Corona-dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert

Antallet coronasmittede som dør i Sverige, er langt høyere enn det myndighetene rapporterer.

  • NTB

Artikkelen er over 56 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Helsemyndighetene i Sverige legger hver dag fram tall på hvor mange coronasmittede som er døde, men understreker at det er snakk om foreløpige tall.

Nå foreligger reviderte tall fra myndighetene, som viser at det er snakk om langt flere dødsfall.

25. mars meldte for eksempel helsemyndighetene at det var registrert 42 dødsfall, mens det reelle antallet viser seg å ha vært 97.

Dagen etter ble det meldt at til sammen 66 coronasmittede var døde i Sverige, mens det i virkeligheten var 124.

UNDERSLÅR IKKE: Statsepidemiolog Anders Tegnell medgir at Sverige har et etterslep i innrapporterte coronadødsfall, men avviser at helsemyndighetene underslår omfanget av coronapandemien. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix

Skjuler ingenting

Statsepidemiolog Anders Tegnell legger ikke skjul på at tallene som legges fram er for lave, men tror ikke at de i realiteten kan være dobbelt så høye, som TT først meldte om.

– Jeg tror ikke det. Nå jobber vi mer systematisk med dette. Da burde etterslepet også bli mindre, sier han.

Han sier at det kan handle om en feil på noen titalls tilfeller, og ikke flere hundre, som rapportert av TT.

– Det er absolutt ikke slik at vi forsøker å skjule noe. Man kan ikke skape et feilaktig bilde av at det fins mange dødsfall der ute som vi ikke oppdager. Vi finner dem, men iblant finner vi dem litt sent, sier han.

– Vi sammenligner nå antall smittede mot dødsregisteret. Et visst etterslep kan det være, men ikke like stort som det har vært tidligere, sier han til Sveriges Radio.

LES OGSÅ: Slik håndterer Norge og Sverige Corona ulikt

Flest i Norden

Sverige hadde lørdag 37 døde per 1 million innbyggere, mens det tilsvarende tallet i Danmark var 28, i Norge 11 og i Finland 5.

En slik sammenligning er vanskelig, mener Tegnell, som heller ikke vil være med på at dette nødvendigvis har sammenheng med tiltakene de ulike landenes myndigheter har satt i verk.

– Men jeg hadde akkurat et møte med mine nordiske kollegaer, og vi befinner oss definitivt i ulike faser, sier han, og viser til at Sverige trolig ligger flere uker foran et land som Finland når det gjelder smittespredning.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at antall døde av covid-19 i Sverige kunne være så høy som 750 personer, dobbelt så mye som det offisielle tallet på 373. Nyhetsbyrået TT, som opprinnelig hadde saken, skriver i en ny pressemelding at det tallet bare er en spekulasjon. Dette ble endret i saken 05.04.20 klokken 12.54.

Les også

Mer om

  1. Coronaviruset
  2. Sverige
  3. Helse
  4. Rettet

Flere artikler

  1. Registrerer corona-dødsfall på ulik måte: Sveriges dødstall fem ganger høyere enn i Norge

  2. Espen Nakstad tror svensk brems-strategi er feil

  3. Svensk avis har ni sider med dødsannonser – og søndag kom meldingen om 29 nye coronadødsfall

  4. Anders Tegnell: Mindre risiko for en andrebølge i Sverige

  5. Flere enn 4000 coronadødsfall i Sverige

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder