IKKE LENGER PLANET: Pluto får ikke lenger være blant de store gutta. Nå må den nøye seg med tittelen "dvergplanet". Foto: AP

Pluto ikke lenger planet

Pluto har mistet sin status som solsystemets niende planet. Det besluttet Den internasjonale astronomiske union (IAU) i Praha i dag.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL
Astronomi.noForside - Institutt for teoretisk astrofysikkNorsk Astronomisk SelskapHjem

Dermed har solsystemet vårt bare åtte, og ikke ni, planeter, etter at den minste i dag ble strøket fra lista.

De åtte gjenværende planetene er Merkur, Venus, Tellus (jordkloden), Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun.

Dvergplanet

I stedet får Pluto nå tittelen dvergplanet.

Dvergplanet er en ny klasse planeter som IAU laget istedet for å godkjenne de tre nye som "offisielle" planeter.

Disse tre er Pluto, samt Ceres og Xena.

Ceres har selv at planetstatus, men ble frarøvet denne kort tid etter oppdagelsen av den på 1800-tallet.

Xena går egentlig under navnet 2003 UB313, og er et is-objekt, som er litt større enn Pluto. Det er ventet at flere himmellegemer vil få denne nye statusen etter hvert.

Det har vært en uke med harde diskusjoner rundt hva som skal være definert som planet og ikke, under IAU sin samling i Tsjekkia.

2.500 astronomer fra 75 land har vært samlet, og det endte altså med at Pluto mistet sin planetstatus. En status den har hatt siden oppdagelsen av den i 1930.

På et stadium av konferansen så det ut til at det skulle bli flere planeter og ikke færre, da blant annet Plutos måne lå an til å få planetstatus.

Slik gikk det altså ikke, og dette er første gang vitenskapsmenn har laget en formell definisjon på hva som er en planet og ikke, melder AP.

Definisjonen er at en planet er et himmellegeme som går i bane rundt sola, og som er stor nok til at dens tyngdekraft former den til et rundt objekt, som har klar bane rundt sola.

VG Netts lesere diskuterer Pluto

her!!

- Et nederlag for Pluto

- Rent historisk sett mener jeg at Pluto burde fortsatt å være en planet, men det er en logikk i at den ikke er det, sier administrerende direktør i norsk romsenter Bo Andersen til VG Nett.

Han karakteriserer utkastelsen fra planetrekka som et nederlag.

- Man burde nok ha latt Pluto være unntaket. Pluto er den mest lyssterke dvergplaneten, så rent historisk sett kan det forsvares, sier Andersen.

Han har selv sett Pluto.

- Den ser ut som en lys prikk, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder