‘NDRANGHETA: Angivelige utsendinger for den italienske mafiaen ble pågrepet i en internasjonal aksjon tirsdag. Foto: Interpol

Flere i ‘Ndrangheta-mafiaen pågrepet i internasjonal aksjon

Den store mafiaorganisasjonen ‘Ndrangheta skal ha blitt ha ytterligere svekket etter at seks personer ble pågrepet i en Interpol-aksjon tirsdag.

 • Vilde Elgaaen

En av verdens største mafiakarteller skal ha mistet grepet over en region i Italia etter at seks utsendinger ble arrestert i flere land under en koordinert Interpol-aksjon tirsdag.

’Ndrangheta har historisk vært basert i området Calabria, og har vokst seg større enn Cosa Nostra-grupperingen på Sicilia. De kontrollerer store deler av kokainrutene i Europa, ifølge italienske myndigheter.

Ifølge FBI strekker 'Ndranghetas historie seg mer enn 150 år bakover i tid, da utflyttere fra Sicilia formet et eget nettverk i Calabria, Italias sørligste region på fastlandet.

Operasjonen de seks ble identifisert og arrestert gjennom heter I-CAN, og er et samarbeid mellom Interpol og Italienske myndigheter.

– ‘Ndrangheta er en trussel som i det stille har forurenset økonomien i over 30 land. Den eneste måten de kan bli møtt på er gjennom et enda mektigere nettverk, sier Prefect Rizzi, sikkerhetsdirektør i det italienske politiet.

les også

Mafiatopp pågrepet etter 20 år i skjul: Historien om 'Ndrangheta: Mafiatoppen som ble pågrepet etter 20 år i skjul

Pluss content

Pågripelsene kommer i kjølvannet av etterforskning som ble igangsatt etter at 12 medlemmer av mafiaen ble arrestert i begynnelsen av juli. Blant de arresterte var den angivelige lederen av ‘Ndrangheta-familien i Calabria, ifølge Europol.

Interpol mener derfor at de med disse seks pågripelsene har klart å oppløse deler av ‘Ndrangheta-familiens hold over Calabria.

– Aksjonene og de påfølgende etterforskningene har tillatt politiet å fullstendig oppløse familieklanen i ‘Ndrangheta i Calabria, sammen med de regionale grenene, og arrestasjonene av alle de øverste medlemmene i Italia, melder Interpol.

les også

Flere mafiatopper løslatt fra italienske fengsler

Internasjonalt samarbeid

– Dette var samtidige pågripelser av navngitte personer, som var over 10,0000 kilometer fra hverandre, av Albansk, Argentinsk, og Costaricansk politi i en organisert aksjon. Dette viser viktigheten av internasjonalt politisamarbeid, sier generalsekretær i Interpol Jürgen Stock.

De seks pågrepne skal ha jobbet som utsendinger for mafiaen, og skal ha jobbet med å opprettholde kontakt mellom ‘Ndrangheta og kokainprodusenter i Sør-Amerika.

Under aksjonene skal Interpol også ha beslaglagt 400 kilo kokain, 30 kilo hasj, 15 kilo marihuana og flere skytevåpen.

PÅGREPET: Seks personer har blitt arrestert i en internasjonal aksjon i tre forskjellige land i juli. Foto: Interpol

Corona kan gi mafiaene mer makt

Italienske myndigheter frykter at mafiaen skal utnytte landets økonomiske situasjon under coronapandemien, og i juni ble det igangsatt et nytt samarbeid med Interpol.

– Covid-19, som for hele verden representerer den mest tragiske og plutselige pandemien i moderne tid, kan bli en ekstraordinær mulighet for ‘Ndrangheta – og for organisert kriminalitet ellers, til å overta nye markeder og hvitvaske penger, sa den italienske politidirektøren Franco Gabrielli til AFP i juni.

Interpol frykter blant annet at ‘Ndrangheta vil bruke sine store pengereserver til å kjøpe seg inn i bedrifter som sliter under pandemien, som vil gi mafiaen inngang til den legitime økonomien.

– ‘Ndrangheta er en usynlig trussel og en farlig og kriminell forretningspartner. Dette er måten de jobber i flere enn 30 land, og de må stoppes nå, sa Stock.

Mer om

 1. Interpol
 2. Mafia
 3. Italia

Flere artikler

 1. «Dette er altså Hviterussland, et av verdens beste land å leve i»

 2. Pluss content

  Dagen da 43 studenter forsvant sporløst

 3. Rosa snø smelter isbre i Italia

 4. «Ocean Viking» har lagt til kai i Italia – migrantene forlater skipet

 5. Siv Jensen ut mot hjelpeorganisasjoner: – Med på å sponse menneskesmugling

Fra andre aviser

 1. Nordmann ettersøkt: Skal ha kostet filmstudioer flere titalls millioner kroner

  Aftenposten
 2. Opptøyer etter at politiet grep inn mot demonstranter i Göteborg. Flere pågrepet, ifølge politiet.

  Aftenposten
 3. De kriminelle ble lovet fullstendig anonymitet. I stedet så politiet alt de skrev til hverandre i «Whatsapp for gangstere».

  Aftenposten
 4. Ridende politi mot demonstranter

  Aftenposten
 5. Mexicos narkokarteller skor seg på krisen

  Bergens Tidende
 6. Kripos om kokain i Norge: – Et allemannsdop

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no