PROTESTERTE MOT MELDINGER OM HOMOFILE: Ricky Martin holdt blant annet oppe regnbueflagget under mandagens demonstrasjon. Foto: ERIC ROJAS / AFP

Krever Puerto Rico-guvernørens avgang etter chatte-skandale

Hundretusener av sinte demonstranter, blant dem artisten Ricky Martin, krever at guvernør Ricardo Rosselló går av etter chatte-skandale.

 • NTB
 • Ingrid Hovda Storaas

Hundretusener av demonstranter blokkerte hovedveien gjennom San Juan mandag i det som er den siste bølgen av demonstrasjoner til nå der folk krever at guvernør Ricardo Rosselló går av.

Folkemengden sang, ropte slagord og danset gjennom gatene mens de viftet med øyas flagg.

Demonstrasjonene mot guvernøren har tatt seg opp etter at nedlatende og sexistiske kommentarer han utvekslet med sine nærmeste medarbeidere på sosiale medier ble lekket. Skandalen har fått navnet Chatgate.

I samtalene gjøres det narr av opposisjonelle politikere, journalister, kvinner og homofile, og også de flere tusen dødsofrene etter orkanen Maria i 2017.

Puerto Ricos guvernør Ricardo Rosselló under et lukket møte med ordførere fra hans parti i Guaynabo søndag. Foto: AP / NTB scanpix

Sangeren Ricky Martin deltok i demonstrasjonen, og oppfordrer Puerto Ricos folkevalgte til å innlede riksrettssak mot guvernøren.

På Twitter skriver artisten at de vil fortsette kampen til guvernøren «ikke lenger styrer». I tidligere twittermeldinger uttrykker artisten sinne over det han kaller homofobe meldinger som kom frem i deler av de lekkede samtalene mellom guvernøren og hans medarbeidere.

Rossellós administrasjon er blitt beskyldt for korrupsjon, og er også blitt kritisert for håndteringen av orkanen. Innbyggerne på øya, et amerikansk territorium som i 120 år har vært regnet som en del av USA, har sett seg lei på angivelig korrupsjon som omfatter midler som skulle ha kommet ofrene for orkanen Maria i 2017 til gode. Minst 3.000 mennesker mistet livet i ekstremværet.

les også

To måneder siden orkanen traff Puerto Rico: – Vi føler oss forlatt

En presset Rosselló sa søndag at han ikke vil stille til gjenvalg neste år, og at han vil gå av som partileder. Men han nekter å gi etter for kravet om å gå av som guvernør.

Puerto Ricos ene representant uten stemmerett i Kongressen i Washington, stiller seg bak demonstrantenes krav om at Rosselló må gå av.

USAs president Donald Trump kaller Rosselló «en forferdelig guvernør» og sier at pengene som skulle gå til å hjelpe orkanofre og gjenoppbygging, har havnet «i hendene på udugelige og svært korrupte folk», skriver Reuters.

– Du har helt inkompetente ledere i toppen i Puerto Rico, sa Trump til reportere i Det hvite hus mandag, og la til at han mener øyas ledere også er korrupte.

Les også

 1. Halve Puerto Rico fortsatt strømløs

  Halvparten av Puerto Ricos strømkunder er fortsatt uten strøm etter at landet ble rammet av orkanen Maria for tre…
 2. Dødsfall etter Puerto Rico-orkan skal gjennomgås

  Guvernøren på Puerto Rico har bedt myndighetene gjennomgå alle dødsfall som er meldt inn siden orkanen Maria rammet øya…
 3. Orkanofre kan bli kastet på gaten rett før fødselen

  NEW YORK (VG) Fem måneder etter at orkanen Maria ødela huset deres i Puerto Rico, sitter høygravide Yanitza Cruz (28) og…
 4. Venezuelas oljesektor kollapser. Endy (38): – Jeg prøver bare å holde meg i live

  Mens oljearbeidere kollapser av sult i Venezuela, er den stadig lavere produksjonen med på å gi den høyeste oljeprisen i…
 5. Trump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen

  President Donald Trump avfeier alle rasismeanklager og hevder på ny at demokratiske kongresskvinner hater USA.
 6. Nytt bilde fra cruiseskipet viser hvordan Chloe (1) kan ha falt i døden

  Chloe (1) falt fra 11. dekk i cruiseskipet Freedom of the Seas. Et åpent vindu i et lekeområde kan være grunnen.

Flere artikler

 1. Puerto Ricos guvernør går av etter skandale-meldinger

 2. Puerto Rico forbereder seg på tropisk storm

 3. Når riksrett blir uunngåelig

 4. For fire år siden jobbet han i matbutikk - nå dominerer Bad Bunny hitlistene

 5. Dagens nyheter oppsummert

Fra andre aviser

 1. Guvernøren gjorde narr av orkanofrene. Reaksjonen fra befolkningen ble voldsom.

  Aftenposten
 2. Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg

  Aftenposten
 3. Masseprotester presset Puerto Ricos guvernør til å gå av

  Aftenposten
 4. Orkanfaren over på Puerto Rico – Florida truet

  Aftenposten
 5. Demonstrantene inntok gatene – og fikk gjennomslag. Slik har protestene allerede endret USA.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder