ULOVLIG SALG: Salg av organer er forbudt i Tyrkia, men Abualrim (27) fra Syria sier han var i nød. Han viser frem arret etter levertransplantasjonen han gjennomgikk i november. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

Syriske flyktninger selger egne organer for å overleve

MALATYA (VG) Arrene dekker hele magen. I desperasjon la de seg under operasjonskniven og ofret leveren sin for å brødfø familien.

Artikkelen er over to år gammel

Abualrim (27) fra Hama i Syria var midt i veterinærstudiene da krigen førte ham på flukt til nabolandet Tyrkia i 2013. Her har han jobbet på skofabrikk og bilvaskeri, men lønnen rakk aldri til å forsørge kone og barn. I høst var han forsinket med husleien og scrollet Facebook etter jobbannonser. Plutselig dukket et helt annet tilbud opp:

En ung syrisk kvinne fra hans egen hjemprovins trengte en ny lever. Hun hadde tre barn og var i nød, het det i Facebook-innlegget. Donoren måtte ha blodtype 0 – den samme som Abualrim. Han kjente igjen navnet på kvinnen, hun kom fra en velstående familie. De ville sikkert betale ham godt, tenkte han.

FORTSATT PÅ SYKEHUS: Tre måneder etter inngrepet er fortsatt Abualrim under behandling. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

Ulovlig i Tyrkia

I november i fjor la 27-åringen seg på operasjonsbordet i Malatya i Tyrkia. Sykehuset i innlandsbyen er nest størst i verden på levertransplantasjoner med levende donorer, ifølge den tyrkiske storavisen Hürriyet. Sykehuset er blitt en destinasjon for helseturister fra Balkan, Midtøsten og Sentral-Asia. Syke i det krigsherjede Syria har ikke annet valg enn å reise utenlands for organtransplantasjon.

VG møtte tre syriske flyktninger som har solgt deler av leveren sin for noen tusen amerikanske dollar (se faktaboks om inngrepet).

Papirene tilsier at det de gjør er lovlig. Her heter det at organene gis frivillig og uten gevinst, og at det skjer mellom familiemedlemmer. Men realiteten er en annen: Kilder VG snakker med, både organselgere og en humanitær organisasjon, forteller at flere syriske flyktninger i Tyrkia selger organene sine til fremmede for å overleve. Noen oppsøker det selv for pengene, mens enkelte er ofre for organtrafficking.

VILLE REDDE BARNA: De to syriske kvinnene Mune og «Noor» (ikke hennes opprinnelige navn) sier de solgte leveren sin for å brødfø barna. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

les også

Syriske flyktningbarn lever av søppelplukking

Angrer bittert

– Jeg viste sykehuset et falskt dokument mottagerfamilien hadde laget der det sto at vi var fjerne slektninger. De spurte ikke mer. Jeg visste at det jeg gjorde var ulovlig, forteller Abualrim da vi møter ham i Malatya.

Familien til den syke kvinnen hadde lovet ham at arret ville bli «på størrelse med en finger», og at det hele ville være over på ti dager, sier han. Men tre måneder etter inngrepet er han fortsatt på rehabilitering, etter at han fikk en infeksjon i såret. Arret strekker seg fra brystbenet til navlen og ut til siden som en omvendt L. Enda må han være innlagt i 45 dager til.

– Jeg føler meg lurt, sier Abualrim.

27-åringen fikk 3000 dollar (23.500 norske kroner) for å selge over halve leveren sin, sier han.

– Var det verdt det? spør vi.

– Nei, svarer Abualrim kontant.

ANGRER: «Noor» fra Raqqa i Syria solgte leveren i 2014. Hun måtte sy 20 sting i begge retninger på magen etter operasjonen. I dag angrer hun. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

les også

Tok ut hjertet til pasient, men donorhjertet ble gitt til en annen: Får massiv refs

Tyrkisk lege: Strengt regelverk

– Jeg har aldri selv møtt noen ofre for organtrafficking i Tyrkia, men jeg har gjennom hele min karriere hørt om at de finnes. Noen hevder at det er hele 18.000 tilfeller av organsalg i Tyrkia.

Det sier Ata Bozoklar til VG. Han er medisinprofessor i Istanbul og prosjektkoordinator ved Det Internasjonale transplantasjonsnettverket (ITN) i Tyrkia. Han har 25 års erfaring som transplantasjonskirurg.

Bozoklar var pådriver for å få på plass et transplantasjonsregister i Tyrkia. Først i 2008 fikk landet strengere regler for organtransplantasjon:

  • Donor må være over 18 år og i slekt med mottager (minimumskravet er fjerdegrads slektskap, altså søskenbarn).
  • Alle donorer vurderes av en uavhengig etikkomité, og donor skal være fysisk og mentalt frisk med en stabil økonomi.

– Dette skal forhindre organsalg. Men det er klart, systemet er ikke 100 prosent vanntett. Det er alltid mulig å jukse. Med levende donorer er det alltid en risiko for organsalg, og med syriske flyktninger er det mer krevende å sjekke ID, sier Bozoklar.

SAMBOERE: «Noor» og Mune ble venninner på sykehuset etter at de hadde vært gjennom levertransplantasjonen. Siden har de bodd sammen i en leilighet i Malatya i Tyrkia. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

les også

Forsker: Ung asylsøker prostituerte seg i Norge, men ingen grep inn

Gjorde det for datteren

«Noor» (40) og Mune (44), begge fraskilte alenemødre fra Raqqa i Syria, ble kjent på rehabiliteringssenteret i Malatya etter de hadde solgt leveren sin våren 2014. De forteller at de la seg frivillig på operasjonsbordet for pengenes skyld.

Jeg trodde at dersom jeg solgte leveren min, ville jeg kunne forsørge datteren min. Jeg gjorde det for henne, forteller den arbeidsledige arabisklæreren.

Mottageren, en syrisk kvinne, betalte henne 2500 dollar (19.500 norske kroner). Pengene varte en stund, men i år måtte hun sende tenåringsdatteren til eksmannen i Nederland. «Noor» gråter når hun forteller om det.

– Jeg angrer. Jeg tok feil. Alle pengene er borte. Det hele var til ingen nytte, sier hun.

«Noor» har fått sammenvoksinger i buken etter transplantasjonen. Hun sier det kjennes ut som «kniver i magen».

– Jeg valgte dette selv, men samtidig er jeg et offer. De ødela kroppen min.

Bli med inn på operasjonsrommet: Her får Chris nytt hjerte (VG+)

ARRET: Arret etter en levertransplantasjon er formet som en omvendt L. Mune viser frem sitt arr. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

les også

Fem år på flukt: Slik er Noors kamp

Har store smerter fire år etter

VG besøker «Noor» i leiligheten hun deler med Mune og hennes to barn på syv og 13 år. Også hun solgte leveren for barnas skyld, sier hun. Hun vet lite om mottageren, utover av vedkommende er tyrkisk. Dokumentasjonskravet var minimalt, sier hun.

Mune våknet på intensiven i 2014 med store smerter etter operasjonen. I ettertid har hun fått brokk.

– Jeg visste ingenting om mulige følger av operasjonen. Dét fortalte de meg først etterpå, sier hun.

Mune fikk 3000 dollar for organsalget. Familien på tre har ingen andre inntekter, og pengene varte i syv måneder.

– Jeg angrer. Det var en kortvarig glede. Det var ikke verdt å gi bort en del av kroppen sin for disse pengene, sier Mune.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder