Farvel Amerika

UTENRIKS

Dramaet omkring lille Elian Gonzalez er endelig over. Onsdag kveld reiste han hjem til Cuba, etter at slektningene i Miami tapte sitt siste forsøk på å holde ham i USA.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:20

Takker for støtte

- Jeg vil takke det nordamerikanske folk og amerikanske myndigheter for den støtte de har gitt oss. Jeg er takknemlig for støtten, og ekstremt glad for å kunne reise tilbake til mitt hjemland, sa han før han og Elian vinket farvel fra den åpne flydøra.

Den verdensberømte seksåringen har bodd den siste tiden med sin far, Juan Miguel, sin stemor Nersy, halvbror Hianny og lekekamerater.

Familien holdt sitt ord og forlot ikke USA før utreiseforbudet løp ut klokken 16. TV-kameraene fulgte gutten helt til flyet tok av fra Dulles flyplassen 16.30 lokal tid. En egen internettside var opprettet for at folk skulle kunne følge ham helt hjem.

Over

Dermed var Elians amerikanske opplevelse over. Den startet med morens tragiske død da hun sammen med flere andre forsøkte å flykte fra Cuba i november i fjor. Bare Elian og to andre overlevde.

De sju siste månedene har snudd opp ned på Elians liv, som aldri mer vil kunne bli noen vanlig gutt i gata. Ikke minst vil det bli svært vanskelig å holde mediene unna. Alle cubanske forsøk på å holde familien skjermet vil uansett bli tolket som et tegn på at hjernevaskingen er i gang, slik det cubanske eksilmiljøet hele tiden har hevdet ville skje.

Seier for Castro

Meldinger fra Cuba onsdag gikk ut på at myndighetene vil skjerme familien i lang tid framover for å gi dem fred, og at bare familiemedlemmer ville møte dem på flyplassen.

At Elian reiser hjem regnes som en stor seier for Fidel Castro, og et stort tilbakeslag for det cubanske eksilmiljøet i USA. At kongressen er på glid for å lette på forholdet til Cuba gjør ikke saken lettere for dem.

Nedtur

Det cubanske eksilmiljøet i Miami reagerte med resignert sinne da Høyesterett onsdag avviste anken fra seksåringens slektninger. For Elians Miami-slektninger, som tok seg av gutten i månedene etter at han ble reddet, har ankerunden i det amerikanske rettssystemet for å sikre at Elian ville få sin asylsøknad vurdert i USA, vært en evig nedtur.

I kjennelse etter kjennelse har amerikanske immigrasjonsmyndigheter fått medhold i at bare faren kan ta beslutninger på vegne av gutten.

Gutten ble gjenforent med sin far 22. april i år, etter at immigrasjonsmyndighetene hentet ham ut med makt fra slektningenes hjem i Miami. Slektningene fikk aldri anledning til å treffe Elian igjen.

Stemningen har snudd seg mot dem i tiden som er gått. Selv om amerikanere flest synes det er tragisk at gutten reiser tilbake til det kommunistiske Cuba, så har båndene mellom far og sønn veid tungt. Svært mange er opptatt av at det aldri skulle gått politikk i saken.

Her kan du lese mer om