KRYSTALLKULE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un på fabrikkbesøk i november i fjor. Igår fikk han ny tittel og to nye kolleger. Foto: KCNA / X02538

Kim Jong-un med ny tittel - samler makt

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har gitt seg selv en ny tittel. Det gir håp for framtiden, mener Asia-ekspert.

Torsdag kom beskjeden fra det lukkede landet:

I et møte ble Kim Jong-un for første gang kalt «øverste representant for hele det koreanske folk».

Tittelen ble godkjent i februar, men ikke brukt før i går, melder Reuters.

– Dette er håpefullt. Det er et tegn på at han ikke lenger ønsker konfrontasjon med Sør-Korea, mener Vladimir Tikhonov, professor på øst-asistiske og koreanske studier ved Universitetet i Oslo.

Gamle menn ut

– Når tittelen indikerer at han er leder ikke bare av Nord-Korea, er det et tegn på at han ønsker å involvere både sørkoreanerer og diasporaen, sier han videre til VG.

I samme møte i den nord-koreanske ledelsen fikk to viktige posisjoner nye personer.

Choe Ryong Hae ble ny president for nasjonalforsamlingen, og en posisjon som 91 år gamle Kim Young Nam har hatt i årevis.

– Han var en av de eldste embetsmennene i den nord-koreanske ledelsen, og det var på tide å skifte ham ut. Choe kommer fra et dynasti av en av Kims mest lojale følgere. Faren hans hadde en høy stilling i Kim Il Sungs regjering. Nord-Korea er et slags aristokratisk dynasti som produserer lojale embetsmenn over flere generasjoner, sier Tikhonov.

Les: Slik gikk siste toppmøte mellom Trump og Kim

Vekst viktigere enn konfrontasjon

Også den over 80 år gamle statsministeren Pak Pong Ju ble skiftet ut.

– Han er en av veteranene, og har vært reformvennlig siden 1990-tallet. Men jeg tror at disse skiftene handler om at Kim Jong-un ønsker yngre teknokrater i hovedembetene. Dette er normalt, og betyr ikke nødvendigvis store endringer i politikken.

Den har allerede endret seg, mener Tikhonov.

– Nå vektlegges økonomisk reform og vekst, mens konfrontasjon med USA er ikke lenger det viktigste. Det politiske regimet er fortsatt meget strengt, samtidig som økonomiske reformer blir gjennomført i meget høy fart, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder