REVOLUSJONEN OG KAOS: Saddam Hussein ville utnytte kaoset etter revolusjonen i Iran, og gikk til overraskelsesangrep på nabolandet i 1980. Her blir en av sjahens tilhengere ført bort for en av militærtribunalene som ble satt opp i Iran etter revolusjonen. Foto: Scanpix

Krigen bryter ut

September 1980

(VG Nett) Etter den iranske revolusjonen i 1979 endret forholdet mellom Iran og Irak seg til det verre.

  • Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

22. november 1980 invaderte Irak nabolandet ved å ta kontroll over den strategisk viktige Shatt al-Arab-kanalen og den oljerike iranske grenseprovinsen Khuzestan.

Ved et overraskelsesangrep mot nabolandet på dette tidspunktet, utnyttet Saddam Hussein den uoversiktlige situasjonen som hersket i Irans nye regjering etter revolusjonen og kaoset i Irans regulære hærstyrker.

Analytikerne er i dag uenige om det var shia-muslimenes opprør, ønsket om å demme opp for ayatollah Khomeinis radikale ideologi eller maktbegjær, som førte til at Irak ville invadere nabolandet.

Irak innstallerte et marionettregime i de okkuperte områdene. Innen få måneder hadde imidlertid Iran mobilisert den regulære hæren og den revolusjonære garde for å drive ut okkupasjonsmakten.

Det var starten på en 8 år lang krig.

Den iranske revolusjonen i Iran hadde erstattet Sjah Reza Pahlavi med ayatollah Khomeinis radikale islamske regime.

Khomeini ville eksportere sin radikale ideologi til andre land i Midtøsten. Blant disse landene var Irak, der den sunni-muslimske eliten lenge hadde undertrykket det shia-muslimske flertallet.

Ayatollah Khomeini utnyttet misnøyen blant shiaene i Irak og pisket opp en opprørsbølge som gikk så langt som til et mislykket attentat mot daværende visestatsminister Tariq Aziz i april 1980.

Irans uventede sterke motstand ved å sette inn den revolusjonære garden for å forsterke den regulære håæren, fikk irakerne til å miste fotfestet på iransk jord i 1981.

De iranske styrkene presset irakerne tilbake over Karun-elven og gjenerobret Khorramshahr i 1982. Samme år trakk Irak frivillig sine styrker fra alt okkupert iransk territorie og forsøkte å komme til fredsforhandlinger med Iran.

Ayatollah Khomeini ville forhandle, men fortsatte krigen i et håp om at det ville velte Saddam Hussein.

Iraks forsvarsverker ble styrket så snart troppene forsvarte egen jord, og krigen låste seg i en stillingskrig der frontene var befestet langs Iraks grenser. Iran forsøkte flere infanteriangrep med «menneskelige bølger» av frivillige, som ble slått tilbake av Iraks overlegne våpenkraft.

Begge land gikk også til jevnlige luftangrep mot nabolandets byer, militære installasjoner og oljeplattformer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder