SAMLES: Franskmenn samles ved Seinens bredder for å se Notre-Dame brenne ned, slik en av dem vi treffer sier. Katedralen betyr enormt mye for dem. Foto: Tor Erik H. Mathisen

Samles for å se Notre-Dame brenne ned

PARIS (VG) En franskmann vifter farvel til Notre-Dame med et flagg. Folk gråter. De har flokket seg for å se «hjertet» til Frankrike brenne ned.

VG treffer på Jean-Luc (50) fra Paris. Han har tatt med seg et fransk flagg ned til elvebredden, som han vinker farvel til katedralen med.

Notre-Dame begynte å brenne ved 19-tiden mandag kveld, og tak og spir har kollapset helt.

BAKGRUNN: Notre-Dame brenner

– Hva betyr Notre Dame for deg?

– Notre-Dame er hjertet til Frankrike. Det er den første gotiske katedralen. Nå er den borte. Vi har mange monumenter, men dette er et angrep i hjertet på det katolske Frankrike, sier han.

les også

Notre-Dame brenner: – Ingenting vil stå igjen fra rammeverket

FARVEL, NOTRE-DAME: Jean-Luc vinker farvel med et fransk flagg. Foto: Tor Erik H. Mathisen

Gråter og trøster

Rundt Jean-Luc står folk tett i tett. Franskmenn og turister i alle aldre har flokket seg rundt elvebredden på begge sider av den enorme katedralen for å se den brenne ned. Det er knapt mulig å bevege seg langs Seinens bredder. Så mye folk er det. Mange gråter.

– Det er det viktigste monumentet i verden, sier Cloé (22).

Hun er en av dem som hulker høylytt. Hun holder rundt venninnen, som klapper henne trøstende på ryggen. Cloé studerer kunsthistorie og sier hun ikke tror noe så enestående som Notre-Dame noensinne kommer til å bygges i Frankrike igjen.

les også

Martine (19) i Paris: – Hele himmelen er full av røyk

TRIST: For Cloé var Notre-Dame selve symbolet på Frankrike. Foto: Tor Erik H. Mathisen

.– Det er det viktigste monumentet, for turisme selvsagt, men spesielt for franskmenn. Vi ser det hver dag, det er Victor Hugo, Quasimodo. For meg er dette symbolet på Frankrike. At den kan forsvinne … jeg vet ikke hva jeg skal si, sier hun.

Cloé kom med t-banen da hun fikk høre at det brant.

– Vi bygger ikke sånne ting lenger. De kommer ikke til å bygge den opp. Jeg tror dette er siste gang vi ser Notre-Dame. Vi mister historien vår, sier hun.

Del ditt minne: Slik minnes vi Notre-Dame

PÅ JOBB LIKE VED: Antony (21) var på jobb i den kjente turistbutikken Amarino bare 20 meter fra katedralen da den brant. Foto: Tor Erik H. Mathisen

– Paris lider

Franskmannen Antony (21) var blant dem som ble evakuert av politiet da den kjente, franske katedralen Notre-Dame begynte å brenne mandag kveld.

– Vi holdt på å servere is til turistene og vi så folk løpe utenfor. Da vi gikk ut for å se hva som skjedde, så vi litt røyk, men det var enda ikke brann. Så kom politiet og evakuerte veldig fort. Flammene spredde seg deretter innmari raskt, forteller han.

Til slutt falt hele spiret.

– Heldigvis ble vi evakuert så raskt - ti minutter senere tror jeg ikke at vi hadde klart å komme oss ut, sier han. Antony forteller at det gjør innmari vondt å se Notre-Dame brenne.

– For meg er det enda større en Eiffeltårnet ... det er et historisk monument. Så ja, Paris lider.

I SORG: Notre-Dame er mer enn et religiøst sted eller en turistattraksjon, sier Lorelou Desjardin. Foto: Privat

– Representerer den franske sjelen

Også franskmenn i Norge er i sjokk over brannen som herjer i Paris. Forfatter og jurist Lorelou Desjardin besøkte kirken ofte da hun var student i den franske hovedstaden.

– Denne bygningen er mye mer enn et religiøs sted eller en turistattraksjon. Dette er en bygning som representerer den franske sjelen. Den ble påbegynt for over 850 år siden, og den har overlevd gjennom turbulente tider som den franske revolusjonen, skriver Desjardin i en e-post til VG.

Desjardin er kjent for bloggen A Frog in the Fjord, der hun kommer med skråblikk på det norske samfunnet.

SPIRET FALLER: Dette bildet er tatt like når spiret faller. Foto: Tor Erik H. Mathisen

Den berømte katedralen har inspirert en lang rekke franske kunstnere og forfattere.

– Den står i hjertet av Paris, og jeg husker godt at jeg som student i Paris dro dit nesten for meditasjon. Det var så mange detaljer inni katedralen og utenfor, man kunne bare være der i timevis og nyte dette mesterverket. Til og med Victor Hugo, en av Frankrikes mest berømte forfatter, ble inspirert av den i sine verker, sier Desjardin.

Nå håper hun at brannen blir slukket så fort som mulig.

– Jeg håper veldig sterkt at brannmenn klarer å stoppe brannen fort nok så at minst mulig blir ødelagt. Selv om de fleste turister kjenner Eiffeltårnet som representasjonen av Paris, er Notre-Dame et av de mest ikoniske stedene i Paris, sier bloggeren.

Se video fra da det skjedde her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder