DØMT: Corey Morgan var ifølge juryen en sentral del i planleggingen av drapet av ni år gamle Tyshawn, og sto bak et gatehjørne like ved og ventet mens det ble utført. Foto: E. Jason Wambsgans / Pool Chicago Tribune

Gjengmedlemmer dømt for drapet på ni år gamle Tyshawn

Ni år gamle Tyshawn Lee (9) ble lurt inn i et smug og skutt på kloss hold. Fire år senere er gjengmedlemmene Dwright Boone-Doty (25) og Corey Morgan (31) dømt for drapet.

Om ettermiddagen 2. november 2015 ble ni år gamle Tyshawn Lee oppsøkt av en mann i en park i Chicago.

Den lille gutten hadde akkurat sagt ha det til bestemoren sin og tatt med seg basketballen ut for å leke. Fjerdeklassingen var fortsett kledd i skoleuniformen.

les også

Drapet på niåring rystet Chicago i 2015 – gjengmedlemmer må møte for retten

Mannen, som først spilte litt basketball med Tyshawn, fikk så niåringen til å følge etter ham inn i en bakgate. Her ble han skutt i hodet på kloss hold.

Den lille kroppen ble etterlatt på asfalten, mens gjerningsmennene flyktet avgårde i en bil.

USKYLDIG OFFER: Ni år gamle Tyshawn Lee måtte bøte med livet i det som omtales som en gjengkrig. Foto: Brian Jackson / Chicago Sun-Times

– Selv i en tid som denne, hvor vi har blitt nærmest numne av overskrifter om vold, har denne saken sjokkert oss inn til beinmargen, sier Cook County’s statsadvokat Kim Foxx i en uttalelse, ifølge CNN.

Påtalemyndigheten kaller drapet en «planlagt henrettelse».

Hevndrap

Nå, fire år senere, har dommen falt i saken som skapte sjokkbølger gjennom Chicago: De to gjengmedlemmene Dwright Boone-Doty (25) og Corey Morgan (31) er funnet skyldige i drapet.

DØMT: Dwright Boone-Doty var ifølge juryen den som skjøt og drepte ni år gamle Tyshawn. Foto: E. Jason Wambsgans / Pool Chicago Tribune

– Ni år gamle Tyshawn stolte på denne mannen. Han utnyttet naiviteten til til en niåring. Han klarte å lure Tyshawn ut av parken, hvor han var trygg, sa assisterende statsadvokat Patrick Waller i retten.

Blant bevisene juryen har fått se, var et bilde av niåringens tommel. Den fikk skuddskader idet han prøvde å løfte hendene i selvforsvar, skriver NBC Chicago.

MINNET DEN DREPTE: Flere samlet seg for å be og tenne lys der Lee ble skutt og drept den 2. november 2015. Foto: Espen Rasmussen, VG

De to gjengmedlemmene fikk sakene behandlet av to ulike juryer, og de har gjennom rettssaken forsøkt å gi skylden for drapet på hverandre, skriver CNN.

Tyshawn Lees far skal ha vært medlem av en gjeng som var i konflikt med de to drapsmennenes gjeng. De skal ha mistenkt at han sto bak drapet på broren til Corey Morgan, og valgte å drepe hans ni år gamle sønn som hevn.

Booney-Dotys advokater har hevdet at Morgan var den med motiv for drapet, og at han var hjernen bak. Morgans advokater, på den andre siden, har hevdet at Doty handlet alene.

Begge er nå funnet skyldige i overlagt drap, og risikerer lange fengselsstraffer. Straffeutmålingen er foreløpig ikke klar.

DEMONSTRERTE: Flere samlet seg i nabolaget Auburn Gresham etter drapet på ni år gamle Tyshawn Lee. Foto: Espen Rasmussen, VG

– Vi håper disse dommene kan gi en eller annen form for rettferdighet for Tyshawn Lees familie, sier assisterende statsadvokat i Cooks County Thomas Darman til CBS Chicago.

En tredje mann, Kevin Edwards er allerede dømt i saken. Han kjørte fluktbilen, og sa seg forrige uke skyldig i bytte mot en 25 år lang fengselsstraff, skriver CNN.

Corey Morgans bror er også dømt til fire års fengsel for å ha kjøpt våpenet niåringen ble drept med.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder