ARRESTERT: Murtaja Qureiris. Det er uvisst når bildet er tatt. Foto: Privat/Amnesty International

Saudi-Arabia: Ble pågrepet da han var 13 – nå kan han dømmes til døden

Murtaja Qureiris ble arrestert da han var 13 år gammel etter å ha protestert mot myndighetene. Nå er han blitt 18, og gammel nok for dødsstraff.

 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over ett år gammel

Et videoklipp publisert av CNN viser en ung gutt syklende langs en støvete gate i det østlige Saudi-Arabia.

Bak ham følger rundt 30 andre barn og unge – de har arrangert sin egen protest. Året er 2011, og den arabiske våren blomstrer.

Gutten tar like etterpå opp en megafon til munnen og roper «Folket krever menneskerettigheter», ifølge CNN.

les også

Saudi-Arabia: Da moren ble løslatt, ble sønnen fengslet

Denne uken skrev kanalen at gutten – som var ti år gammel da han protesterte i gatene i videoklippet – heter Murtaja Qureiris, og at han ble arrestert tre år senere. Da var han 13 år gammel, og ble dermed en av de yngste politiske fangene i Saudi-Arabia.

I oktober i fjor fylte Murtaja Qureiris 18, og er dermed gammel nok for dødsstraff.

Se dokumentar på VG+: Med skjult kamera i Saudi-Arabia

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International skriver i en pressemelding at påtalemyndigheten i Saudi-Arabia søkte dødsstraff for Qureiris allerede i august 2018, måneder før hans 18-årsdag i oktober. De har også fått bekreftet at noen av lovbruddene han står tiltalt for skjedde da han bare var ti år gammel.

Saken er også bekreftet av European Saudi Organization for Human Rights.

– En skremmende historie

– Saudi-Arabia har en skremmende historie med å bruke dødsstraff som et våpen for å knuse politisk motstand og straffe protester mot myndighetene fra den forfulgte sjiaminoriteten – inkludert barn, sier Lynn Maalouf, som er forskningsdirektør i Amnesty Internationals Midtøsten-avdeling i en pressemelding og legger til:

– Det er forferdelig at Murtaja Qureiris kan henrettes for lovbrudd som inkluderer det å delta i protester når han bare var ti år gammel.

Les også: Hemmelige rapporter lekket: Politiske fanger i Saudi-Arabia utsettes for grov mishandling

Rettssaken mot ham foregår nå i den såkalte Specialized Criminal Court (SCC), en spesialdomstol som blant annet tar for seg saker som gjelder terror. Ifølge flere menneskerettighetsorganisasjoner brukes domstolen ofte til å rettsforfølge aktivister og demonstranter. Murtajas neste rettshøring er ventet i løpet av de nærmeste ukene, skriver New York Times.

CNN har forsøkt å få en kommentar fra Saudi-Arabia i saken, men har ikke lyktes. Regimet har imidlertid tidligere sagt til FN at den kriminelle lavalderen i landet er 12 år, og at de ikke søker dødsstraff for forbrytelser som er skjedd før denne alderen. De sier også at de ikke lenger arresterer barn under 12 år, ifølge Human Rights Watch.

Ifølge Amnesty ble Qureiris, som tilhører Saudi-Arabias sjiaminoritet, pågrepet i september 2014 og sendt til et senter for unge lovbrytere i al-Dammam.

13 år gammel ble han ifølge organisasjonen også slått og truet under flere avhør. I mai 2017, to og et halvt år senere, ble han flyttet til fengselet al-Mabaheth, et fengsel for voksne.

Blant det 18-åringen står tiltalt for er deltagelse i protester mot regimet, medlemskap i en terrororganisasjon og å ha vært med broren da han kastet Molotov-cocktailer mot en politistasjon. Ifølge CNN er Murtaja også tiltalt for å ha marsjert i broren Alis begravelse. Broren døde under protester mot myndighetene i 2011, og begravelsen skal ha utviklet seg til en protest mot regimet.

LOVET REFORM: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman under et møte i Mekka 1. juni. Foto: BANDAR ALDANDANI / AFP

Flere henrettelser

Saken til Murtaja Qureiris er imidlertid ikke unik. Da 37 menn ble henrettet på en og samme dag i april, var Abdulkareem al-Hawaj blant dem. Han tilhørte også sjiaminoriteten og ble pågrepet da han var 16.

FNs høykommissær for menneskerettigheter skriver i en uttalelse at minst tre av dem som ble henrettet denne dagen var mindreårige da de ble dømt til døden.

– Nok et bevis på hvor brutalt dette regimet er. Ettersom flertallet av dem som ble henrettet var sjiamuslimer, er det åpenbart at dette er en klar advarsel til den sjiamuslimske minoriteten i landet, at de er utsatt og må være forsiktige, skrev generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs på Twitter da.

Ifølge Amnesty har over 100 mennesker tilhørende sjiaminoriteten måttet møte i spesialdomstolen SCC siden 2014, alle anklaget for opposisjon mot myndighetene. Rettssakene er ofte urettferdige, hevder menneskerettighetsorganisasjonen, og viser til bruk av blant annet tortur for å tvinge frem falske tilståelser.

Les også

 1. Hemmelige rapporter lekket: Politiske fanger i Saudi-Arabia utsettes for grov mishandling

  Selv om myndighetene i Saudi-Arabia tidligere har benektet tortur av politiske fanger er det funnet…
 2. Vil dra til Saudi-Arabia for å hjelpe fengslede kvinner

  Kvinneaktivister i fengsel i Saudi-Arabia fryktes utsatt for grov tortur.
 3. Amnesty om kvinnefanger: For tidlig å juble

  Tre kvinneaktivister er løslatt i Saudi-Arabia, men åtte sitter fortsatt fengslet og ingen er blitt frikjent.
 4. Her er 18 drepte ennå ikke identifisert: – Vi aner ikke når vi er ferdig

  COLOMBO (VG) - Jeg har sett så mye smerte, sier Ajith Tennakoon. Han leder det tunge arbeidet med å identifisere de døde…
 5. Saudi-Arabia avviser trusler mot aktivist i Norge

  Tidligere denne måneden ble det kjent at CIA advarte norske myndigheter om en mulig trussel mot aktivisten Iyad…
 6. Norsk Sudan-ekspert: – Det ser veldig dystert ut

  – Over 100 døde demonstranter i tillegg til militær- og økonomisk støtte fra Gulf-landene, har satt den såkalte…
 7. Dette er de siste fangene på Guantánamo

  Etter 9/11-angrepene ble horder av mistenkte terrorister satt i fangenskap i den amerikanske militærbasen på Guantánamo.
  Pluss content

Mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Dødsstraff
 3. Menneskerettigheter
 4. Midtøsten
 5. Amnesty International

Flere artikler

 1. Saudi-Arabia: Murtaja Qureiris slipper dødsstraff

 2. Rapport om Saudi-Arabia: Hemmelig domstol knebler opposisjonelle

 3. Pågrepet som 13-åring, nå kan han dømmes til døden

 4. Amnesty markerte drapet på Khashoggi i Oslo

 5. Ny rapport: Over 200 pågrepet siden Bin Salman fikk makten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder