Minst 100 døde etter eksplosjoner: − Beirut er en ødelagt by

Dødstallet har steget til 100 og nesten 4000 er såret etter to kraftige eksplosjoner i havneområdet i Libanons hovedstad Beirut. Natt til onsdag letes det desperat etter savnede i ruinene.

 • Lars Hægeland
 • Andreas Løf
 • Line Fausko
 • Anne Stine Sæther
 • Amund Bakke Foss
 • Håkon Kvam Lyngstad
 • Ingrid Hovda Storaas

– Det er mange som er savnet nå. Folk spør krisedepartementet om sine kjære, og det er vanskelig å gjøre søk om natten fordi det ikke er elektrisitet, sier Libanons helseminister Hamad Hasan til nyhetsbyrået Reuters sent tirsdag kveld, og varsler at de venter flere døde etter hvert som hjelpemannskapene får jobbet seg gjennom ruinene.

– Vi står overfor en katastrofe, og vi trenger tid for å fastslå omfanget av skadene.

Journalister fra nyhetsbyrået AFP beskriver sterke scener fra Beirut natt til onsdag, der folk desperat leter etter sine kjære. En egen Instagram-konto for å lokalisere savnede har fått over 40.000 følgere, og sirenene fra ambulansene kan høres over hele byen.

VANSKELIG REDNINGSARBEID: Libanesisk røde kors frakter en såret kvinne etter eksplosjonen i Beirut tirsdag. Helseminister Hamad Hasan sier det er vanskelige forhold på stedet, uten elektrisitet. Foto: PATRICK BAZ / AFP

Videoer fra eksplosjonene, som skjedde tirsdag ettermiddag, viser tykk røyk som stiger opp fra havneområdet i byen før en ny, voldsom eksplosjon treffer.

– Det var en ekte skrekkfilm. Jeg har ikke sett noe lignende siden borgerkrigen, sier Marwan Ramadan til nyhetsbyrået AP.

Han befant seg rundt 500 meter unna havnen da det smalt, og forteller at han ble slengt i bakken av trykket.

Blant de savnede er ti brannmenn som var kalt ut for å slukke en brann ved havnelageret. Ifølge byens guvernør Marwan Abbout kom de aldri tilbake. Han skal ha brutt ut i gråt da han besøkte havneområdet tirsdag kveld.

– Beirut er en ødelagt by, sier han ifølge AP.

– Det ligner det som skjedde i Japan, i Hiroshima og Nagasaki. Det er det det minner meg om. I hele mitt liv har jeg ikke sett så store ødeleggelser, sier han videre ifølge CNN.

les også

Libanons statsminister: – De ansvarlige skal få betale prisen

– Leger gråter

Lokale sykehus har bedt folk gi blod for å hjelpe det store antallet pasienter som er blitt lagt inn. Ifølge Røde Kors er belastningen enorm på sykehusene i området.

– Nå pågår det søk og redning, et stort førstehjelpsarbeid og evakuering av skadde. Våre tanker går til alle som har mistet noen i denne voldsomme eksplosjonen. Konsekvensene av denne tragedien vil ta lang tid å fatte, sier programsjef i Røde Kors Norge, Haakon Jacob Rothing i en pressemelding tirsdag kveld.

Det meldes også om at flere sykehus er blitt ødelagt i eksplosjonen.

– Jeg intervjuer leger på akutten ved noen av de største sykehusene i beirut, og de gråter. Sykehuset St. George er ødelagt. Pasienter strømmer ned trappene for å forlate sykehuset fordi heisen er ødelagt. Barn som ble behandlet for kreft er såret av flyvende glassplinter, skriver New York Times journalist Maria Abi-Habib på Twitter.

Libanons statsminister Hasan Diab har erklært sørgedag onsdag.

Norske Marianne Demmo var på et hotell i byen da det smalt.

– Jeg sto på altanen og snakket med min søster da jeg plutselig hørte et stort smell. Alle rutene på hotellet og i nabolaget er knust, sier hun til VG. Videoer og bilder fra stedet viser store ødeleggelser.

– Beskriver et komplett kaos

VGs Midtøsten-korrespondent Amund Bakke Foss bor til vanlig omtrent en kilometer unna havnen der hvor eksplosjonene fant sted. Han har snakket med flere vitner i byen.

– Venner i Beirut sier at det er store ødeleggelser i mange deler av byen. Eksplosjonen har skjedd i havnen, det fortelles om skadde og blodige mennesker overalt.

Han og kona er hjemme i Norge.

– De jeg har snakket med, beskriver et komplett kaos. Eksplosjonen har skjedd tett på et område med populære restauranter, sier Bakke Foss.

Den norske ambassaden i Beirut ligger cirka to kilometer fra eksplosjonsstedet. Utenriksdepartementet bekrefter overfor VG ingen av deres ansatte ble skadet under eksplosjonen.

Flere av de ansatte skal likevel ha fått ødelagt boligene sine som følge av hendelsen.

– Situasjonen er uoversiktlig og vi jobber med å kartlegge situasjonen, sier underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i kommunikasjonsenheten i UD.

Innenriksministeren i Libanon sier ifølge Al-Jazeera at det var ammoniumnitrat som var lagret i havnen som forårsaket eksplosjonene. NTB skriver at lageret inneholdt store mengder av stoffet som ble berget fra et skip som sank for rundt tolv år siden.

Ammoniumnitrat brukes i kunstgjødsel og som ingrediens i sprengstoff og er svært ustabilt i høye temperaturer og dersom det blir fuktig.

Like før Hariri-rettssak

Eksplosjonen skjer like før dommen i rettssaken etter drapet på tidligere statsminister Rafik Hariri i 2005, skriver BBC.

En FN-domstol er ventet å kunngjøre dommen i disse dager. Hariri og 21 andre ble drept av en kraftig bilbombe i Beirut i 2005 og fire antatte medlemmer av den sjiamuslimske Hizbollah-militsen er tiltalt in absentia.

Den Iran-støttede bevegelsen har nektet for å ha noe med attentatet å gjøre.

Libanon har den siste tiden vært preget av politisk uro. Utenriksminister Nassif Hitti trakk seg fra sin stilling tirsdag, dagen før eksplosjonen i Beirut. Al-Jazeera melder at Hitti i sin oppsigelse sier Libanon risikerer å bli en «mislykket stat», og er kritisk til Hizbollahs innflytelse på den nåværende regjeringen i landet.

Flere artikler

 1. Eksplosjonen i Beirut: – Enormt

 2. Ber om internasjonal granskning av Beirut-eksplosjonene

 3. Guvernør: Over 200.000 hjemløse på grunn av eksplosjonen i Beirut

 4. Enorme ødeleggelser i Beirut – minst hundre har mistet livet

 5. Minst 135 døde i Beirut-eksplosjonene

Fra andre aviser

 1. Røde Kors: Minst 100 døde og 4000 skadet i eksplosjonen i Beirut

  Aftenposten
 2. Tallet på døde stiger i Beirut

  Bergens Tidende
 3. Tre sykehus ble totalskadet i den kraftige eksplosjonen i Beirut. Korona og økonomisk krise gjør redningsarbeidet enda vanskeligere.

  Aftenposten
 4. Derfor rammer den grusomme eksplosjonen Libanon ekstra hardt

  Bergens Tidende
 5. Macron i Beirut: Libanon trenger endring

  Bergens Tidende
 6. Røde Kors: Over 100 mistet livet i Beirut

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no