Libanons statsminister: − De ansvarlige skal få betale prisen

2750 tonn med eksplosivt materiale skal ifølge statsminister Hassan Diab ha blitt lagret på havnen i Beirut i seks år. Han lover full etterforskning av eksplosjonene som kostet 100 mennesker livet og såret flere tusen andre.

 • Lars Hægeland
 • Håkon Kvam Lyngstad
 • Ingrid Hovda Storaas

– Tirsdagens dødelige katastrofe i Beirut kommer ikke til å passere uten at noen stilles til ansvar, sier Libanons statsminister Hassan Diab tirsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Bilder fra den Libanesiske hovedstanden Beirut minner mest om en krigssone etter at to eksplosjoner rammet havneområdet i byen tirsdag. Eksplosjonene skal ha kostet minst 78 menneskeliv og opp mot 4000 personer er såret, ifølge landets helseminister.

Eksplosjonene skal ha vært så kraftige at de kunne merkes på Kypros, hele 200 kilometer unna, skriver nyhetsbyrået AP.

Bakgrunn: Minst 100 døde i eksplosjoner i Beirut - leter desperat etter savnede

Libanons forsvarsråd har kommet med en katastrofeerklæring for Beirut, og president Michel Aoun har innkalt til krisemøte i nasjonalforsamlingen.

Onsdag morgen våknet innbyggerne i Libanons hovedstad opp til enorme ødeleggelser:

Peker på lager med eksplosivt materiale

Det har versert ulike teorier om årsaken til eksplosjonene. Guvernør i Beirut, Marwan Abboud sier tirsdag kveld at det var en brann i en lagerbygning som startet det hele, og det er foreløpig uklart hva denne brannen skyldes.

Sikkerhetsdirektøren i landet har sagt at eksplosjonen er et resultat av høyeksplosivt materiale som i flere år ha vært lagret i havneområdet.

Statsminister Diab sier i en uttalelse lagt ut på president Michael AounsTwitter-konto sent tirsdag kveld at det skal være snakk om materialet ammoniumnitrat, og at hele 2750 tonn med dette har blitt lagret på havneområdet i seks år uten tilstrekkelige sikkerheltsiltak.

Ammoniumnitrat brukes i kunstgjødsel og som ingrediens i sprengstoff og er svært ustabilt i høye temperaturer og dersom det blir fuktig.

STARTER ETTERFORSKNING: Statsminister Diab lover full etterforskning av saken. Foto: TALAL TRABOULSI / REUTERS

– Ser ut som et grusomt angrep

Under en pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag, sier USAs president Donald Trump at det som har skjedd i Libanon ser ut til å være «et grusomt angrep».

– Det ser slik ut. Dette ser ut til å være, ifølge generaler jeg har møtt, et angrep. En bombe av noe slag, sier Trump.

Eksplosjonene har ikke blitt omtalt som et angrep av myndighetene i Libanon, og ikke-navngitte tjenestemenn ved USAs forsvarsdepartement sier til CNN at de ikke har fått indikasjoner på dette. Også Reuters siterer amerikanske militærkilder på dette.

Enkelte har også pekt på at Israel muligens står bak, etter landet i juli gikk til angrep på den Iran-støttede militsen Hizbollah nær grensen mot Libanon. En ikke-navngitt tjenestemann i Israel, avviser dette overfor nyhetsbyrået AP.

Foto: Hassan Ammar / AP

Starter etterforskning

Statsminister Hassan Diab lovet under en TV-sendt tale full etterforskning av saken og sier de vil gjøre hva de kan for å undersøke hva som var årsaken til eksplosjonene. Hans kone og datter ble lettere skadet i hendelsen.

– Vi skal få frem alle fakta om dette farlige varehuset som har stått her siden 2014, sa han.

Han har bedt allierte land hjelpe og bistå Libanon i tiden fremover, og både Frankrike, USA, Tyrkia og Storbritannia er blant landene som lover å hjelpe.

– Bildene fra Beirut i kveld er sjokkerende å se. Alle mine tanker går til dem som er fanget i denne forferdelige hendelsen, skriver Storbritannias statsminister Boris Johnson på Twitter.

Generalsekretæren i det politiske partiet Kataeb, Nazar Najarian er ifølge den statlige nyhetskanalen NNA en av de mange som mistet livet i eksplosjonen. Han var på kontoret da eksplosjonen fant sted, skriver CNN.

– Ingen kommer til å sove

Zaynab Mourad, som bor i Beirut, sier til VG sent tirsdag kveld at hun kunne høre glass knuse i hele nabolaget sitt etter eksplosjonene.

– Selv om jeg bor rimelig langt fra eksplosjonen, var det som om noen tok tak i og filleristet hele bygningen, sier hun.

Hun beskriver den rød røyken som «uvirkelig og veldig stor».

– Vi har ikke strøm, og alt føles rart og skremmende. Ingen kommer til å sove i Beirut i natt.

– Jeg vet ingenting om hva som skjer nå. Kontoret hvor jeg jobber er skadet, så jeg og noen kolleger må dit for å se hvordan bygningen står i morgen, forteller Mourad.

Hun jobber som kunderådgiver i et firma som driver med språkundervisning.

ØYENVITNE: Zaynab Mourad i Beirut kjente eksplosjonen og så den rød røyken stige over Beirut tirsdag. Hennes egen leilighet slapp unna de verste skadene. Foto: Privat

Mourad sier hun bevisst unngikk å følge med på nyhetsmeldinger den første tiden etter eksplosjonen. Altfor mange rykter fløt rundt, forteller hun.

– I sosiale medier mente mange at det måtte være et angrep fra Israel, og nyhetskanalene var mest interessert i å fortelle om at en tidligere statsminister var trygg. Det var irriterende å se, og jeg tror ikke det er noe mange bryr seg om, sier Mourad.

Hun har tilbragt kvelden sammen med naboer, slik at hun ikke skulle behøve å være alene. Sammen har de ringt familie og venner, og samlet opp glass fra gulvet i naboenes leilighet, der vinduene ble blåst inn.

– Situasjonen er uoversiktlig

Den norske ambassaden i Beirut ligger cirka to kilometer fra eksplosjonsstedet. Utenriksdepartementet bekrefter overfor VG ingen av deres ansatte ble skadet under eksplosjonen.

Flere av de ansatte skal likevel ha fått ødelagt boligene sine som følge av hendelsen.

– Situasjonen er uoversiktlig og vi jobber med å kartlegge situasjonen, sier underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i kommunikasjonsenheten i UD.

Hun opplyser videre at ingen nordmenn har meldt seg til ambassaden for bistand.

Les også

 1. Minst 78 døde etter eksplosjoner: – Beirut er en ødelagt by

  Dødstallet har steget til 100 og nesten 4000 er såret etter to kraftige eksplosjoner i havneområdet i Libanons hovedstad…

Mer om

 1. Beirut
 2. Libanon

Flere artikler

 1. Tidligere ambassadør reagerer på Trumps Beirut-uttalelser: - Har konsekvenser

 2. Enorme ødeleggelser i Beirut – minst hundre har mistet livet

 3. Dette tror de er årsaken til eksplosjonene i Beirut

 4. Ber om internasjonal gransking

 5. Redningsmannskaper kjemper mot klokken: – Haster å finne de som er i live

Fra andre aviser

 1. Røde Kors: Minst 100 døde og 4000 skadet i eksplosjonen i Beirut

  Aftenposten
 2. Tallet på døde stiger i Beirut

  Bergens Tidende
 3. Forstår ikke hvordan landet kan reise seg etter katastrofene

  Fædrelandsvennen
 4. Røde Kors: Over 100 mistet livet i Beirut

  Fædrelandsvennen
 5. Hele regjeringen i Libanon går av

  Bergens Tidende
 6. Derfor rammer den grusomme eksplosjonen Libanon ekstra hardt

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no