VIKTIG FORSKNING: Flere eksperter mener den nye forskningen er viktig, og råder folk til å redusere inntaket av alkohol. Her er en av hovedforskerne bak studien, professor Ketan Patel fotografert i Cambridge 2. januar. Foto: REUTERS/Chris Radburn

Ny forskning avslører hvordan alkohol øker risikoen for kreft

En ny studie viser for første gang hvordan inntak av alkohol skader arvestoffet i stamcellene, og dermed øker risikoen for å rammes av kreft.

 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over to år gammel

Funnene er presentert i en ny studie som er gjennomført av forskere ved Cambridge University i Storbritannia, og ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature onsdag.

Studien er også omtalt av nyhetsbyrået Reuters og den britiske avisen The Telegraph.

Forskerne viser i studien hvordan inntak av alkohol fører til at kroppen produserer det skadelige kjemikaliet acetaldehyde, som virker ødeleggende på DNA, eller arvestoffet, i kroppens stamceller, skriver Reuters.

Grafikk: Slik påvirkes kroppen av alkohol

I studien har forskerne kartlagt skaden som oppstår ved inntak av alkohol ved hjelp av kromosomanalyse og DNA-sekvensering – ved å studere mus i laboratoriet.

VG har tidligere skrevet om hvordan flere norske eksperter mener koblingen mellom alkohol og kreft er underkommunisert.

Skaden oppstår ifølge studien i blodets stamceller, som skaper de hvite og røde blodcellene som frakter oksygen rundt i kroppen og forsvarer kroppen mot infeksjoner. Kjemikaliet acetaldehyde «knuser» arvestoffet i stamcellene og endrer den «genetiske koden», noe som igjen kan utløse kreft.

– Noen krefttyper oppstår som følge av DNA-skade i stamcellene. Denne skaden kan også oppstå tilfeldig, men våre funn tyder på at det å drikke alkohol kan øke risikoen for den typen skade, sier professor Ketan Patel ved Medical Research Council Laboratory of Molecural Biology ved Universitetet i Cambridge til Reuters.

Les også: Krever kalorimerking av alkohol

Museforsøk

Han er én av forskerne som står bak studien, som også fant at enkelte personer har medfødte mutasjoner i to gener; aldh2 og Fancd2, som kan gjøre dem mer mottagelig for alkoholens virkninger.

Studien undersøkte i tillegg hvordan kroppen beskytter seg mot skader forårsaket av alkohol, og undersøkte en gruppe enzymer kalt ALDH, som bryter ned det skadelige kjemikaliet acetaldehyde slik at cellene i stedet kan bruke det til energi.

Når mus i laboratoriet manglet dette enzymet og ble gitt alkohol, ble arvestoffet fire ganger mer skadet sammenlignet med mus som ikke manglet enzymet.

Patel understreker til Reuters at kroppens mekanismer for å reparere cellene ikke er perfekte, og sier at alkohol fortsatt kan forårsake kreft på flere andre måter – selv om kroppens forsvarsmekanismer er intakte.

Fersk statistikk: De vanligste kreftformene

FERSK FORSKNING: Professor Ketan Patel ved Cambridge University er en av flere forskere som står bak den nylig publiserte forskningen om sammenhengen mellom alkohol og kreftrisiko. Foto: REUTERS/Chris Radburn

– Viktig forskning

Ifølge den britiske avisen The Telegraph beskriver flere eksperter og organisasjoner den ferske forskningen som viktig, og flere fagfolk ber nå folk om å drikke mindre alkohol:

– Dette er tankevekkende forskning som belyser den skaden alkohol kan påføre cellene våre, og koste folk mer enn bare vanlig fyllesyke. Det er en god idé å kutte ned på alkoholinntaket, sier professor Linda Bauld fra Cancer Research UK til avisen.

Hun legger til at alkohol bidrar til 12.000 krefttilfeller i Storbritannia hvert år.

Leste du denne? Siv Jensen vil ha hurtigbehandling for nye kreftmedisiner

Risiko for syv krefttyper

Det er kjent at alkohol kan øke risikoen for syv ulike krefttyper: Brystkreft, kreft i tykk- og endetarm, kreft i lever, munn, svelg, strupe og spiserør.

- Det er en etablert sammenhengen mellom alkohol og kreft. Denne studien gir oss mer kunnskap om mekanismene som forklarer denne sammenhengen. Kreftforeningen anbefaler å drikke minst mulig alkohol for å redusere risikoen for kreft, sier generalsekretær Anne Lise Ryel til VG.

Les også: Finner de slemmeste svulstene

Eksterne lenker

Alcohol and endogenous aldehydes damage chromosomes and mutate stem cells

Les også

 1. Kreftrammede Stein Olav (55) presset 1200 rundballer til støtte for kreftforskning

  55-åringen som mistet både moren og broren til kreft er en av mange norske bønder som har bidratt til…
 2. Fikk livet tilbake etter å ha mistet halve ansiktet

  Tim McGrath (38) fra Michigan fikk en ekstremt sjelden kreftsykdom som kostet ham halve ansiktet.
 3. Kreftlege: Norge dårligst i Norden på utprøvende behandling

  Kreftpasienter som er gitt opp i helsevesenet må få sin sak vurdert av et uavhengige ekspertpanel på utprøvende…
 4. Kreftleger fortviler over todelt helsevesen i Norge: – Pasienter dør i ventetiden

  Norske krefleger har måttet fortelle foreldre med alvorlig syke barn at det finnes medisiner tilgjengelig som det…
 5. Fem millioner ekstra til barnekreftforskning etter Tobias' historie

  Familien mistet sin kjære Tobias (3) i vinter, men historien om den tapre treåringen har ført til mer oppmerksomhet og…

Mer om

 1. Helse
 2. Kreft

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ny forskning: Denne maten kan være effektiv i kreftbehandling

 2. Pluss content

  Forskning: Dette vet vi om trening og alkohol

 3. Pluss content

  Professorens råd: Jakten på ungdomskilden

 4. Pluss content

  Slik unngår du fyllesyken

 5. Pluss content

  Overvekt kobles til 12 ulike kreftformer: 10 råd for forebygging

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder