UAKSEPTABELT: Russland kaller de nye sanksjonene uakseptable og ulovlige i henhold til internasjonal rett. De har tidligere avvist at de hadde noe å gjøre med forgiftningen av Sergej Skripal og hans datter. Foto: DON EMMERT / AFP

Russland ut mot USAs sanksjoner: «Uakseptable» og «ulovlige»

De amerikanske sanksjonene etter giftangrepet i Storbritannia faller ikke i god jord hos Vladimir Putin.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Onsdag opplyste Washington at de skal innføre nye sanksjoner mot Russland i slutten av august.

Dette skal være en konsekvens av giftangrepet mot den russiske eksagenten Sergej Skripal og hans datter Yulia i Salisbury i Storbritannia i starten av mars. USA har konkludert med at det var Russland som sto bak angrepet, skriver Reuters.

Det var utenriksminister Mike Pompeo som underskrev kjennelsen om at Russland har brutt internasjonal lov ved å bruke et kjemisk våpen mot Skripal og datteren hans, opplyser pressekontakt Heather Nauert til NBC News.

Moskva har tidligere avvist å ha hatt noe å gjøre med giftangrepet, men blir altså ikke trodd.

De nye amerikanske sanksjonene mot Russland er kategoriske uakseptable, ikke vennlige og imot internasjonal rett, sier den russiske representanten Dmitry Peskov, skriver The Independent. Han begrunner det hele på følgende måte:

– Nok en gang avviser vi på det sterkeste anklagene. Russland hadde og har ikke, og kunne ikke ha, noen forbindelse til bruken av kjemiske våpen. Vi kan heller ikke si med sikkerhet hva og hvordan det ble brukt i Storbritannia, siden vi ikke har noe informasjon eller fått noe svar på vårt forslag om en felles etterforskning med Storbritannia.

les også

Trump kaster ut 60 russiske diplomater

les også

Norge utviser russisk diplomat

Theresa May ønsker sanksjonene velkommen

– Dette sender et tydelig budskap til Russland om at de deres provoserende og uforsiktige oppførsel ikke vil gå ubestridt, står det i en pressemelding fra den britiske statsministerens kontor, melder AP.

Storbritannia pekte raskt ut Russland som den skyldige etter gift-angrepet i mars. Flere vestlige land, med USA i spissen, utviste i etterkant av angrepet russiske diplomater.

Norge utviste også en russisk diplomat i forbindelse med gift-angrepet.

«Hundrevis av millioner dollar» kan ramme russisk eksport

Sanksjonene skal innføres 22. august. Utover dette, er det ikke mye som er kjent om hva sanksjonene faktisk går ut på, skriver E24.

E24 melder imidlertid at den russiske valutaen rubelen svekket seg umiddelbart mot dollaren.

NBC News skriver at sanksjonene kan gå ut på et mulig flyforbud, samt stopp i eksportvarer knyttet til «nasjonal sikkerhet». De nye sanksjonene kan kutte «hundrevis av millioner dollar» i fremtidig russisk eksport, skal en representant for amerikanske myndigheter ha sagt til det amerikanske mediet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder