TALTE: Foran partifellene i nasjonalforsamlingen brukte president Erdogan tid på å fortelle om det han kaller et politisk drap på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: AP

Erdogan: – Alt tyder på at drapet var planlagt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at drapet av den saudiarabiske journalistens Jamal Khashoggis var politisk motivert.

  • Fredrik Kampevoll
  • Halvor Bjørntvedt

Artikkelen er over ett år gammel

– Dette er et politisk drap. Hvis flere land viser seg å være innblandet, så må også de etterforskes, sier Erdogan, som ønsker en eventuell rettssak i Tyrkia.

Forventningene var høye da Erdogan en time etter skjema gikk på talerstolen foran parlamentet. På forhånd hadde han varslet at alle kort skulle legges på bordet i forbindelse med drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

les også

Khashoggi hardt ut mot mektig kronprins rett før sin død

Tyrkiske myndigheter mener at planleggingen av drapet trolig startet 28. september, da Khashoggi var på konsulatet i forbindelse med bryllupsplaner.

– Alt tyder på at Jamal Khashoggi ble drept på ondt og kaldblodig vis, og hvitvasking av slik barbarisme vil skade samvittigheten til hele menneskeheten. Vi forventer samme melding fra Saudi-Arabia, sier Erdogan fra talerstolen.

Tyrkia ber nå om at atten personer, som de knytter til drapet, utleveres til Istanbul for å bli dømt der.

Ingen kobling til kronprinsen

Kanskje like interessant som det Erdogan sier, er det han ikke sier. Den tyrkiske presidenten kobler drapet til personer knyttet til myndighetene, uten å koble det direkte til Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman.

– Et viktig steg på veien var for Saudi-Arabia å erkjenne at et drap ble gjennomført. Vi forventer at de ansvarlige blir stilt for retten og får sin fortjente straff, sier han.

les også

Khashoggi-drapet: Uenighet om norsk reaksjon mot Saudi-Arabia

Det kom heller ikke noe informasjon om lydklipp fra konsulatet, som det tidligere er skrevet om i tyrkiske medier.

Erdogan sier at drapet ble planlagt og gjennomført av høytstående personer fra saudiarabisk etterforsknings- og etterretningstjeneste.

– Vi vet at det var et team på rundt 15 personer som kom til Istanbul i ulike grupper, før de møttes på konsulatet 2. oktober. Det første de gjorde var å fjerne kamera ved konsulatet, sier Erdogan, som sier tyrkiske myndigheter mener at drapet var planlagt.

Krever å få vite hvor liket er

Erdogan trekker frem en rekke ubesvarte spørsmål i saken som ikke er oppklart.

– Hvem sendte disse 15 personene til Istanbul? Hvorfor ble konsulatet holdt stengt i 17 dager før man tillot en ransakelse? Dette må vi få svar på, sier presidenten.

– Vi må også finne ut hvor liket er. Hvis informasjonen om at liket ble gitt til en lokal medsammensvoren, vil vi finne ut hvem denne personen er.

Den regimekritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi har vært savnet siden han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul tirsdag 2. oktober. Saudi-Arabia bekrefter at han ble drept på konsulatet, men de hevder dødsfallet var en ulykke. Den forklaringen er det få land som har kjøpt.

les også

Skal ha styrt Khashoggi-drap via Skype

Via overvåkingsfoto tatt utenfor konsulatet ble det hevdet at en dobbeltgjenger hadde forlatt konsulatet i journalistens klær etter hans død. Erdogan bekreftet i talen at personen, forkledd som Khashoggi, forlot landet med fly til Riyadh samme dag.

Tyrkia har varslet at de vil samarbeide med FN, dersom internasjonale organer ønsker en uavhengig gransking av drapet på Khashoggi.

Maktkamp i Midtøsten

Erdogan har selv gått til harde angrep mot kritisk presse i Tyrkia, og flere journalister er fengslet under hans styre, ifølge Freedomhouse, som blant annet ser på hvordan ytringsfriheten er i ulike land.

Forholdet mellom Tyrkia og Saudi-Arabia er langt fra rosenrødt, selv om landene stort sett har støttet de samme sakene utenrikspolitisk. De to landene, som hovedsakelig består av sunnimuslimer, kniver nemlig om innflytelse i Midtøsten.

«Gi meg hundens hode»

Saudi-Arabia har en rekke ganger endret forklaring i saken. I helgen erkjente myndighetene omsider at Khashoggi ble drept på konsulatet, men de hevder det skjedde ved en feiltagelse og uten kronprins Mohammed bin Salmans kjennskap.

FORSVUNNET: Jamal Khashoggi kom aldri ut fra Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, etter at han gikk inn dørene der 2. oktober. Foto: Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN

CNN hevder en dobbeltgjenger hadde forlatt konsulatet i journalistens klær etter hans død.

En av Salmans nærmeste rådgivere, Saud al-Qahtani (40), skal ha orkestrert drapet på Khashoggi over Skype, ifølge Reuters. På et tidspunkt skal Qahtani ha beordret drap gjennom å si «Gi meg hundens hode». Qahtani og fire andre personer har fått sparken, melder saudiarabiske statlige medier.

les også

Etterretningstopp sparket etter Khashoggi-drapet

Saudi-Arabias utenriksminister kaller drapet på Jamal Khashoggi en «fryktelig feiltagelse», men hevder at kronprins Mohammed bin Salman ikke visste om det. Reuters skriver at Qahtani selv tidligere har sagt at han aldri ville gjort noe uten sjefens godkjennelse.

UNDERSØKELSER: Tyriske politi undersøkte i går en forlatt bil i et parkeringsanlegg i Istanbul i forbindelse med drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: OZAN KOSE / AFP

Mer og mer alene

Diplomatisk isoleres Saudi-Arabia mer og mer etter drapet. Selv USA, som har tette bånd til det saudiske regimet, sier alle aspekter ved saken må frem i lyset.

Ifølge Washington Post mener Donald Trump at Saudi-Arabia lyver om saken. Dette er i så tilfelle nye takter fra USA, som en rekke ganger har fått kritikk for å ikke reagere på krigshandlinger og menneskerettighetsbrudd fra Saudi-Arabia.

SAMARBEID: Saudi-Arabia er strategisk viktig for USAs interesser i Persiabukta. USA har mottatt kritikk en rekke ganger for å snu det blinde øyet til, når Saudi-Arabia har gjennomført kontroversielle handlinger. Dette bildet ble tatt 20. mars i år, da Donald Trump møtte Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Og økonomisk isoleres landet. Flere vestlige deltagere, både politikere og næringslivstopper, har trukket seg fra økonomi- og investeringskonferansen «Future Investment Initiative» i Saudi-Arabia på grunn av Khashoggi-saken. Ingen fra Norge er til stedet på konferansen

Les også

Mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Mohammed bin Salman
  3. Recep Tayyip Erdogan

Flere artikler

  1. Skal ha styrt Khashoggi-drap via Skype

  2. Saudi-Arabia: Drapet på Khashoggi var en fryktelig feiltagelse

  3. CNN: Mistenkt saudiaraber observert i Khashoggis klær

  4. Tyrkia: Khashoggi ble «umiddelbart» kvalt

  5. Tyrkiske medier: – Saudiaraberne drakk og røykte etter drapet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder