TOPPMØTE: Her, på The Trump National Doral Clubhos, vil Donald Trump være vertskap for neste års G-7 møte. Foto: Wilfredo Lee / AP

Trump legger G-7 møte til eget golfresort

I juni neste år skal verdens toppledere samles på Donald Trumps eget Trump National Doral golfresort utenfor Miami. 

Det er Det hvite hus som kunngjør dette torsdag.

Washington Post skriver at beslutningen er uten sammenligning i moderne amerikansk historie: 

«Presidenten bruker sitt offentlige embete til å tildele en massiv kontrakt til seg selv.»

INVITERT: Statsminister i Storbritannia, Boris Johnson og president i Frankrike, Emmanuel Macron. Foto: Johanna Geron / pool Reuters

G-7 samler lederne i verdens mektigste land. Statslederne i Canada, Frankrike, Japan, Storbritannia, EU, Italia og Tyskland blir invitert når det er USA sin tur til å være vertskap for det årlige toppmøtet neste sommer.

Enorm oppmerksomhet

G-7 møtet tiltrekker seg flere hundre diplomater, sikkerhetsfolk og journalister, og får stor oppmerksomhet i tiden det pågår. 

Beslutningen om å holde toppmøtet på en av Trumps egne hotell, ble kunngjort samtidig som Trump nå må håndtere to kriser: 

INVITERT: Japans statsminister Shinzo Abe. Foto: KYODO / X01481

  • Riksrett: Demokratene i Representantenes hus har startet en formell gransking som kan ende med riksrett. Bakgrunnen er anklager om at Trump skal ha forsøkt å presse Ukrainas president ved å holde tilbake militær bistand dersom ukrainerne ikke beordret etterforskning av presidentkandidat Joe Bidens sønn.
  • Tilbaketrekningen fra Syria: Trump har fått kritikk fra sine egne partifeller, etter at han for en drøy uke siden beordret amerikanske styrker ute av Syria. USA hadde inntil da vært alliert med kurdiske styrker i det krigsherjede landet.
les også

Derfor kan Trumps samtale med Ukraina ende med riksrett

Det hvite hus vurderte, ifølge Mike Mulvaney, pressetalsmann i Det hvite hus, ti aktuelle steder før valget falt på Trumps eget hotell.

Mulvaney uttalte at han ikke trodde interessekonflikten med at Trump la det offentlige toppmøtet til en av sine egne hoteller, ville få særlig stor oppmerksomhet. 

INVITERT: USAs president Donald Trump inviterer også Tysklands kansler, Angela Merkel. Foto: CHRISTIAN HARTMANN / X90079

– Doral var på alle måter det beste stedet å holde møtet, sa Muvaney ifølge Washington Post.

Avisen skriver også at det var Trumps egen idé å holde toppmøtet på golfhotellet.

Presidenten er selv en ivrig golfspiller.

Frem til september i fjor hadde han tilbrakt 25 prosent av sine dager som president på en av sine egne golfanlegg.

les også

Donald Trump tok en kjapp golfrunde med Tiger Woods

Usikkert med betaling

Donald Trumps sønn, Eric Trump, håndterer farens forretninger mens Donald selv er president. Eric har foreløpig ikke svart på spørsmål om hvor mye golfhotellet vil ta for å huse toppmøtet. Han har heller ikke svart på hvem som skal betale for eventuelle oppgraderinger i sikkerhetsopplegget på hotellet. 

INVITERT: Italias statsminister Giuseppe Conte. Foto: POOL / X80003

Ifølge beskrivelsen av golfhotellet, ligger anlegget i en «oase av luksus i hjertet av Miami. Trump National Doral er en spektakulær fem stjernes resort med fantastiske rom og suiter, seks svømmebasseng, fire restauranter, fire golfbaner, spa og mer.»

Hotellet skal derimot ha kun to presidentsuiter.

INVITERT: EU-toppene Donald Tusk og Jean-Claude Juncker. Foto: François Lenoir / X01164

De syv medlemslandene bytter på å være vertskap for det årliget oppmøtet. Sist gang G-7 lederne møttes i USA, var i 2012, da president Barack Obama inviterte lederne til Camp David, den amerikanske regjeringens egen eiendom. 

Varslet i Biarritz

President George W. Bush holdt G-7 møte i 2004 på et resort på Sea Island.

Det foreløpig siste toppmøtet ble holdt med Frankrikes president Emmanuel Macron som vert, og var lagt til Biarritz i Frankrike.

Allerede under sommerens toppmøte, varslet Trump at han kom til å arrangere neste toppmøte på sitt eget resort.

SIST GANG: USA var vertskap for G-7 i 2012. Da ble toppmøtet holdt på Camp David, en statlig eiendom i Maryland. Foto: REX / REX

For å forsvare seg mot beskyldninger om at han ønsket å tjene penger på toppmøtet, svarte Trump:

– Jeg ønsker ikke å tjene penger. Jeg bryr meg ikke om å tjene penger, sa presidenten ifølge The Guardian.

G-8: Verdens toppledere da president George W. Bush var vertskap for toppmøtet på Sea Island i Georgia, i 2004. Foto: TOM HANSON / CP

Ifølge Washington Post er ikke The Doral hvilket som helst resort i Trumps eiendomsportefølje: 

Ikke noe annet hotell eller golfklubb gir så store inntekter som golfhotellet i Miami. Men etter at Trump ble president, har det gått verre: De siste årene har inntektene falt med 69 prosent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder