Fører i nytt nazi-nettverk?

Eksil-nazist Erik Blücher i samme miljø som morderne

UTENRIKS

Kan den kjente norske eksilnazisten Erik Blücher knyttes til politimorderne i Sverige?

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:17

Både de arresterte Jackie Arklöv og Andreas Axelsson og den etterlyste Tony Olsson knyttes til organisasjonen Nationalsocialistisk Front (NSF), den mest betydningsfulle nazigruppen i Sverige. Så sent som 17. april i år - på Hitlers fødselsdag - holdt Blücher tale under NSFs feiring i Kallinge i Sverige. Oppsiktsvekkende ble han da presentert med fullt navn og som representant for organisasjonen Blood & Honour Scandinavia.

Førerskikkelse

Ifølge det svenske antinazistiske magasinet Expo/Monitor betyr dette at Blücher etter mange anonyme år i Sverige er ferd med å tre frem som en førerskikkelse i et nytt nazinettverk.

De refererer blant annet en flammende tale Blücher holdt i Mullsjo i fjor:

«Protest og aktivitet er det eneste man kan gjøre mot dette samfunnet», «vi må gå fra ord til gjerning», «vi skal bygge en hvit stat i Sverige og i resten av Europa» er blant sitatene.

Blücher var leder i Norsk Front og Nasjonalt Folkeparti på 70-tallet. I 1983 flyttet han til Sverige og skiftet navn til Tor Erik Nilsen. Det var ifølge NTB da han startet Ragnarock, som nå er en av verdens største utgivere av nazimusikk.

Kontrollerer

Expo/Monitor har fulgt utviklingen av Blood & Honour og mener Blücher sammen med danske Marcel Schlif kontrollerer både de internasjonale kontaktene og - ikke minst - finansieringen av den skandinaviske nazibevegelsen. Schlif står bak plate- og videosalg i Danmark.

Offisielt skal Blücher jobbe for musikkselskapet Arkivet Skandinavia AB, som er en del av Ragnarock Records. Men Expo/Monitor har sporet Blücher tilbake som ansvarlig for Ragnarock Records, som tjener store penger på nazimusikk. Inntektene herfra skal finansiere virksomhet både i NSF, Norges Nasjonalsosialistiske Bevegelse (NNSB) og Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB).

Ragnarock har også gitt økonomisk støtte til Ariska Brödreskapet, en organisasjon for fengslede nazister. Lederen for Ariska Brödreskapet er Niclas Löfdahl, som i fjor ble dømt for å ha sendt en brevbombe til den svenske justisministeren Laila Freivalds.

Bomben ble laget i leiligheten til Löfdahls kjæreste. Hun jobbet med å pakke plater i Ragnarock Records.

Fullt navn

Blood & Honour Scandinavia er en underavdeling til engelske Blood & Honour, som samler skinhead-delen av den britiske nazigruppen Combat 18. Combat 18s viktigste inntektskilde var plateselskapet ISD Records, men på grunn av press fra politiet i hjemlandet måtte de flytte virksomheten ut. Valget falt på liberale Danmark, der Marcel Schlif står for driften. Og Schlif er mangeårig partner med Blücher.

Ved gjennomgang av hjemmesidene på Internett er samarbeidet mellom de forskjellige gruppene både i Skandinavia og i resten av Europa helt åpenbart. Alle refererer til hverandre og roser hverandre opp i skyene.

Også på Blood & Honour Scandinavias hjemmeside presenteres Blücher med fullt navn.

Dermed er det liten tvil om at Blücher sitter med de internasjonale kontaktene. Og tilknytningen til Ragnarock tyder på at han også kontrollerer økonomien i det skandinaviske nazinettverket.