Offiser: Nær ved at soldater ble drept i Irans angrep

Det var et mirakel at ingen ble drept i Irans angrep på militærbasen Ain al-Asad, mener en amerikansk offiser. Rundt 70 nordmenn befant seg på basen.

  • NTB-AFP

Iran varslet rakettangrepet på forhånd, og sjefen for den iranske Revolusjonsgarden har sagt at målet ikke var å drepe noen.

Oberst Tim Garland tviler imidlertid på denne forklaringen. Han var en av de øverste amerikanske offiserene på basen i Irak da den ble angrepet natt til 8. januar.

Rakettene kom i bølger med opptil 15 minutters mellomrom, og Garland tror formålet kan ha vært å lure soldatene til å tro at angrepet var over slik at de våget seg ut av bomberommene.

– Etter min mening var formålet å påføre oss tap, sier Garland til nyhetsbyrået AFP.

Bakgrunnen for rakettangrepet var at Iran ville hevne USAs likvidering av toppgeneralen Qasem Soleimani. Også en militærbase i Nord-Irak ble rammet i den iranske hevnaksjonen.

Søkte tilflukt

Offiserene på Ain al-Asad ble varslet om angrepet noen timer i forkant. Dermed begynte et hektisk arbeid for å få soldatene i sikkerhet.

les også

USA og Iran: Derfor hater de hverandre

Pluss content

I leiren var det et stort antall soldater fra USA og en rekke allierte land, i tillegg til irakiske styrker. Rundt 70 nordmenn befant seg i militærleiren, som er en av de største i Irak med til sammen rundt 2.000 soldater.

Mange av dem ble sendt ned i bombesikre bunkere som i sin tid ble bygget av hæren til den irakiske diktatoren Saddam Hussein.

– Bunkerne var stappfulle. Vi var presset inn der som sild i tønne, forteller den amerikanske soldaten Alex Bender.

Sjefen for den norske styrken i Irak:Forberedt på at det kan skje nye angrep

Det amerikanske luftforsvaret valget å fly en del av sine styrker bort fra leiren.

Blåst ut av vakttårn

Etter flere timers venting begynte angrepet klokken 1.35 lokal tid.

– Det var den kraftigste lyden jeg noen gang har hørt, sier Garland. I en av bunkerne ble døren bøyd inn og ut av sjokkbølgene.

Selv om de aller fleste personene på basen hadde søkt tilflukt, var minst to soldater utplassert i vakttårn for å holde utkikk etter eventuelle bakkeangrep.

les også

Norske soldater under angrep var uten missil-beskyttelse

Begge ble blåst ut av vinduene i tårnene da rakettene traff basen, ifølge Washington Post. Likevel fikk de ikke andre skader enn hjernerystelse.

– At de overlevde, var et Guds mirakel, sier Garland.

Slik opplevde norske soldater angrepet:

I tillegg var mindre grupper av soldater ute i leiren mellom bølgene av raketter for å se etter sårede. Men heller ingen av dem fikk alvorlige skader.

Ved 4-tiden var angrepet over, og soldatene fikk lov til å forlate bomberommene. De kunne se branner over store deler av basen og kratre der rakettene hadde truffet bakken. Noen av soldatenes boliger var nærmest pulverisert.

Les også: Trump etter angrepene i Irak: – Alt er bra!

Noen timer senere ble det bekreftet at ingen var drept eller alvorlig såret hverken i Ain al-Asad eller leiren i Nord-Irak som også ble rammet av iranske raketter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder