Tyrkia: Avanserer i Nord-Syria

Med krigsfly og bakkestyrker fortsetter Tyrkia sin offensiv i Syria. Soldatene har gått inn øst for elven Eufrat, og sivile kurdere drives på flukt. Erdogan truer Europa med en «flom av flyktninger».

«Våre heroiske kommandostyrker, som deltar i Operasjon fredskilde (Barış Pınarı Harekatı), fortsetter å rykke inn i området øst for Eufrat i Nord-Syria».

Slik lyder en nyhetsoppdatering sendt ut av det tyrkiske militæret torsdag morgen. Tyrkias visepresident Fuat Oktay går også ut med et patriotisk budskap:

«Vårt militære fortsetter sin kamp mot terror, mens hovedprioriteten er å beskytte sivile», skriver han i en ny uttalelse, gjengitt i den tyrkiske avisen Hürriyet.

Samme avis skriver at det tyrkiske forsvarsdepartementet kaller første natt med operasjoner for en «stor suksess». Planlagte mål er blitt angrepet, hevder departementet.

BAKGRUNN: Erdogan bekrefter: Angrepet i gang

FN har uttrykt stor bekymring for den pågående aksjonen, men Tyrkia lover FNs sikkerhetsråd at deres militære operasjon i nordlige Syria vil være «proporsjonal, gjennomtenkt og ansvarlig». De bruker artikkel 51, som omhandler retten til et individuelt eller kollektivt selvforsvar mot væpnet angrep, som begrunnelse, skriver NTB.

LEGGER PLANER: Forsvarsminister Hulusi Akar og president Recep Tayyip Erdogan. Foto: MURAT CETINMUHURDAR/PRESIDENTIAL / X80001

Slår tilbake

Talsmann for den kurdiskkontrollerte opprørsalliansen SDF, Mustafa Bali, skriver på Twitter at de slo tilbake et tyrkisk fremstøt i Tel Abyad-regionen. Det samme melder observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) på sine nettsider. Samme kilde melder at SDF har mistet 11 soldater i de kampene, mens «motparten» har mistet seks mann.

FLYKTER: Sivile kurdere forlater regionen Tell Abyad i Syria. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Men samtidig er det lagt ut bilder fra områder av Tel Abyad, der man ser både tyrkiske soldater og den tyrkisk-støttede militsen «Syrias nasjonalhær», som består at syriske sunnimuslimske arabere. Tyrkiske myndigheter sier at de har trengt syv kilometer inn i grensebyen.

SOHR melder om at minst åtte sivile er drept i luftangrep. Hundrevis er på flukt fra regionen der Tyrkia angriper.

Truer Europa med «flom av flyktninger»

Tyrkerne fortsetter sitt budskap om at målet med aksjonen er å hindre den kurdiske YPG-militsen i å danne en «terrorkorridor», og at de vil skape en «sikker sone» og bosette 2–3 millioner syriske flyktninger der.

President Erdogan truer med å sende syriske flyktninger til Europa hvis den tyrkiske operasjonen blir kalt okkupasjon. Under en tale til sine egne partifeller kom han med uttalelsen, som neppe er ment bokstavelig.

Erdogan viser til avtalen mellom Tyrkia og EU, om å stanse syriske flyktninger som ønsker å ta seg til andre europeiske land.

– Hallo EU! Dere kan ikke stemple operasjonen vår som en invasjon. Da kommer vi til å åpne portene og sende 3,6 millioner flyktninger, sier han, og understreker at den tyrkiske operasjonen bare er et forsøk på å «utrydde terror» i Syria.

BAKGRUNN: Derfor vil Tyrkia krige i Syria – enda en gang

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder