Peter Madsen om ubåtturen: Slik døde Kim Wall

KØBENHAVNS BYRET (VG) Stående på dekk forsøkte han desperat å åpne luken ned til Kim Wall (30), som døde av giftig gass nede i «UC3 Nautilus», hevder Peter Madsen (47)

Den drapstiltalte dansken forklarer at tiden fløy han da han og Wall var ute på det som etter planen skulle være en kort tur torsdag 10. august i fjor.

– Vi skulle ut en tur, dykke ned, se oss litt rundt, prate litt og så dra tilbake, forklarer Madsen i retten.

Når de omsider bestemmer seg for å snu og reise tilbake, vil Madsen starte ubåtens hovedmotor og luftkompressor. Han gjør imidlertid en feil idet han skal tømme noe vann ut av ubåtens utvendige del, forklarer han.

les også

Sakkyndige om Madsen: «Pervers og svært avvikende seksualitet»

Hans videre forklaring er svært teknisk, og dommeren må be ham prate langsomt slik at de kan notere alle detaljene.

– Jeg åpner den første luken i ubåten og går opp på dekk. Det er ikke vanskelig, så man kan gjøre det på egenhånd. Når man står på dekk, er det god sjømannsskikk at man ikke har luken åpen, så jeg lukker den, sier han.

– Hva skjer så? spør aktor Jakob Buch-Jepsen.

– Det høres ut som du kjenner min forklaring, sier Madsen, som gjennom hele første rettsdag var tydelig irritert på aktor.

– Når jeg prøver å åpne luken, starter de verste minuttene i mitt liv. Jeg får ikke åpnet luken. Trykket i ubåten har falt.

– Kunne ikke oppholde meg der

Da han omsider kom seg ned i ubåten – han klarer ikke anslå hvor lang tid det tok – ble han møtt av en vegg med varm luft, forklarer Madsen.

– Jeg kravler ned og finner Kim Wall liggende livløs.

På aktors spørsmål om hvorfor han ikke prøvde å hjelpe Wall ut dersom hun lå bevisstløs nede i ubåten, svarer han at gassene der nede var uutholdelige.

– Jeg gikk ned og konstaterte at jeg ikke kunne oppholde meg der nede.

VG følger hele rettssaken – få alle oppdateringer, bakgrunn og videoer i vårt direktestudio

Videre forklarer han at han i sine første avhør tenkte at han hadde gjort noe så galt at han ville komme til å bli dømt for uaktsomt drap.

– Jeg tenkte at alt jeg hadde jobbet for siden jeg var en liten gutt, var slutt, sier han.

Madsen: SMS til kona var «avskjedsbrev»

I en SMS til sin kone etter funnet av Kim Walls livløse kropp, skrev Madsen: «Jeg drar på eventyr i Nautilus».

– Det var i virkeligheten et slags avskjedsbrev. En journalist var død om bord på min ubåt. Det var ingen mulighet for meg til å gå videre, forklarer han.

På spørsmål om hvorfor han ikke ringte etter hjelp etter at Kim Wall var død, og hvorfor han seilte den ruten han gjorde, svarer Madsen:

– Jeg har det forferdelig. Jeg har sagt farvel til min kone. Det var likegyldig hva jeg gjorde.

FORSVARET: Advokat Betina Hald Engmark har vært Peter Madsens forsvarer siden han ble pågrepet 11. august i fjor. Her ankommer hun første rettsdag like før klokken 9.00. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / Scanpix

Madsens forklaring om hvordan Kim Wall døde av giftig gass nede i ubåten, mens luken var stengt igjen, er sendt til teknologisk institutt og forsøkt gjenskapt. Resultatene vil presenteres på et senere tidspunkt i rettssaken.

– Ønsket å kaste hele kroppen over bord

Videre blir den Madsen spurt hvorfor han dykker ned med ubåten etter at Wall er død.

– Jeg flytter ubåten fordi jeg ikke vil at vi skal bli funnet med en gang. På dette tidspunktet klarer Peter Madsen ikke mer. Jeg må hvile på et eller annet tidspunkt, sier Peter Madsen.

På aktors spørsmål om hva som skjer når ubåten ligger i ro klokken 02.50, svarer Madsen at han forsøker «på alle tenkelige måter» å kaste kroppen ut av ubåten.

– La oss være enige om at hvis jeg kunne kastet hele kroppen i ett stykke, hadde jeg gjort det. Det er veldig vanskelig å flytte en person som ikke er bevisst, og det blir ikke lettere av at det er veldig trangt, sier han.

DØD: Peter Madsen (47) har erkjent at han parterte Kim Wall (30) og kastet likdelene i havet, men nekter for å ha drept henne. Foto: Kelly Ramot

På spørsmål om han gjorde noe seksuelt med Kim Wall svarer Madsen at det aldri har vært seksuell kontakt mellom dem og at han kun så på henne som en journalist.

– Gjorde du noe seksuelt med deg selv? spør Buch-Jepsen.

– Jakob, dette er ikke en situasjon hvor man tenker på noe sånt, svarer Madsen.

les også

Sakkyndige om Madsen: «Pervers og svært avvikende seksualitet»

Tiltalte virker til å være irritert og har mot slutten av dagen begynte å tiltalte aktor ved fornavn. Madsen reagerer sterkt på at han gjentatte ganger får spørsmål om hva det var som fikk ham til å partere.

– Det kommer en rettsobdusent i saken senere. Du kan jo spørre hvorfor han valgte den jobben. På dette tidspunkt er hun allerede død. At jeg skulle ha noen erotisk interesse... Jakob, det er forferdelig at du spør, sier Madsen.

Madsen: Unngikk forklaring for å skåne de pårørende

Da Madsen startet sin forklaring i Københavns Byrett torsdag ettermiddag, spurte aktor Jakob Buch-Jepsen gjentatte ganger om hvorfor han i politiavhør har endret sin forklaring flere ganger.

– Det har du spurt om mange ganger nå. Det har jeg gjort fordi jeg ikke ønsket å dele med verden hvilken forferdelige måte Kim Wall omkom på, spesielt av hensyn til hennes pårørende, sa Madsen.

Nekter for ubåt-utløsning

Etter flere forsøk på få et mer utdypende svar går aktor videre og konfronterer Madsen med at det like etter at han ble pågrepet, ble funnet spor av sæd i underbuksene hans.

Buch-Jepsen spør om Madsen hadde utløsning i ubåten før, under eller etter turen med Kim Wall.

Det aviser Madsen, og aktor spør hvordan han da kan forklare funnet.

– Det er veldig personlig, men hvis du ser på min telefon og min internetthistorikk, ser du at jeg 00.35 natten i forveien, besøkte et pornografisk nettsted, sier Madsen.

Aktor har tidligere i dag omtalt den aktuelle internett-trafikken, der Madsen skal ha søkt på og sett på videoer av kvinner som blir torturert.

Madsens forklaring ble avsluttet klokken 15.30 og forsetter neste rettsdag, som er 21. mars.

Nekter for drap – erkjenner partering

Da retten ble satt torsdag, redegjorde aktor Jakob Buch-Jepsen i drøye to timer for etterforskningen sett fra påtalemyndighetens side. Han mener Madsen drepte Kim Wall med overlegg, at han misbrukte henne seksuelt og parterte henne før han kastet kroppsdelene i vannet.

Madsen er tiltalt for overlagt drap, likskjending og seksuelt misbruk av den svenske journalisten Kim Wall (30). Madsen nekter straffskyld for drap, men erkjenner å ha partert Wall. Videre nekter han for å ha misbrukt henne seksuelt.

Påtalemyndigheten har allerede bedt om livsvarig fengsel for Madsen, subsidiært forvaring på ubestemt tid. Rettsdagen går over totalt 12 dager i mars og april. Dom i saken er ventet 25. april.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder