and Libya Failed to Build Nuclear Weapons».

Et av tegnene på suksessen er toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un som avholdes i Singapore tirsdag.

– Nord-Korea har utviklet kjernevåpen. Landet har utviklet et leveringssystem for atomvåpen som kan nå USA. Nord-Korea er i praksis anerkjent av Donald Trump som atommakt. Og Kim Jong-un får møte USAs president ansikt til ansikt, ramser Braut-Hegghammer opp.

Alt om toppmøtet ser du direkte på VGTV fra klokken 02.30 natt til tirsdag!

Samtidig har USA klart å undergrave sitt eget alliansenettverk, mener hun. Blant annet ved å svekke sin allianse med Sør-Korea. I tillegg blir Kinas innflytelse over Nord-Korea svekket når landet har kjernevåpen.

– Erfaringene med Nord-Korea er et godt argument for andre land å skaffe seg atomvåpen, spesielt land der USA ønsker regimeendringer, sier Braut-Hegghammer.

ATOMFORSKER: Målfrid Braut-Hegghammer har skrevet boken «Unclear Physics – Why Iraq and Libya Failed to Build Nuclear Weapons». Foto: HARALD HENDEN

Regimeskifte

Det går nemlig ikke så bra med diktaturer som avvikler atomvåpenprogrammene sine. Både Saddam Hussein i Irak og Muammar al-Gaddafi i Libya forsøkte å utvikle kjernefysiske våpen.

Gaddafi ga opp forsøket i 2003, som en del av en avtale for å heve internasjonale sanksjoner mot Libya. Saddam Hussein klarte derimot å ødelegge for sine muligheter til å lage atomvåpen ved å invadere Kuwait i 1990.

les også

Trump til VG: Heller verdensfred enn fredspris

– Lederen for Iraks atomvåpenprogram Jafar D. Jafar fortalte meg at Saddam Hussein sannsynligvis er det eneste eksemplet på en leder som forkludret sitt eget atomvåpenprogram, sier Braut-Hegghammer.

Iraks okkupasjon av Kuwait førte til den første Gulfkrigen i 1991. Hussein ble avsatt 12 år senere, da USA invaderte Irak i 2003. Gaddafi ble styrtet og jaget på flukt av libyske opprørere med hjelp fra NATO i 2011. Han ble drept av opprørerne senere samme år.

– Libya og Irak viser hvordan det går når land avvikler atomvåpenprogram. Da blir det regimeendring, sier Braut-Hegghammer.

RAKETT: 29. november gjennomførte Nord-Korea en vellykket test av raketten Hwasong-15. Missilet kan nå alle deler av USA fra Nord-Korea. Foto: KCNA

Flere atomstater

Resultatet er at diktatorer som vurderer å gi opp atomvåpenprogrammene sine kommer til å tenke seg om et par ekstra ganger. Også demokratiske land kan bli mer positive til atomvåpen som et resultat av Trumps politikk, mener Braut-Hegghammer.

les også

Derfor besøkte Lavrov Nord-Korea

Dersom Nord-Korea fortsetter med sitt atomvåpenprogram, kan Sør-Korea og Japan komme under press for å utvikle egne kjernevåpen. Under presidentvalgkampen antydet Trump at både Japan og Sør-Korea burde skaffe seg kjernevåpen.

– Trump undergraver internasjonale avtaler, han oppfordrer land til å skaffe seg atomvåpen og han belønner stater som skaffer seg atomvåpen, sier Braut-Hegghammer.

UFORBEREDT: President Donald Trump snakker om Nord-Korea i Det hvite hus 24. mai. Den amerikanske presidenten har sagt at holdninger er viktigere enn forberedelser når han skal møte Kim Jong-un. Foto: EVAN VUCCI / TT NYHETSBYRÅN

Råd til Trump

Braut-Hegghammer er ikke spesielt optimistisk med tanke på toppmøtet mellom Kim og Trump. Til det har partene posisjonert seg for langt fra hverandre.

– Trump forventer noe håndfast. Kim kommer ikke til møtet for å gi fra seg sine atomvåpen uten videre, sier Braut-Hegghammer.

Det hjelper ikke at Trump ifølge flere kilder ikke er spesielt interessert i å høre på eller lese brifinger fra sine rådgivere.

«Jeg tror ikke jeg trenger å forberede meg så mye. Det handler om holdning. Det handler om vilje til å få ting gjort», uttalte Trump i forrige uke.

Braut-Hegghammer har et tydelig råd til den amerikanske presidenten.

– Trump må høre på ekspertene sine. Forbereder du deg ikke, mislykkes du. Nord-Korea fremstår som den modne staten her, og det er jo helt absurd, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder