BLODBAD: Minst et tjuetalls personer ble drept i Gaza søndag, og flere titalls skadd. Her fraktes en av de skadde til sykehus. Israels president Shimon Peres avviser blankt at noen våpenhvile er nært forestående. Foto: AFP PHOTO

Israel: - Ingen humanitær krise i Gaza

(VG Nett) Israels regjering gikk søndag ut og avviste at det utspiller seg en humanitær krise i Gaza. Samtidig beretter norske leger om umenneskelige forhold på sykehusene.

 • Kathrine Hammerstad

Artikkelen er over 11 år gammel

Den israelske regjeringen møttes søndag for å diskutere situasjonen i Gaza, etter at man lørdag kveld vedtok å gå inn med bakkestyrker. Minst et tjuetalls personer, deriblant mange sivile, skal ifølge internasjonale medier ha mistet livet så langt i løpet av søndagen. Over 500 er drept og 2400 skadet, melder leger på Gazastripen. Rundt 80 av disse skal være barn.

LES OGSÅ:Bombe knuste marked

Men til tross for at lastebiler nå fylles med kvinner og barn som flykter fra krigen, og sykehusene beretter om langt flere sårede enn man har utstyr og personell til å behandle, vil ikke Israel gå med på at krigen fører til en humanitær krise.

- Regner med forståelse

- Det er ingen humanitær krise i Gaza, sier regjeringssekreteriatet, ifølge avisen Haaretz.

LES OGSÅ:Norsk Folkehjelp svarte om krisen

Israel regner også med forståelse fra verdenssamfunnet for at man nå har gått til en bakkeinvasjon i Gaza.

Artikkelen fortsetter under bildet

BER FOR OFRENE: Bønn for palestinere som omkom i et israelsk luftangrep over Gaza søndag. Foto:


- Det er på et internasjonalt nivå stor forståelse for det faktum at vi praktiserer vår rettmessige rett til selvforsvar mot angrep som gjennomføres fra Gazastripen av Hamas-terrorister, sier Avi Pazner i et intervju med den franske radiokanalen Europe 1.

DISKUTÉR MIDTØSTEN-KRISEN HER!

Samtidig har landet gitt nye klarsignal til flere nødhjelpsarbeidere som nå får reise inn i Gaza. Fire medisinske spesialister fra Røde Kors har fått klarsignal fra Israel til å dra inn på Gazastripen søndag. Spesialistene har ventet på israelske siden av grensen siden fredag. De har nå fått klarsignalet de trenger fra israelske myndigheter.

- Røde Kors vil også prøve å forhandle fram fri passasje for ambulanser, teleteknikere og vannteknikere, opplyser mediesjef Jon Martin Larsen i Røde Kors til NTB.

VGTV:Her inntar bakkestyrkene Gaza

Beretningene fra norske leger som allerede er i Gaza, står i sterk kontrast til påstanden om at humanitær nød er fraværende i Gaza.

BARN OFRE: Blant de rundt 500 som har mistet livet så langt, er rundt 80 barn. Her bæres et skadd barn inn på sykehus etter et angrep søndag. Foto: AFP PHOTO

- Nærmeste man kommer massakre

Erik Fosse, som sammen med den norske kollegaen Mads Gilbert har behandlet skadde på akuttmottaket på Shifa-sykehuset i Gaza for organisasjonen NORWAC siden onsdag, forteller at det er full katastrofealarm.

Bare søndag kom en ny stor pasientmengde som ble anslått til å være over 100 personer stor. Leger må operere i korridorene. Tilstrekkelig medisinsk utstyr.

VG nett-blogger:Derfor kjemper Israel

- Her har det vært full katastrofealarm siden i går ettermiddag. Utover natten har bombardementet økt voldsomt. Det har vært veldig intenst både med artilleri og bomber, sier kirurgen på telefon fra sykehuset til NTB søndag formiddag.

LES OGSÅ:Stoltenberg kritiserer Israel

Mange av de skadde har omfattende splintskader som følge av israelernes konvensjonelle våpenbruk under bakkeoperasjonen. Mens de jobber intenst for å redde livene til de mange skadde, skjer det motsatte, mens lyden av maskingevær durer i bakgrunnen:

- Sårede dør mens vi jobber. Dette er det nærmeste du kommer en massakre, sier han.

LES OGSÅ:Blodig natt i Gaza

Siden legene ankom Gazastripen onsdag har de rapportert om prekær mangel på medisinsk utstyr. Gilbert og Fosse er også de eneste utenlandske helsearbeiderne i området.

- I går kom det inn noen lastebiler med utstyr. Det prøves å få inn flere team med helsearbeidere, men til nå har det bare vært oss, sier Fosse.

Det er først og fremst engangsutstyr, kirurgiske instrumenter, overvåkingsutstyr og anestesiutstyr det er mest behov for.

- Vi kommer ikke til å dra herfra før vi får avløsing, sier Fosse.

- Hamas er på gli

Israels interne sikkerhetstjeneste mener at Hamas nå er på glid når det gjelder en mulig våpenhvile. Ifølge Haaretz sitter man med en følelse av at den islamske motstandsbevegelsen nå har lettet på kravene for å legge ned våpnene, uten at bakgrunnen for dette utdypes nærmere.

HAMAS:- Israel har gått rett i fellen

- Det er tegn på at Hamas har myknet sitt standpunkt vedrørende våpenhvile, sa Shin Bet-sjefen Yuval Diskin etter et møte i sikkerhetstjenesten søndag, ifølge avisen.

Palestinernes president Mahmoud Abbas kom på sin side med den krasseste kritikken på lenge etter et møte med PLO-ledere på Vestbredden søndag. Han betegnet bakkeinvasjonen som brutal aggresjon, og manet til samhold blant palestinerne.

SÅRET: En av de mange sårede etter krigskampene i Gaza. Foto: AFP PHOTO

Les også

 1. Stoltenberg kritiserer Israel

  Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener Israel bruker uforholdsmessig sterk våpenmakt på Gazastripen og ber om at…
 2. Kvinner og barn flykter fra krigskaoset

  (VG Nett) En rekke sivile ble drept i israelske granatangrep søndag. Nå fylles lastebiler med kvinner og barn som…
 3. Hamas: - Vi har kidnappet Israel-soldater
  Israel: - Kjenner ikke til kidnappinger

  (NTB/VG NETT)Hamas hevder å ha tatt til fange to israelske soldater på Gazastripen
 4. Hamas: «Dette blir et helvete»

  (VG Nett) De israelske soldatene risikerer å møte kraftige motstand fra væpnede Hamas-soldater når de marsjerer inn…
 5. Støre: - Vi kan ikke stoppe israelske tanks

  (VG Nett)Utenriksminister Jonas Gahr Støre erkjenner at han ikke kan gjøre mye for å stoppe den israelske invasjonen av…
 6. EUs presidentskap: - Dette er selvforsvar

  (VG Nett) Presidentskapet i EU uttaler lørdag at Israels inntog i Gaza er en forsvarshandling, og ikke et offensivt…
 7. Flere nordmenn vil bort fra Gaza

  De siste dagene har ytterligere 13 norske statsborgere bedt norske myndigheter om utreisehjelp fra Gazastripen.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. - Vi jobber som gale

 2. Israels president: - Hamas trenger en lærepenge

 3. - Israel planlegger militærangrep på Gaza

 4. Over 100 drept i blodig søndag i Gaza

 5. Mads Gilbert til VG - Et uvirkelig døgn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder