Trudeau om flystyrten: Tyder på at passasjerflyet ble skutt ned av iransk missil

Canadas statsminister Justin Trudeau mistet 63 statsborgere i flystyrten. Nå sier han at informasjon fra en rekke kilder tyder på at passasjerflyet ble skutt ned.

 • Oda Ording
 • VG / NTB
 • Vemund Anke Garden
 • Siri Eggen

– Nyheten vil komme som et sjokk for familiene som allerede sørger over denne tragedien. Vi har informasjon fra flere kilder, inkludert allierte og egen etterretning, som tyder på at flyet ble skutt ned av et iransk luftvernsystem, sier Trudeau under en pressekonferanse torsdag kveld.

Han sier at konklusjonene de så langt har kommet frem til, er klare nok til at han ønsker å dele dem med det kanadiske folk.

– Det er nå viktigere enn noen gang at vi får vite hvordan en slik tragedie kunne skje. Jeg vil ha svar. Vi vil ikke hvile før vi får det.

Eksperter tror ikke Iran har skutt ned fly med vilje: «Ingen motivasjon til det»

Uttalelsene til Trudeau samsvarer med informasjonen som de siste timene har kommet frem i amerikanske medier, om at amerikansk etterretning mener at flyet ble skutt ned.

Sent torsdag kveld bekrefter også Storbritannias statsminister Boris Johnson og ukrainske myndigheter at de har de samme opplysningene.

Alle de 176 menneskene om bord på flyet, som var på vei til Kiev i Ukraina, mistet livet i styrten. Ifølge passasjerlisten var 63 av dem var kanadiske statsborgere.

Madeleines (18) pappa omkom: «Klarte ikke å slutte å skrike av smerte»

Trudeau sier også at Canadas utenriksminister har vært i samtaler med Irans utenriksminister. Der skal han ha gjort det klart at kanadiske tjenestemenn må kunne reise til Iran for å tilby konsulær bistand, jobbe med identifisering og bidra til en grundig etterforskning.

– Dette er en situasjon som krever mer klarhet og svar. Derfor ber vi om en fullstendig og troverdig etterforskning i samarbeid med internasjonale partnere. For kanadiere, for de rammede og for folk rundt omkring i verden, sier statsministeren.

USA og Canada med i granskingen

Iran har svart på Trudeaus pressekonferanse med å be Canada dele opplysningene de har. Abbas Mousavi, Irans utenrikspolitiske talsperson, sier at både USA, Canada, Ukraina og flyselskapet Boeing nå er blitt invitert til å bistå i granskingen, som han sier vil foregå i henhold til reglene fra den internasjonale Civil Aviation Organisation (ICAO).

I en uttalelse natt til fredag sier Canadas nasjonale havarikommisjon for transport (TSB) at de har akseptert en invitasjon fra Irans flyhavarikommisjon om å besøke ulykkesstedet, og at de jobber med å klargjøre reisen. CNN skriver at også den amerikanske havarikommisjonen (NTSB) er invitert til Iran, og at de sender én representant.

– Som i enhver etterforskning hvor vi er involvert, vil vi ikke spekulere i årsaken til styrten. Irans havarikommisjon leder etterforskningen, og spørsmål rundt den bør ledes dit, skriver amerikanske NTSB i en uttalelse.

På spørsmål om man kan stole på iranske myndigheters etterforskning og svarene de gir, sier Trudeau at han forstår at etterforskningen tar tid.

– Du utelukker ikke at flyet ble skutt ned med vilje?

– Det er for tidlig å trekke noen klare konklusjoner eller utelukke muligheter. Vi trenger mer etterforskning som med sikkerhet kan vise hva årsaken til styrten var.

– Hvor mye ansvar mener du USA har for dette?

– Bevisene foreslår at dette er den sannsynlige årsaken, men vi må ha en full etterforskning for å vite akkurat hva som skjedde.

Giftet seg i Iran: Styrtet i døden sammen.

Iran avviser påstandene

Iran slår imidlertid tilbake mot påstandene om at passasjerflyet ble skutt ned av et iransk missil.

– Flere nasjonale og internasjonale fly var i iransk luftrom samtidig på samme høyde på 2440 meter, sier Ali Abedzadeh, som leder landets luftfartsmyndighet og som også er landets visesamferdselsminister.

– Ryktene om at et missil rammet flyet kan umulig være korrekte. Det er ulogisk, sier han.

På en pressekonferanse torsdag, ble USAs president Donald Trump spurt om hva han tror flystyrten skyldes. Han svarte at «noen kan ha gjort en feil på den andre siden».

Trump ble ikke spurt om de nyeste opplysningene om at flyet skal ha blitt skutt ned.

Han sa videre at han ikke tror ulykken skyldes en mekanisk feil på flyet.

– Jeg har mine mistanker, la han til.

Kontaktet ikke flygeledelsen

Iranske luftfartsmyndigheter la torsdag morgen fram en foreløpig rapport der det går fram at flygerne ikke kontaktet flygeledelsen for å be om hjelp før flyet styrtet.

Øyenvitner, inkludert mannskapet på et annet fly, har beskrevet at de så flyet i brann før det traff bakken, heter det i rapporten. Dette er i tråd med en video fra det iranske nyhetsbyrået ISNA som viser et brennende objekt på himmelen og en påfølgende eksplosjon.

Les også

 1. Iran trekker seg fra atomavtalen

  En statlig, iransk TV-kanal varsler at Iran ikke lenger vil overholde noen av punktene i atomavtalen.
 2. Slik vil Iran hevne general-drapet

  Når hevnen etter drapet på Qasem Soleimani kommer, vil ikke Iran skjule hvem som står bak, skriver The New York Times.
 3. Eriksen Søreide etter Iran-angrepet: Norge fordømmer Irans hevnangrep

  Natt til onsdag ble en amerikansk militærbase med norske soldater utsatt for et hevnangrep fra Iran.

Mer om

 1. USA
 2. Hassan Rouhani
 3. Trump
 4. Donald Trump
 5. Iran
 6. Ukraina
 7. Teheran

Flere artikler

 1. Sjefen for Irans luftfartsorganisasjon: Flyet ble ikke truffet av et missil

 2. Amerikanske medier: Passasjerflyet i Iran ble skutt ned

 3. Tar på seg ansvaret: - Skulle ønske jeg var død

 4. Video kan vise at det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned over Iran

 5. Iran om flyulykken: Etterforskningen kan ta flere år

Fra andre aviser

 1. – USA tror fly i Iran ble skutt ned ved en feiltakelse

  Bergens Tidende
 2. Reuters: Iran åpner for amerikansk deltakelse i etterforskningen av styrten

  Aftenposten
 3. Trudeau: – Flyet ble skutt ned av iransk missil

  Aftenposten
 4. Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler

  Bergens Tidende
 5. Flystyrten i Iran: Dette mystiske hullet vekker mistanke

  Aftenposten
 6. Trudeau: Bevisene tyder på at passasjerfly ble skutt ned av iransk missil

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder