KJØRTE INN I JULEMARKED: I desember i fjor kjørte Anis Amri inn i et julemarked i Berlin, og drepte 12 mennesker. Foto: Odd Andersen AFP

Die Welt: Julemarkedterroristen i Berlin ble overvåket i 2015

Nye funn etter julemarkedangrepet i Berlin i fjor, viser at terroristen skal ha blitt overvåket av politiet i lengre perioder.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er avisen Die Welt som skriver om saken.

Det er knapt ett år siden Anis Amri kapret en semitrailer og meide ned flere titalls personer på et julemarked i Berlin, 19. desember i fjor. Nå viser det seg altså at tysk etterretning kjente til Amri lenge før angrepet var et faktum. Terroristen hadde en sak gående i etterretningstjenesten allerede i november 2015.

Politiet: Terroristen opererte med seks alias

Die Welt har gått gjennom flere e-poster, rapporter og telefon- og internettlogger, som ifølge avisen viser at etterretningstjenesten hadde kjennskap til terroristen.

Natt til lille julaften ble Amri drept av italiensk politi. Han ble stoppet i en rutinekontroll, og bedt om å identifisere seg. Da han angivelig ropte «Allahu akbar», åpnet ild mot politiet og forsøkte å flykte, skjøt politiet tilbake og drepte ham.

Tolv mennesker ble drept og 48 skadet i angrepet på det tradisjonsrike julemarkedet i Kurfürstendamm i Berlin.

Ifølge Die Welt skal altså etterretningstjenesten hatt mistanke om at Amri hadde konkrete terrorplaner allerede i november 2015. Dette ble meldt videre, og Amris telefon ble overvåket fra starten av desember. I tillegg ble også nettaktiviteten hans overvåket.

Kapret semitrailer: – De må ha kapret bilen og gjort noe med sjåføren min

På telefonen skal han ha lastet ned detaljerte instruksjoner om hvordan man blander eksplosiver, bygningsbomber og håndgranater. I februar 2016 skal han ha ringt til personer med lederansvar i IS, som oppholdt seg i Libya. Da skal han ha tilbudt seg å være selvmordsbomber i et angrep i Tyskland.

Det er uklart hvorfor Amri ikke ble pågrepet før han gjennomførte angrepet. Det skal imidlertid ha blitt foreslått at internasjonale etterretningsorganer ble involvert i saken hans, for å komme nærmere IS i Libya.

Tyske myndigheter har etter det VG kjenner til foreløpig ikke uttalt seg om saken overfor Die Welt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder