Flere titalls palestinere skadd i sammenstøt med israelske soldater

Flere palestinere har blitt sendt til sykehus etter å ha blitt skadd under opptøyene i Jerusalem, Vestbanken og Gazastripen.

 • Martha C. S. Holmes
 • Hibba Sarmadawy

Artikkelen er over to år gammel

Det er uklart hvor mange som er skadd, men ifølge DPA er det snakk om minst 80 personer. Samtidig skriver Al Jazeera, som melder om et langt lavere tall, at minst 16 personer er sendt til sykehus.

Den israelske avisen Haaretz skriver i tillegg at israelske kampfly og panservogner har angrepet to stillinger på Gazastripen. Angrepet var et svar på to raketter som ble skutt opp mot Israel tidligere torsdag, men som ikke nådde målet. Israel hevder Hamas står bak angrepet.

Dette skjer i kjølvannet av Trumps beslutning om å anerkjenne hele Jerusalem som Israels hovedstad, har det oppstått massive demonstrasjoner i flere palestinske byer. Demonstranter og israelske soldater har støtt sammen i en rekke områder.

Fikk du med deg? Trump: – Jeg anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad

Det er ikke bare i Betlehem palestinerne har møtt opp for å vise motstand mot presidentens kontroversielle beslutning. Flere hundre mennesker samlet seg torsdag til protester i Øst-Jerusalem, Betlehem, Ramallah, Hebron, Nablus, Jenin og Gaza by, melder NTB.

Ifølge NRK har israelske styrker svart med å bruke tåregass og vannkanoner mot demonstrantene, etter at demonstranter kastet stein.

– De brukte tåregass

VG har snakket med Bassam Shweiki, en palestinsk aktivist og medformann «Hebrons forsvarskomité». Han forteller at han har vært vitne til flere sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske styrker i Hebron.

Les mer om Jerusalem: Derfor er saken så betent.

– Vi var i en demonstrasjon i dag. Israelske styrker har gått lenger inn i de palestinske områdene enn noen gang. Ungdommer kastet stein, og de brukte tåregass, sa han til VG.

– En av oss er skadet, legger han til.

Den israelske hæren har satt inn forsterkninger, og det er meldt om sammenstøt mellom israelske soldater og palestinske demonstranter flere steder på den israelskokkuperte Vestbredden og på Gazastripen, skriver NTB.

Demonstrantene brenner plakater med bilder av Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu, samt både amerikanske og israelske flagg.

De har varslet en generalstreik torsdag og forbereder seg på masseprotester fredag.

DEMONSTRERER: Palestinerne er rasende og fortvilte etter at Trump valgte å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: Majdi Mohammed AP

Gummikuler og brente dekk

Ifølge Sky News har det blitt skutt gummikuler inn i mengden av demonstrantene etter at det ble kastet stein, i tillegg til at det er brukt tåregass.

Deres midtøstenkorrespondent sier luften fylles med lukten av brente dekk, og at demonstrantene snakker om en ny Intifada, altså et nytt palestinsk storopprør.

Både Bassam Shweiki og menneskerettighetsaktivisten Jamal Juma advarte i går om at det ville kunne bryte ut opptøyer og ukontrollert vold etter Trumps beslutning.

– Vi trenger at EU, fremfor noen, trer frem og sier sin klare mening. Det trengs diplomatiske reaksjoner på USAs valg, sa Juma til VG.

Les også: KrF åpner for ny Jerusalem-vurdering.

Hamas-lederen har kalt presidentens beslutning en krigserklæring, og oppfordrer til demonstrasjoner og en ny Intifada.

– Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som okkupasjonens hovedstad, kommer ikke til å endre historiens og geografiens faktum, sa Hamas-leder Ismail Haniyeh ifølge NTB torsdag morgen.

– Kan eskalere

Are Hovdenak, seniorrådgiver ved Landinfo, sier til VG at han tror det er flere demonstrasjoner i vente. Han mener det er et klart potensial for at det kan eskalere.

– Hamas-lederen har oppfordret til en ny intifada og nye demonstrasjoner på fredag. Det er vanskelig å se slutten på dette, hvis det nå blir starten på en voldsbølge, sier han.

Les også: Midtøsten: En guide til kaoset

Nå er det heller ikke en pågående forhandlingsprosess rundt en fredsavtale i sikte, sik det var i starten av forrige Intifada i 2000, påpeker han.

– Dette har ikke noen politisk horisont. Palestinerne har mistet alle illusjoner om en fredsavtale eller en politisk løsning.

Han mener at Trump, ved å ta en slik stilling i et av de viktigste spørsmålene for palestinerne, har gjort at palestinerne har mistet tilliten til USA som en megler.

– Når dette håpet om en politisk løsning forsvinner helt for palestinerne, styrkes det de radikale kreftene, utdyper han.

Eriksen Søreide: – Ingen land kan alene endre status på Jerusalem, heller ikke USA

Svært betent sak

Både Israel og Palestina anser Jerusalem som sin hovedstad. Det vil dermed være svært symbolsk viktig om USA anerkjenner byen som Israels hovedstad.

FN anser Øst-Jerusalem som okkupert palestinsk territorium, og ønsker en todeling av byen. Posisjonen er at Jerusalem må være todelt, og bli hovedstad både for Israel og Palestina.

Les mer om Jerusalem: Derfor er saken så betent.

At USA har anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad, betyr at de aksepterer at også Øst-Jerusalem tilhører Israel, og ikke Palestina. Dette har ikke fått gehør internasjonalt tidligere.

Hovdenak påpeker at mange jo mer Israel får kontroll over Øst-Jerusalem og vestbredden, jo mindre mulig er det å reversere det. Mange opplever dermed at dette bekrefter at tostatsløsningen ikke er en realitet

Han tror opptøyene og sinnet etter Trumps beslutning kan styrke radikale Hamas og sette Fatah, det moderate partiet som representerer de palestinske selvstyremyndighetene, under press.

– Fatah vil bli ganske paralysert i sitt styre av Vestbredden – demonstrasjonene på Vestbredden vil bli en stor utfordring. Hvis palestinske styrker griper inn, mister Abbas mer legitimitet. Hvis de forholder seg passive, settes forholdet med Israel på prøve.

Israels statsminister: Kom med knallhard FN-kritikk

Mer om

 1. Israel/Palestina
 2. Israel
 3. USA

Flere artikler

 1. Sammenstøt ved USAs ambassade i Libanon

 2. Palestinere om Jerusalem-erklæring: – Kan føre til ukontrollert vold

 3. Reuters: Jerusalem-konflikten opp i FNs sikkerhetsråd

 4. Funksjonshemmet Gaza-mann drept av israelske styrker

 5. Guatemala flytter sin ambassade til Jerusalem

Fra andre aviser

 1. Tjenestemenn: - Trump vil anerkjenne Jerusalem som hovedstad

  Bergens Tidende
 2. Store demonstrasjoner i palestinske byer

  Bergens Tidende
 3. Israelsk toppklubb endrer navn til ære for Donald Trump

  Fædrelandsvennen
 4. Russland og Tsjekkia anerkjenner også Jerusalem

  Bergens Tidende
 5. To døde og mange skadet etter palestinske protester over Trumps Jerusalem-utspill

  Aftenposten
 6. Israel anklages for massakre på 70-årsdagen for statens opprettelse

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder