SISTE GANG HAN BLE SETT: Dette videoklippet ble publisert av IS i desember 2016. Da var Cantlie i Mosul. Foto: Skjermdump

Hevder forsvunnet britisk IS-gissel er i live

BEIRUT (VG) Ingen har sett et livstegn fra den britiske journalisten John Cantlie siden 2016, da han ble misbrukt i propagandavideoer for IS. Nå hevder den britiske sikkerhetsministeren at han er i live.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Sikkerhetsministeren i Storbritannia Ben Wallace skal ifølge Huffington Post ha sagt til reportere under et møte at de mener Cantlie fortsatt er i live. Han hevder han fortsatt er fange hos IS.

Ministeren skal ikke ha sagt noe om hvor myndighetene tror han befinner seg, men IS holder nå kun et svært lite landområde i sørøstlige Syria på grensen til Irak. Det siste årene har kurdiske styrker tatt store deler av det IS hadde igjen av land i området.

I FANGENSKAP: I september 2014 kom det første offentlige livstegnet fra John Cantlie etter to år i fangenskap hos terrorgruppen IS i Syria. Siden ble han brukt som en slags nyhetsreporter for IS-propaganda. Foto: AP

Den britiske frilansjournalisten John Cantlie ble først tatt til fange i Syria i 2012, men ble senere frigitt. Han ble nok en gang bortført i november 2012, og ble siden solgt til terrorgruppen IS.

Han hadde da har jobbet for en rekke medier som AFP og avisene The Sun og Sunday Times.

De ble tatt som gisler av IS

Sommeren 2014, da IS erklærte sitt såkalte kalifat, ble en rekke utenlandske gisler drept på brutalt vis av terrorgruppen. Henrettelsene av de amerikanske journalistene Steven Sotloffog James Foley, samt de britiske hjelpearbeiderne David Haines og Alan Henning, ble offentliggjort i propagandavideoer laget av terrororganisasjonen.

VED FRONTLINJEN: John Cantlie ble tatt med til IS-frontlinjer for å opptre i propaganda-videoer. Her fra den syriskkurdiske byen Kobani på grensen til Tyrkia.

John Cantlie ble brukt på en helt annen måte: I september 2014 figurerte han for første gang som nyhetsoppleser i en propagandavideo publisert av terrorgruppen IS.

I videoen sitter journalisten bak et bord i et ellers mørkt rom og leser opp et budskap om at vesten blir ført bak lyset om hva IS egentlig er, og at han er etterlatt i Syria av sitt eget fødeland.

Familien til britisk IS-gissel bønnfaller terrorgruppen om kontakt

Siden den gang har flere videoer med journalisten blitt publisert av den brutale terrororganisasjonen, ved en rekke frontlinjer der IS var i krig. Han ble på et tidspunkt til og med tatt med til IS-kontrollerte Mosul, der han lagde en video som skulle etterligne en slags reisereportasje.

Den siste IS-videoen der Cantlie figurerte ble publisert i desember 2016 og var fra akkurat Mosul. Han var åpenbart tynnere og mer sliten enn i det første videoene.

Siden IS fra 2016 ble slått tilbake og mistet stadig mer av sine landområder, blant annet fra Raqqa og Mosul, har ingen hørt fra briten. Det var lenge fryktet at han var drept i koalisjonens massive bombing av IS-kontrollerte områder.

Flere tusen sivile er antatt drept i den USA-ledede bombekampanjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder