HET KRANGEL: President Trump sparer ikke på kruttet etter at det ble kjent av Bannon deler flere intime detaljer om han og hans familie i ny bok. Foto: Carlos Barria Reuters

Flere tar avstand fra Bannon etter den kontroversielle Trump-boken

Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon mister flere viktige allierte etter han gikk hardt ut mot presidenten i en ny kontroversiell bok.

 • Ingeborg Aspeli

Artikkelen er over to år gammel

Bannons ønske om å gjøre et opprør i det Republikanske partiet er på vei til å glippe etter den offentlige krangelen med presidenten, melder The Washington Post.

Steve Bannon skal være en av de viktigste kildene i den kontroversielle boken «Fire and Fury: Inside the Trump White House» skrevet av Michael Wolff.

Bannon beskriver et svært ufordelaktig bilde av Det hvite hus i boken. Presidents tidligere høyre hånd mener blant annet at Trump-leieren ble overrasket over at de vant valgkampen, og at det aldri var Trumps hensikt å faktisk vinne valget.

Ifølge boken skal Trumps kone, Melania Trump, ha grått da det ble kjent av hun var USAs nye førstedame – og det var ikke gledestårer, står det i boken.

Bakgrunn: Ny bok: Trump skal ha vært «skrekkslagen» over valgseieren

Pressesekretær Sarah Sanders sparte ikke på kruttet under pressekonferansen om boken på torsdag. Hun sier blant annet at de inneholder en haug faktafeil og beskriver den som «trist og patetisk».

Fremskynder boken

Donald Trump var rask på avtrekkeren og krevde at den nye boken skulle stoppes umiddelbart. Presidenten mener at Bannon deler falske nyheter og at han gjør hva som helst for å skape et fordelaktig bilde av seg selv.

Advokatene til Trump mener at boken er en ærekrenkelse og brudd på skriftlig taushetsplikt.

Fikk du med deg? USA og Canada inviter Norge til toppmøte om Nord-Korea-krisen

Det virker som det har hatt motsatt effekt. Forfatteren har nemlig fremskyndet utgivelsen som klar for butikkhyllene allerede i dag, fredag – selv om den etter planen egentlig ikke skulle gis ut før neste uke.

Selv om Bannon fikk sparken fra det Det hvite hus har han støttet og beskyttet presidenten.

Mister mektig familie

Donald Trump satte et tydelig ultimatum på torsdag hvor han uttrykte at de enten holder med han eller Steve. De har gjort at flere vender ryggen mot Bannon.

Etter at Bannon ble sparket fra stillingen sin som spesialrådgiver hos Det hvite hus i fjor har han gått tilbake til nettstedet Breitbart News. Bannon var med på å grunnlegge det høyreorienterte nettstedet og har blitt sett på som en av hans viktigste «våpen» til å fremme sin politikk.

Bli bedre kjent med Steve Bannon: Donald Trumps mørke fyrste

Men nå er han i ferd med å miste posisjonen sin som styreleder:

Lederne i Breitbart News er redde for reaksjonene til de ekstremt konservative, som er en stor del av nettstedets leserskare.

Bannon skal også ha mistet støtten fra flere personer og grupper som tidligere har stått bak han. Blant annet, og muligens det mest utslagsgivende, milliardærfamilien Mercer. Mercer eier deler av Breitbart News og har i en årrekke vært Bannons nærmeste allierte. Nå tar også de avstand fra han etter de mange kritiske uttalelsene til presidenten.

– Min familie og jeg har ikke kommunisert med Steve Bannon i flere måneder og har ikke gitt noe økonomisk støtte til hans politiske agenda, og vi støttet heller ikke hans nylige handlinger eller uttalelser, sier Rebekah Mercer ifølge The Washington Post.

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Bannon ber om unnskyldning

 2. Trump om forfatter av skandaleboken: En total taper

 3. Steve Bannon forlater Breitbart

 4. Steve Bannon mener Trump blir motarbeidet av sine egne

 5. New York Times: Bannon kalt inn som vitne i Mueller-gransking

Fra andre aviser

 1. Viktige allierte forlater Steve Bannon – som kan få sparken fra nettstedet Breitbart News.

  Aftenposten
 2. Trump forsøker å stanse bok om livet i Det hvite hus

  Bergens Tidende
 3. Trump: – Bannon har gått fra vettet

  Fædrelandsvennen
 4. Bannon frykter kvinnenes frammarsj

  Fædrelandsvennen
 5. Bannon sier unnskyld til Trump

  Bergens Tidende
 6. Bannon forklarte seg bak lukkede dører i kongresskomité

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder