VALGT: Ursula von der Leyen blir Jean-Claude Junckers etterfølger som leder for EU-kommisjonen, EUs absolutte toppjobb. Hun er første kvinne i denne posisjonen.

VALGT: Ursula von der Leyen blir Jean-Claude Junckers etterfølger som leder for EU-kommisjonen, EUs absolutte toppjobb. Hun er første kvinne i denne posisjonen. Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

Historisk: Dette er EUs første kvinnelige sjef

Stemmene er talt opp og EU-kommisjonen har fått sin første kvinnelige president: Ursula von der Leyen (60).

EU sine stats- og regjeringssjefer har tirsdag kveld valgt tyske Ursula von der Leyen (60) til å overta stillingen som leder for EU-kommisjonen – som kan beskrives som en slags «regjering» for Den europeiske union.

Hun er første kvinne til å overta posten, som regnes som den viktigste av toppjobbene i EU.

383 folkevalgte stemte for den tyske kandidaten, og 327 stemte imot. 22 medlemmer av EU-parlamentet stemte blankt, og én stemme ble forkastet.

Parlamentet består for øyeblikket av 747 medlemmer, og det magiske stemmetallet den tyske kristendemokraten trengte for absolutt flertall, var 374.

– Jeg er så beæret, så overveldet. Deres tillit til meg betyr tillit til Europa. Et Europa som er klart for fremtiden, i stedet for å kjempe innbyrdes mot hverandre, sa von der Leyen i sin tale til EU-parlamentet da valgresultatet ble klart.

Hun tar over jobben for Jean-Claude Juncker (64), som har vært kommisjonspresident siden 2014. Han går av 31. oktober, og etterfølges av von der Leyen 1. november.

les også

EU om Brexit: Ikke rom for reforhandlinger

– Mer ambisiøst EU

Under von der Leyens tale til EU-parlamentet tidligere i dag var et av hovedbudskapene nåtidens klimaproblemer, som hun mener er vår største utfordring fremover.

– Jeg vil fremme en grønn avtale for Europa i løpet av mine første 100 dager som kommisjonspresident. Jeg vil fremme tidenes første europeiske klimalov, som vil lovfeste 2050-målet, sa von der Leyen under talen.

Målet hun sikter til er et mål om klimanøytralitet innen 2030. Klimanøytralitet vil si at effekten av alle gjenværende utslipp nulles ut. Tidligere i uken sa von der Leyen at hun vil kutte EUs utslipp med 55 prosent av 1990-nivået innen 2030, skriver NTB.

Von der Leyen vil også gå inn for en reform av EUs immigrasjonspolitikk, og sa at sikkerheten og kystvaktene langs yttergrensene av EU skal styrkes.

les også

EU-valget: – Demokrati eller splittelse og ekstremisme

KLIMA: Ursula von der Leyen (60) foreslår nye klimaregler for EU. CO₂-utslippene skal reduseres med 55 prosent innen 2030, sa hun under tirsdagens tale for Europaparlamentet. Foto: CLEMENS BILAN / EPA

Redaktør av nettstedet europeiskpolitikk.no, Paal Frisvold, sa tidligere i dag til VG at von der Leyen viste seg fra en annen side under hennes tale.

– I dag viser hun det hun ikke har vist under høringene. Hun holder en glimrende tale, men helt klare forslag som imøtegår det kritikken har gått på; at hun ikke har vært klar nok på områder som klima, sosiale rettigheter, rettsstaten og EUs lover. Det er hun nå, sa Frisvold.

Med von der Leyen som nyvalgt, mener Frisvold at det vil bli et mer ambisiøst, tilstedeværende og deltagende EU enn tidligere.

Under dagens tale i EU-parlamentet kom von der Leyen med flere løfter:

  • CO2-utslippene skal reduseres med 55 prosent innen 2030 (dagens EU-politikk opererer med 40 prosent kutt av 1990- nivået innen 2030)
  • Årlig gjennomgang av rettsstatens betingelser i medlemslandene
  • Datasikkerhet og forsvarssamarbeid som viktige satsingsområder
  • Kjønnsnøytralt EU: I dag er det 19 menn og 9 kvinner i EU-kommisjonen. Von der Leyen ønsker like mange kvinner som menn.
  • Minstelønn i alle EU- land
les også

LOs nye europasjef frykter for demokratiet

Solberg og Stoltenberg gratulerer

Flere statsledere har sendt deres hilsener til EU-kommisjonens påtroppende leder. Statsminister Erna Solberg (H) sender hennes gratulasjoner på Twitter.

– Norge og EU har et langt og særlig godt forhold. Ser fram til å diskutere hvordan det forholdet kan utvikles ytterligere i nær framtid, skriver Solberg.

Von der Leyen har vært Tysklands forsvarsminister siden 2013, og NATO-sjef Jens Stoltenberg var tidlig ute med å gratulere henne på Twitter.

– Den gode kjennskap til NATO vil komme til nytte når vi fortsetter å styrke samarbeidet mellom Europa og Nord-Amerika. Jeg ser fram til å samarbeide med deg, tvitrer den tidligere norske statsministeren.

Hvem er hun?

Tysklands tidligere forsvarsminister brukte sine første 13 leveår i Brussel som datteren av en høytstående tjenestemann i EUs forgjengerinstitusjoner.

Disse årene hjalp henne å bli flytende i engelsk og fransk, i tillegg til hennes morsmål som er tysk, og ga henne selvtillit på den internasjonale scenen.

Det skriver Deutsche Welle.

Språkkunnskapene og selvtilliten var en del av karakteristikkene som EUs 28 statsoverhoder siterte da de nominerte henne til å presidentkandidat til EU- kommisjonen.

Syvbarnsmoren, som er utdannet som lege, har både vært familie-, arbeid- og sosial- og forsvarsminister i Tyskland, under statsminister Angela Merkel, mellom 2005 og frem til i går.

MINSTELØNN: EU-kommisjonens nye president, Ursula von der Leyen (60), vil blant annet jobbe for et kjønnsnøytralt EU, og minstelønn i alle medlemsland. Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Den 15. juli i år, gikk hun av som forsvarsminister. En post hun har hatt siden 2013.

Hennes kritikere stiller spørsmål til måten hun ble nominert på. Von der Leyen sto ikke for valg som førstekandidat, «spisskandidat», av et parti på samme måte som lederen av de konservative, Manfred Weber, eller sosialdemokratenes Frans Timmermans.

Nominasjonen er derfor sett på av kritikerne som et resultat av et kompromiss forhandlet frem på bakrommet, for å kvele uenigheter mellom EU-statsoverhoder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder