ÅPNER OPP: Russlands president Vladimir Putin. Foto: Kremlin via REUTERS

Putin ga klarsignal til nedskyting av passasjerfly

Russlands president åpner opp om dramaet da en mann truet med en bombe og angivelig forsøkte å kapre et passasjerfly under vinter-OL i Sotsji i 2014.

Publisert:

I dokumentaren «Putin» forteller Vladimir Putin at han like før åpningsseremonien fikk en telefon fra sikkerhetsrådgivere som var ansvarlige for vinter-OL i februar 2014, skriver Reuters.

les også

Bakgrunn: Fly forsøkt kapret - krevde landing i Sotsji

De fortalte at én passasjer på et Pegasus Airlines-fly med 110 personer om bord hadde reist seg fra setet sitt og forlangt at flyet skulle endre kurs mot OL-byen i Russland. Der var 40.000 personer samlet på stadion for å se åpningsseremonien.

Den ukrainske mannen skal ha sagt at det var en bombe om bord på flyet, viftet med noe som så ut som en detonator og forsøkt å få tilgang til cockpiten.

– Jeg ble fortalt at et fly fra Ukraina til Istanbul var kapret, og at kapreren krevde å lande i Sotsji, sier Putin i dokumentaren, som er laget av den kjente TV-reporteren Andrej Kondrasjov.

Den russiske presidenten fortelle at han søkte råd fra sikkerhetsrådgiverne sine, og at han ble fortalt at planen for en slik situasjon var å skyte ned flyet.

– Jeg ba dem om å handle i henhold til planen, sier Putin.

les også

Valg i Russland: Bedre økonomi, men ikke for alle

I dokumentaren kommer det frem at IOC-president Tomas Bach lurte på hva som skjedde.

– Jeg kunne jeg ikke si noe før alt var avklart. Det gikk fem, kanskje syv, minutter. Da ringte det igjen, og lederen for sikkerhetsstaben kunne fortelle meg at det var en beruset mann, sier Putin.

Dermed ble den dramatiske planen aldri iverksatt, og det aktuelle flyet fortsatte som planlagt mot den tyrkiske storbyen.

ENDTE GODT: Passasjerer forlater her Pegasus Airlines-flyet etter at det landet på flyplassen i Istanbul 7. februar 2014. Foto: Emrah Gurel / TT / NTB Scanpix

Passasjerflyet ble eskortert av et F-16-fly, og tyrkiske myndigheter bekreftet den gang at mannen ble lurt til å tro at flyet var på vei til OL-byen. Han ble pågrepet like etter landing, og det ble hverken funnet våpen eller eksplosiver.

les også

Putin om anklagene om valginnblanding: - Bryr meg ikke

Presidentens talsperson Dmitry Peskov bekreftet søndag hendelsesforløpet overfor Reuters.

Det er presidentvalg i Russland søndag. Putin deltar ikke i noen valgdebatt, ifølge TV-profilen og Putin-vennen Dmitrij Kiseljov «fordi han ikke har tid». Dokumentaren blir av mange sett på som en del av Putins valgkamp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder