PÅGREPET PÅ BUSS: Younes Ouzyad, Abdesamad El Joud og Rachid Afati ble pågrepet i en buss ved bussholdeplassen Place Al Mourabitine i sentrum av Marrakech. Foto: Marokkansk politi

Terroristenes grufulle forklaringer etter Marokko-drapene

De drapstiltalte mennene ville reise til Syria for å slutte seg til den såkalte islamske stat, men hadde ikke råd. Da bestemte de seg for å drepe utenlandske turister i terrorgruppens navn, på marokkansk jord.

Det forklarer de selverklærte IS-tilhengerne i rettsdokumenter som VG har fått tilgang til.

I detalj forteller de hvordan de oppsøkte og drepte Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24), som var på tur i Atlasfjellene.

De tre mennene som er tiltalt for selve drapshandlingene legger i avhør alle kortene på bordet – og forteller inngående om deres IS-sympatier og om hvordan de oppsøkte turister for å drepe dem på «IS-måten».

Rettsdokumentene forteller også en historie om de tiltaltes liv forut for angrepene. Lav utdannelse, arbeidsledighet, tidligere fengselsdommer og dårlig økonomi er gjengangere.

les også

Sveitsisk radio: Mann dømt etter dobbeltdrapet i Marokko

DREPT: Norske Maren Ueland (til venstre) og danske Louisa Vesterager Jespersen ble drept i Atlasfjellene. Her er de avbildet på en plakat under en demonstrasjon hvor store folkemengder tok til gatene i Marrakech for å vise avsky mot drapene. Foto: Adil Mferrek

I møter med hverandre skal de ha snakket om at det marokkanske samfunnet ikke lenger levde i tråd med islam. De drømte om å reise til Syria og IS, men hadde ikke råd til reiseutgiftene.

De skal så ha bestemt seg for å danne en terrorcelle og begå terrorangrep på marokkansk jord.

De skal ha snakket om kjemiske bomber og angrep mot politiet, men falt ned på å dra til Imlil-fjellene for å angripe utenlandske turister.

– Bevæpnet med kniv, angrep vi dem om natten, har hovedmannen Abdesamad El Joud forklart i et rettslig avhør.

les også

Her skjedde dobbeltdrapet på Maren og Louisa

– Jeg angrer

17. desember 2018: Maren Ueland og hennes danske venninne skal ha vært i gang med å sette opp teltet sitt for natten da de ble oppdaget av drapsmennene.

Den utpekte hovedmannen El Joud har forklart at Younes Ouzyad skar i teltet med en stor kniv, før han forklarte videre hvordan de begikk de grufulle drapene.

– Jeg filmet drapene, forklarte Rachid Afati, mens Ouzyad skal ha sagt at han angrer på terrorangrepet.

SVERGER TROSKAP: Her sverger de fire mennene troskap til IS i en video publisert etter drapene. Foto: Skjermdump

En fjerdemann, Abderrahmane Khayali, var også med til fjellheimen, men skal ha dratt hjem til Marrakech før drapene. Ifølge tiltaledokumentet skal han ha dratt for å forberede et skjulested.

Han skal ha glemt igjen ID-dokumentasjon i teltet sitt og da politiet fant dem etter drapene, oppsøkte de ham. I avhør pekte han ut de tre andre mennene, som var på flukt.

– Vi møtte mange turister. De ville drepe dem, men jeg stoppet dem, har Khayali hevdet i en høring.

Nå har han endret forklaring, ifølge advokat Hafida Makssaui, som representerer de fire mennene.

– Khayali prøvde ikke å stoppe dem, han var faktisk uenig med dem.
Han ville ikke begå et terrorangrep som gruppe, men heller begå terrorangrep alene og operere som en ensom ulv, sier advokaten til VG

Vandret i flere dager

Av dokumentene fremgår det at de fire mennene vandret i fjellene i flere dager, og så flere mulige ofre, før de valgte å ta livet av de skandinaviske turgåerne.

Torsdag 16. mai skal det etter planen avholdes en ny høring i rettssaken mot de 24 mennene som er tiltalt etter terroren.

16. mai er en sår dato for marokkanere. Dagen huskes for de koordinerte terrorangrepene i Casablanca i 2003, der 45 ble drept, ifølge NTB. Ifølge Stavanger Aftenblad er det ventet store anti-terrordemonstrasjoner under rettssaken.

les også

Nye sikkerhetstiltak i Marokko etter dobbeltdrapet

Det grufulle terrormotiverte dobbeltdrapet vekket avsky og frykt, særlig i Norge og Danmark, men også i Marokko.

Video av drapene, og en video av fire menn som sverger troskap til IS florerte, på internett.

Advokat Makssaui sier de fire mennene vil erkjenne terrorhandlinger foran dommeren torsdag.

– Ingen vil benekte anklagene, sier hun.

– Hva slags forsvar har du planlagt?

– Jeg vil be dommeren ta formildende omstendigheter i betraktning, ettersom de har samarbeid med politiet, sier hun.

FUNNET HER: Det var her de to kvinnene ble funnet drept. Foto: Marokkansk politi

Mistet jobben

Den utpekte hovedmannen El Joud, som tidligere skal være dømt for terrorrelatert virksomhet, fortalte at han ble løslatt fra fengsel i 2016.

– Jeg tenkte på å dra til Syria og slutte meg til IS, men siden passet mitt var konfiskert etter dommen, kunne jeg ikke dra, forklarte han 30. desember i fjor.

les også

Utpekt som leder for terroristene bak drapene i Marokko

– Jeg ville slutte meg til IS, men hadde ikke råd, sa Rachid Afati 18. mars i år.

Da politiet oppsøkte Abderrahmane Khayali, mens drapsmennene fortsatt var på rømmen, skal han ha truet politiet med kniv og motsatt seg arrestasjon. I avhør var han derimot svært snakkesalig, ifølge dokumentene.

– Jeg er en salafist og en jihadist. Jeg er tilknyttet IS, sa han.

FAKKELTOG: 21. desember i fjor gikk folk i fakkeltog på Bryne i Rogaland. Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Han forklarte at han droppet ut av ungdomsskolen, at han ikke hadde pass og at han aldri hadde reist utenlands. Han hadde ikke bankkonto og eide heller ikke eiendom.

Han fortalte at han bestemte seg for å bli praktiserende muslim etter at han fikk sparken fra en hotelljobb. Han skal ha blitt IS-sympatisør etter han begynte å se på IS-videoer, også sammen med de medtiltalte.

Ber om tilgivelse

Khayali fortalte at de lagde et IS-flagg ved å male symbolet på et svart tøystykke, og deretter spilte inn IS-filmen, før de dro mot Imlil-fjellene.

Etter dobbeltdrapet fjernet drapsmennene skjegget, og la ut på en flukt hvor de også publiserte IS-video og drapsvideo. Etter en klappjakt ble de tre arrestert på en buss i Marrakech.

– Jeg ønsker å uttrykke anger for det jeg har gjort, og jeg ber Allah om å tilgi meg for drapet, sa El Joud ifølge dokumentene.

VG har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med bistandsadvokat til Maren Uelands etterlatte, Ragnar Falck Paulsen, men han har ikke besvart våre henvendelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder