Her er Donald Trump i Det hvite hus i forbindelse med et pressetreff i midten av mars. Foto: Evan Vucci / TT / NTB scanpix

Norge ikke på Trumps liste over toll-unntak

USAs president Donald Trumps nye toll på stål og aluminium trer i kraft fredag. På listen over unntakene står blant annet Canada, Mexico og EU, men ikke Norge.

uvakt@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Tollen på stål og aluminium er unntatt disse landene fram til 1. mai 2018, opplyser Det hvite hus i en uttalelse og lister opp EU-landene, Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico og Sør-Korea.

Trump har varslet en ekstratoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium. De nye tollsatsene vil tre i kraft fredag klokken 5 norsk tid, men Trump har tidligere eksplisitt åpnet for å gi unntak for allierte.

les også

USA anklager Kina for tyveri – innfører sanksjoner

Etter det NTB erfarer, hadde flere av statslederne som deltok på EU-toppmøtet i Brussel torsdag kveld, ikke fått en offisiell bekreftelse på at EU-landene var unntatt tollen. De skulle egentlig diskutere saken torsdag kveld, men valgte å utsette det til fredag fordi situasjonen var uklar.

les også

Trumps ståltoll: Dette kan den bety for Norge

Norge mangler

På listen over unntakene er ikke Norge å finne. Norge er ikke omfattet av EUs felles handelspolitikk og står dermed alene i samtalene med amerikanerne.

President Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer kunngjorde torsdag at tollen skulle settes på pause for de nevnte landene, samt «Europa». NTB har ikke lyktes i å få klarhet om Lighthizer med Europa kun siktet til EU, men på listen Det hvite hus har kunngjort, står det «EU-landene».

Like før jul var utenriksminister Ine Eriksen Søreide i Washington, hvor hun blant annet møtte USAs daværende utenriksminister Rex Tillerson. Foto: Jostein Matre, VG

Norge vil snarlig ta kontakt med amerikanske myndigheter, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) torsdag kveld, få timer før Det hvite hus kunngjorde listen med unntak.

– Fra norsk side har vi vært tydelige overfor amerikanske myndigheter på at vi forventer likebehandling for Norge i denne saken, sa hun.

les også

Norge vil ikke ta igjen mot Trump

– Ikke rettet mot Norge

VG meldte forrige uke at en sentralt plassert kilde vil Norge trolig få unntak fra straffetollen: – Forslaget er ikke rettet mot Norge, sa kilden.

les også

Over hundre republikanere i brev til Trump: Dropp toll-planene

En av grunnene til at også Norge kan få unntak, skal være det tette forholdet mellom landene. I tillegg er den norske eksporten av stål og aluminium til USA ubetydelig.

Hydro er omtrent alene som eksportør til USA av disse metallene, og den direkte eksporten av aluminium er verdsatt til om lag 80 millioner kroner årlig, får VG opplyst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder