Flere EU-land tar imot migranter fra «Lifeline»

Etter dager med krangel og forhandlinger ser det ut til at en løsning har kommet for de 234 migrantene om bord på redningsbåten «Lifeline».

 • Edona Muzaqi

Artikkelen er over to år gammel

Uttalelsen om en løsning angående migrantskipet kom fra den franske presidenten Emmanuel Macron tirsdag, etter flere dager med krangel mellom EU-landene om flyktningene på migrantskipet.

Først uttalte Macron at seks EU-land har sagt seg villige til å ta imot migrantene. Senere bekreftet Maltas statsminister Joseph Muscat at til sammen åtte EU-land har sagt seg villig til å ta imot migrantene og flyktningene om bord.

Nå har også Norge meldt seg på som det niende som besluttet å ta imot migranter, bekrefter Utenriksdepartementet i en pressemelding.

– Regjeringen har besluttet, på anmodning fra Malta, å tilby gjenbosetting for 15 personer. Norges tilbud er situasjonsbetinget for å støtte Malta, og springer ut av humanitære hensyn. Løsningen er et engangstilfelle for å løse en akutt situasjon. De 15 personene vil regnes inn i den årlige kvoten for overføringsflyktninger som er fastsatt i statsbudsjettet, heter det i pressemeldingen.

les også

Malta og Italia nekter å ta imot migrantskip: – Skam for Europa

Lagt til Kai

Onsdag ettermiddag bekreftet Muscat at migrantbåten skulle legge til kai i Malta onsdag kveld, på betingelse av at andre EU-land tar ansvar for migrantene om bord.

Rundt klokken 19.30 onsdag kveld ankom båten Malta og har lagt til kai. Det melder «Lifeline» på Twitter.

Det var en stund usikkert på om «Lifeline» fikk legge til kai i Malta. Både Macron og Conte har uttalt at Malta har sagt skipet kan legge til kai der, men dette ble først bekreftet onsdag av Maltas statsminister.

Muscat sier at til samme åtte EU-land har tilbudt seg å ta imot migrantene, deriblant Malta selv. De andre landene er Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal, Irland, Belgia og Frankrike.

les også

Italias innenriksminister vil hindre nye migrantskip

Statsministeren nevner ikke Tyskland, men den tyske innenriksministeren Horst Seehofer har sagt at Tyskland kan ta imot noen av migrantene, på betingelse av at Lifeline avslutter virksomheten med å plukke opp migranter i Middelhavet, melder NTB.

MIGRANTBÅTEN: Skipet tilhører den tyske hjelpeorganisasjonen «Mission Lifeline». Foto: Hermine Poschmann/Misson-Lifeline/Handout via REUTERS

Kritikk fra Macron

Ifølge AFP kritiserte Macron den tyske hjelpeorganisasjonen, «Mission Lifeline», for å ha trosset «alle regler» ved å redde migrantene, siden de libyske kystvaktene allerede var på saken.

les også

Macron støtter sanksjoner mot EU-land som avviser flyktninger

– Vi kan ikke permanent godta denne situasjonen. Når alt kommer til alt så legger vi til rette for menneskesmuglere ved å redusere risikoen ved denne sjøreisen, uttalte Macron i går.

På en annen side tvitret Ada Colau, Barcelonas ordfører, at flyktninger som blir ført tilbake til Libya blir satt i fengsel, hvor de er utsatt for tortur og voldtekt.

les også

Aquarius har ankommet Spania

En hardere linje mot migrantene

Både i Italia, Malta og Frankrike har det i det siste blitt oppfordret fra offisielle hold å innføre en hardere linje mot migrantene, for både å blokkere migrasjon til landene, og også samtidig hjelpe Libya i å avskrekke menneskehandel.

Frankrike, har for eksempel foreslått å sette opp EU asylmottak i Afrika, hvor mange av migrantene starter utreisen til Europa, hvilket Italia har støttet.

VG har forsøkt å nå den tyske hjelpeorganisasjonen Mission Lifeline, men har ikke klart å få kontakt.

Mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Emmanuel Macron
 3. Forhandling
 4. Flyktninger
 5. Menneskehandel
 6. Migrasjon

Flere artikler

 1. Redningsbåten Lifeline får ja fra Malta

 2. Italias innenriksminister vil hindre nye migrantskip

 3. Malta og Italia nekter å ta imot migrantskip: – Skam for Europa

 4. Macron støtter sanksjoner mot EU-land som avviser flyktninger

 5. Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land

Fra andre aviser

 1. Norge tar imot 15 flyktninger fra skipet Lifeline

  Aftenposten
 2. Malta nekter ansvar for redningsbåt som ble avvist av Italia

  Bergens Tidende
 3. Italias innenriksminister vil hindre to nye migrantskip

  Aftenposten
 4. Italia slår tilbake mot Frankrike i ordkrig om migrantskip

  Bergens Tidende
 5. Italia vil at Nederland tilbakekaller redningsskip etter fascist-uttalelse

  Aftenposten
 6. Humanitært og politisk kaos før toppmøte

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder