ANGREP: Her står afghanske sikkerhetsstyrker ved treningsleiren som drives i regi av landets etterretningstjeneste. I morgentimene ble den angrepet, opplyser myndighetene i landet. Foto: Rahmat Gul AP

Angrep mot treningsleir i Kabul: Norske soldater støttet afghanske sikkerhetsstyrker

IS har påtatt seg ansvaret for angrepet mot en treningsleir i Kabul. To angripere ble drept og to politimenn såret, men ingen norske soldater kom til skade under angrepet.

 • Ådne Husby Sandnes
 • NTB

Artikkelen er over to år gammel

– Operasjonen er avsluttet. Nordmennene er tilbake i sin leir og ingen nordmenn ble skadd under angrepet, sier kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen, til VG.

De norske styrkene støttet de afghanske sikkerhetsstyrkene i løsningen av oppdraget, opplyser han.

– Det viktigste er nordmennene er tilbake i leiren, sier Moen, som ikke vil kommentere hvor mange norske soldater som var involvert, men sier at om lag 50 nordmenn er stasjonert i Kabul.

Han vil heller ikke kommentere om de norske styrkene var aktive i strid under angrepet mot leiren.

Norske spesialsoldater i Afghanistan: – De vi slåss mot kjemper til døden

Iført politiuniformer

Da afghanske myndigheter meldte at angrepet var over, var det gått om lag fem timer siden de første meldingene om angrepet dukket opp ved 10-tiden lokal tid.

Ingen sivile skal ha blitt drept eller såret i angrepet, ifølge afghanske myndigheter.

Væpnede menn: Stormet TV-stasjon i Kabul

Angriperne skal ha vært iført politiuniformer før de innledet angrepet mot leiren, som drives i regi av landets etterretningstjeneste og ligger i Afshar vest i hovedstaden.

HOLDER VAKT: Afghanske sikkerhetsstyrker holder vakt i området. Foto: Omar Sobhani Reuters

Angriperne tok seg inn i en tom bygning der de forskanset seg og skjøt. Der havnet angripere i kamp med sikkerhetsstyrker, som måtte få forsterkninger.

Bygningen og resten av treningssenteret ble deretter omringet. Det ble hørt eksplosjoner og skudd fra både tunge og lette våpen, opplyser innenriksdepartementet talsmann Najib Danish.

IS påtar seg ansvar

Veiene til leiren ble sperret av og politi og sikkerhetsstyrker holdt sivile unna. Et par timer etter at de første meldingene om angrepet var blitt kjent, påtok IS seg ansvaret.

– To IS-angripere slo til mot den afghanske etterretningens senter i Kabul, heter det i en melding utsendt via IS-talerøret Amaq.

Den afghanske hovedstaden har tidligere vært åsted for en rekke terrorangrep fra militante islamister. I midten av november ble 14 personer drept i et selvmordsangrep som IS tok på seg ansvaret for.

Sikkerhetssituasjonen i Kabul: – Har blitt mye verre

De norske styrkene i Kabul består ikke av kampstyrker, men konsentrerer seg om trening, rådgvining og assistanse til afghanske sikkerhetsstyrker.

Totalt utgjør bidraget rundt 50 personer. Hovedbidraget består av styrker fra Forsvarets spesialstyrker, skriver Forsvaret på sine nettsider.

Norske styrker: Bisto under terror i Kabul

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er fortsatt utfordrende. NATOs råd konkluderte 19. mai 2017 med at det er nødvendig å videreføre operasjonen Resolute Support Mission. I juni 2017 ble det klart at Norge viderefører det militært bidraget for hele 2018.

Tidligere i år: Her kjemper norske styrker mot Taliban

Den afghanske hovedstaden har tidligere vært åsted for en rekke terrorangrep fra militante islamister. I midten av november ble 14 personer drept i et selvmordsangrep som IS tok på seg ansvaret for.

I november stormet også væpnede menn en TV-stasjon i Kabul:

Flere artikler

 1. Angrep i Kabul: Norske soldater involvert

 2. Sykehus under angrep i Kabul: To spedbarn blant de drepte

 3. IS hevder å stå bak angrep i Kabul

 4. Kabul-angrepet: Norsk direktør i sikkerhet

 5. Angrep mot Redd Barna-kontor i Afghanistan: To drept og flere skadede

Fra andre aviser

 1. Norske soldater bisto afghanske sikkerhetsstyrker under IS-angrep

  Aftenposten
 2. Væpnede menn stormet TV-stasjon i Kabul

  Bergens Tidende
 3. Arne Strand er alvorlig skadet etter hotellangrepet

  Bergens Tidende
 4. Babyer, mødre og sykepleiere drept i terrorangrep mot sykehus i Kabul

  Bergens Tidende
 5. Reuters: Nytt angrep i Afghanistan - selvmordsbombere og skyttere angrep regjeringsbygg

  Aftenposten
 6. Minst 55 drept i angrep i Afghanistan

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder