KRITIKK: 1100 tidligere statsadvokater og embetsmenn fra justisdepartementet ber Barr om å trekke seg, etter innblanding i straffutmålingen mot Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone. Foto: ALEXANDER DRAGO, Reuters

1100 tidligere statsadvokater og embetsmenn presser Barr i åpent brev

De mener USAs justisminister William Barr må trekke seg etter innblanding i straffeutmålingen til Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone.

  • Ola Haram

De over tusen som har signert oppropet, ber i det samme brevet om at statlige ansatte melder fra om alle tegn på uetisk oppførsel i Justisdepartement til Kongressen.

«Hver og en av oss fordømmer sterkt president Trumps og justisminister Barrs innblanding i den rettferdige straffutmålingen», står det videre.

Tidligere etikkombud om Roger Stone-saken: – Umulig å overdrive hvor farlig dette er

Aktoratet trakk seg

Tidligere denne uken ble det kjent at fire aktorer som hadde jobbet med Roger Stone-saken trakk seg, etter at Barr overkjørte dem.

Grunnen var at USAs justisminister ville gripe inn og anbefale lavere straff.

Mandag ble det kjent at aktoratet la ned påstand om mellom syv og ni års fengsel for Stone, som ble tiltalt i forbindelse med etterforskningen av Russlands antatte forsøk på å påvirke presidentvalget i USA i 2016.

Han ble i november funnet skyldig i samtlige syv tiltalepunkter av en føderal jury: Fem tilfeller av falsk forklaring til Kongressen, ett tilfelle av forsøk på å påvirke et vitne og ett tilfelle av å ha motarbeidet en etterforskning i etterretningskomiteen i Representantenes hus av mulig samrøre mellom Trumps valgkampanje og Russland.

Stones advokater mente at en dom på 15 til 21 måneder ville være normalt i en slik sak.

– Dette er en grusom og veldig urettferdig situasjon, skrev president Donald Trump om aktoratets påstand på Twitter tirsdag.

Bare timer etter Trumps melding opplyste justisdepartementet at det vil anbefale lavere straff for Stone.

– Justisdepartementet ble sjokkert over straffeutmålingen. Vi mener den er ekstremt overdreven, sier en talsperson for departementet til CNN.

les også

Justisminister ut mot Trump: – Jeg lar meg ikke mobbe

Onsdag morgen berømmet Trump justisminister Barr for å «ha tatt grep i saken».

Saken tok imidlertid en ny vending fredag, da Barr gikk ut mot presidentens Twitter-meldinger om hans departements straffesaker.

– Jeg lar meg ikke mobbe eller påvirke av noen. Enten det er kongressen, et redaktørkollegium eller presidenten, vil jeg gjøre hva jeg synes er riktig, sa han i et intervju med ABC News, og ba også presidenten om å slutte å kommentere sakene på Twitter.

Mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump

Flere artikler

  1. Avis: Tidligere Trump-rådgiver krever ny rettssak

  2. Justisminister ut mot Trump: - Jeg lar meg ikke mobbe

  3. USAs justisminister under press - bes om å trekke seg

  4. Tidligere statsadvokater til VG: Derfor må William Barr gå av

  5. Tidligere etikkombud om Roger Stone-saken: – Umulig å overdrive hvor farlig dette er

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder