Storm lammer Nederland, avis melder tre personer omkommet

Stormen som lammer Nederland og har stengt storflyplassen Schiphol ved Amsterdam, har krevd tre menneskeliv.

Publisert:

Det melder den nederlandske avisen Telegraaf.

I Enschede mistet en 62 år gammel mann livet da et tre blåste overende og traff bilen hans mens en 62-årig lastebilsjåfør i Olst døde da han gikk ut av bilen for å fjerne en gren som lå i veien. Da ble han truffet av en annen gren.

I Vuren i Gelderland omkom en mann (66) da han ble truffet av en konstruksjon av pleksiglass. En 34 år gammel mann ble også hardt skadet. Arbeidstilsynet undersøker saken, men ifølge Telegraaf har den kraftige vinden sannsynligvis bidratt til ulykken.

Togtrafikken er lammet og i Nord-Holland blir folk rådet til å holde seg innendørs, melder den nederlandske avisen Volkskrant.

Kode Rød

I Sør-Holland, Nord-Holland, Utrecht, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel og IJsselmeerområdet hadde myndighetene først innført kode rød, men de fleste stedene ble dette senere nedjustert til kode gul - i likhet med resten av landet - da vinden løyet, melder Telegraaf.

Enkelte vindkast skal ha vært helt oppe i 140 km/t.

Mange trær har blitt blåst overende i den kraftige stormen. Her er en parkert bil i Rotterdam rammet. Det skal ikke ha vært noen personer i bilen. Foto: Hollandse Hoogte/Peter Hilz

I Rotterdam har vinden revet av et helt tak på en boligblokk og ifølge det nederlandske nyhetsbyrået ANP skal flere være skadet.

Telegraaf skriver at ikke bare togene står, det gjør også bussene. Flere motorveier er stengt og ferjer innstilt.

220 KLM-flyvninger kansellert

Det nederlandske flyselskapet KLM opplyste allerede onsdag at 220 planlagte flyvninger er kansellert. Schiphol utenfor Amsterdam er en av Europas travleste flyplasser.

RAMMET AV STORMEN: Denne bussen havnet i kanalen i Pekelderhoofdiep ikke så langt unna Groningen nord i Nederland. Alle passasjerene og sjåføren kom seg ut gjennom et vindu som de knuste. Foto: Harry Tielman

Den sterke vinden, med kast på opptil 39 sekundmeter, har også fått Nederlands jernbaneverk til å innstille alle togavganger torsdag. Avinor opplyser til VG at dette naturlig nok også vil forårsake forsinkelser på flyvninger fra Norge til Amsterdam

– Vi har kansellert en flyvning nå i formiddag og de 65 berørte passasjene .er overført til ettermiddags flyet. Så får vi bare se hvordan situasjonen utvikler seg, sier informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen til VG.

Han opplyser at det andre flyvninger til andre destinasjoner som er berørt av uværet i Europa.

BBC skriver at flyplassen er stengt på ubestemt tid.

TRE FALT: Føreren av denne bilen i Moers vest i Tyskland, ble alvorlig skadet da et tre falt over bilen i stormen som rammer flere europeiske land. Foto: Christoph Reichwein / TT / NTB Scanpix

Også Belgia og Tyskland rammes av uværet. I Tyskland er skoler stengt i en rekke byer vest og nord i landet mens myndighetene forbereder seg på ekstremværet, som har fått navnet Friederike.

I delstaten Nordrhein-Westfalen er alle togavganger stengt inntil videre torsdag.

UVÆR RASER: Trær blåste over ende på grunn av uværet i Nederland torsdag. Her plukker en mann opp hanskene sine etter scooteren hans ble truffet av treet. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder