FUNNET I LIVE: To Bærum-søstre reiste i 2013 til Syria. Nå er de funnet i live i flyktningleiren Al-Hol. Begge har vært gift og fått barn, men mennene deres skal nå være døde. Foto: Privat

Aftenposten: To søstre fra Bærum i live i Syria

De to søstrene kjent fra Åsne Seierstads bok «To søstre» lever, skriver Aftenposten.

Avisen har truffet de norsksomaliske søstrene fra Bærum i flyktningleiren Al-Hol i Syria. Det har lenge vært usikkert hvorvidt de to kvinnene er i live eller ikke.

De bodde i Bærum og rømte hjemmefra og til Syria i 2013, den gang bare 16 og 19 år gamle.

Familien har siden da forsøkt å få dem hjem igjen, og faren deres har reist flere ganger til Syria for å forsøke å få dem ut. Saken har vært mye omtalt i mediene.

Historien deres ble etter hvert også kjent gjennom Åsne Seierstads bok «To søstre».

– Jeg savner moren min, mine brødre og norsk natur, sier en av søstrene til Aftenposten når avisen treffer dem i leiren.

– Det er fantastisk hvis de kan komme hjem, sier søstrenes mor til Aftenposten som banket på døren hennes mandag ettermiddag.

Begge kvinnene har vært gift, men har mistet mennene sine til krigen i Syria. De er nå 22 og 25 år gamle. Begge har også fått barn i Syria, som er norske statsborgere.

Søstrene ønsker at barna deres skal få komme til Norge, men setter som krav at de selv skal få bli med, skriver Aftenposten.

Kvinnene har vært etterlyst internasjonalt av PST siden 2017 på grunn av mistanke om tilknytning til IS. De vil ikke kommentere hva de mener om IS nå til Aftenposten.

VG har foreløpig ikke lykkes i å komme i kontakt med søstrenes familiemedlemmer.

MØTTE PRESSEN: Utenriksminister Ine Erikse Søreide og statsminister Erna Solberg møtte pressen mandag kveld etter at det ble kjent at fem foreldreløse barn hentes hjem fra al-Hol-leiren i Syria. Søstrenes barn er ikke blant dem. Foto: Frode Hansen

Kommenterer ikke om de henter kvinnenes barn hjem

I dag ble det kjent at Norge henter hjem fem norske foreldreløse barn som har oppholdt seg i den samme leiren. Flyet landet mandag kveld. I Syria har de ifølge Aftenposten blant annet blitt passet på av de to søstrene fra Bærum.

– Vi kommer ikke til å kommentere ytterligere operasjoner av hensyn til sikkerheten til både barna og de involverte. Vi har valgt å prioritere de fem foreldreløse barna først, svarer utenriksminister Ine Eriksen Søreide når hun har pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg mandag kveld.

At de fem foreldreløse barna ble hentet hjem i dag, var ikke offentlig kjent på forhånd, og operasjonen har vært svært krevende for å ivareta sikkerheten på best mulig måte. Det er UD som har gjennomført hentingen.

– Vi har ingen myndighet til å hente barn uten foreldrenes samtykke. Vi vil alltid vurdere situasjonen for andre barn, men går ikke i detalj på det, sier Solberg på pressekonferansen.

På spørsmål om hvorvidt søstrene vil få et valg om å gi samtykke til at barna deres skal hentes hjem til Norge eller ikke, svarer Solberg følgende:

– Utviklingen i situasjonen er slik at vi ikke kommer til å kommentere nye operasjoner og saker før vi faktisk gjennomfører dem, sier statsministeren.

FANT DEM HER: Aftenposten fant søstrene som reiste fra Bærum til Syria i 2013 i live i Al-hol-leiren i Syria. Dette bildet er fra flyktningleiren i april i år. Foto: Ali Hashisho/REUTERS

Lippestad håper de kommer fort hjem

– Det er svært gledelig å lese at søstrene er i live, sier advokat Geir Lippestad.

Han var familiens bistandsadvokat da jentene rømte og mens letingen etter dem pågikk, men har ikke vært i kontakt med familien på et par år.

– Jeg pratet med faren deres for et par år siden. Han har vært veldig fortvilet over situasjonen. Nå håper jeg bare jentene, som har blitt voksne siden de dro, kommer seg hjem til Norge så fort som mulig – og barna deres selvsagt, sier Lippestad.

– Dette er to jenter fra Bærum, selvfølgelig skal de komme tilbake. Så får det være opp til politiet å finne ut om de har gjort noe straffbart, sier Lippestad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder