Topp-demokrater gir Trumps forslag avskjed på grått papir

Lørdag kom Trump med et forslag til demokratene i håp om å ende den 29-dager lange «shutdown’en». Så langt gir demokratene forslaget en kald skulder.

Trump varslet natt til lørdag norsk tid at det vil komme med en stor kunngjøring som omhandler «den humanitære krisen» ved USAs sørlige grense og nedstengningen.

Lørdag kveld kom presidenten, som lovet, med flere forslag til å løse den 29-dager lange budsjettkonflikten mellom de to partiene.

les også

Trump vil se på migrantamnestiet igjen

Krangelen går i stor grad ut på budsjettuenigheter knyttet til Trumps finansiering av den omstridte grensemur mot Mexico, hvor Trump krever at det bevilges 5,7 milliarder dollar. Et krav han i talen var klar på at han fortsatt ikke var villig til å vike på.

I bytte mot penger til «Mexico-muren» tilbød han demokratene blant annet tre års beskyttelse for 700.000 såkalte DACA-mottagere og for 300.000 immigranter med midlertidig visum.

les også

Sikkerhetsvaktene rammes av shutdown. Ekspresident Bush serverte dem pizza

KUNNGJØRING: Klokken 22 lørdag er det varslet at Trump vil komme med en stor kunngjøring som blant annet omhandler nedstengningen av statsapparatet. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

DACA står for «Deferred Action for Childhood Arrivals», og er et program fra Obama-tiden. Ordningen gjør det mulig for barn som ble tatt med ulovlig til USA før de var 16 år, til å få en toårig fornybar arbeidstillatelse eller studere ved universiteter.

Programmet har forhindret 800.000 personer fra å bli deportert fra landet. I september 2017 kunngjorde Trump at han ville skrote ordningen.

I tillegg til dette, foreslår han å sette inn 2750 nye grensevakter langs den sørlige grensen, sette av 805 millioner dollar til teknologi som skal benyttes i kampen mot narkotikasmugling, gi 800 millioner mer til humanitær flyktninghjelp, samt sette av mer midler til juridisk personell som skal bidra til å rydde unna køen av immigrantsaker.

Forslaget skal stemmes over neste uke, ifølge han.

Flere demokrater, deriblant leder for Representantenes Hus, Nancy Pelosi, har dog allerede avvist Trumps forslag.

– Demokrater var håpefulle til at Donald Trump var villig til å gjenåpne statsapparatet og fortsette med en nødvendig diskusjon om hvordan vi skal beskytte grensene våre. Dessverre så er forslagene hans en samling av tidligere forslag som allerede har blitt avvist av partiet, skriver hun på Twitter.

Hun reagerer blant annet til at forslaget som omhandler DACA, kun er et midlertidig ett - og ikke permanent som demokratene ønsker.

Også demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, reagerer på Trumps forlag som han mener er ensidige og ineffektive.

– Det er bare en løsning: Gjenåpne statsapparatet, så demokratene og republikanerne kan ha en sivil diskusjon hvor man kan komme opp med tverrpolitiske løsninger, skriver han i en pressemelding.

les også

Trump åpner for å gi «dreamers» statsborgerskap 

Nestleder for demokratene i senatet, Richard J. Durbin, er også blant demokratene som sier han ikke kommer til å støtte forslaget, skriver Washington Post.

– Jeg tror heller ikke det vil bli flertall for dette i Senatet, sier han.

En rådgiver for demokratene i Representantenes Hus sier til avisen at forslaget heller ikke er et kompromiss ettersom den enda inkluderer Trumps krav om 5.7 milliarder dollar til å bygge en mur – kravet som ledet til «shutdown’en».

– Presidenten må bli enig om å gjenåpne statsapparatet og samarbeide med demokratene om grensesikkerhettiltak som fungerer, istedenfor å bygge en dyr og ineffektiv mur som presidenten lovet at Mexico skulle betale for, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder