Dramatiske scener i Hongkong: Politiet har stormet universitet

Politiet skal ha tatt seg inn i det polytekniske universitetet i Hongkong, hvor demonstrantene de siste dagene har barrikadert seg inne.

Søndag kveld fortsatte demonstrasjonene utenfor det brennende universitetet i Hongkong, som har fungert som en base for protestaksjonene.

Men mandag morgen lokal tid skal politiet har stormet universitetet, som de tidligere har erklært som en opprørssone.

Like over klokken 22.30 norsk tid melder Hongkong-mediet RTHK at politiet har begynt å arrestere demonstranter på innsiden av universitetet. Også på utsiden av universitetet har en rekke personer blitt pågrepet. Ifølge RTHK ble minst 40 personer pågrepet utenfor et hotell i nærheten.

Litt senere melder de også at selve universitetet står i brann etter at demonstrantene kastet bensinbomber innendørs.

Ifølge NRK, som var inne på selve universitetet, har politiet blitt møtt med bensinbomber i hele dag mens de har prøvd å ta seg over en bro til universitetet. En lastebil fra politiet tok blant annet fyr, og måtte gjøre retrett.

– Vi fordømmer all bruk av unødvendig makt, og oppfordrer begge sider om å unngå vold og ha en konstruktiv dialog. Som presidenten har sagt, forventer USA at Beijing skal stå ved sine forpliktelser om å beskytte Hongkongs frihet, rettssystem og demokrati, sier en talsmann for amerikanske myndigheter ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kraftig advarsel

Søndag kveld norsk tid kommer også politiet med en kraftig advarsel til demonstrantene: De kan komme til å svare med skarpe skudd dersom demonstrantene «bruker dødelige våpen». Dette er første gang de kommer med advarselen i løpet av de seks månedene demonstrasjonene har pågått.

Se direkte fra demonstrasjonen her:

AP meldte tidligere at politiet ville utføre en nattlig operasjon hvor de skulle storme universitetet og få ut de litt over 200 demonstrantene. De skal ha svart ved å sette fyr på broene til universitetet.

Les også: Derfor demonstrerer de i Hongkong

Hongkong er nå inne i en dyp krise, og økonomien begynner å bære preg av situasjonen. På sosiale medier oppfordrer demonstrantene til å fortsette å legge press på økonomien for å ramme regimet.

Tilbudt å forlate universitetet

Universitetets president Jin-Guang Teng sier mandag morgen at politiet er villig til å la demonstrantene forlate campus, og at han selv vil følge dem til politistasjonen for å forsikre seg om at de «blir behandlet rettferdig», skriver nyhetsbyrået AP.

I en video sier han at han håper protestantene godtar forslaget om å fredelig forlate området.

Ifølge Teng har han inngått en avtale med politiet om at politiet ikke skal bruke makt inne på universitetet, så lenge demonstrantene ikke angriper først, skriver RTHK.

Politiet selv skriver at de ble møtt av en stor gruppe maskerte opprørere, mange med bensinbomber like etter klokken 08 lokal tid.

– Etter at en rekke advarsler ble ignorert valgte politiet å bruke tåregass, skriver de på Twitter, og påpeker at demonstrantene nå er advart.

Skutt med pil

Søndag morgen var det igjen kaotiske tilstander ved universitetsområdet.

Hedda (21) studerer i Hongkong: – Føler meg fanget og litt redd

Bilder fra stedet viser en politimann med en pil stikkende ut av leggen. Ifølge politiet ble pilen avfyrt av demonstranter.

PIL: En politimann ble skutt i leggen med pil. Foto: Hongkong-politiet / AP / NTB scanpix

Politiet brukte tåregass og vannkanoner mot demonstrantene, som svarte med bensinbomber og brannbomber. Gatene rundt universitetsområdet var fylt med røyk fra flere branner.

les også

Hongkong: Politiet sier rettssikkerheten er «nær kollaps»

Skoler holder stengt i begynnelsen av uken av sikkerhetsgrunner, ifølge utdanningsmyndighetene.

Mange utenlandske studenter er i ferd med å reise hjem, og trafikken er lammet av veisperringer og hyppige, lynraske protestaksjoner.

DEMONSTRASJONER Politiet bruker vannkanoner mot demonstranter i Hongkong søndag. Foto: Vincent Yu / AP

Opprydding

Flere titall soldater fra den kinesiske garnisonen i Hongkong, kortklipte og iført likt treningstøy, gjorde en sjelden opptreden i Hongkongs gater lørdag. De gjennomførte en lynrask opprydning av murstein og skrot i området ved basen. Ifølge Hongkongs grunnlov er de pålagt å oppholde seg på garnisonsområdet.

TRUFFET: En demonstrant behandles etter å ha blitt skadet av en tåregassbeholder. Foto: AP / Ng Han Guan / NTB scanpix

Soldatenes innsats blir sett på som svært symbolsk og skal ha skjedd uten noen oppfordring fra de hardt pressede selvstyremyndighetene i Hongkong.

Soldatenes opptreden har økt det fra før høye spenningsnivået. Uken som har gått har vært preget av gateslag på universitetsområdene, sperrede veier og metrolinjer, hærverk, vold og kaos. To personer har mistet livet i hendelser knyttet til protestene i løpet av uken som gikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder