Politiet: Nervegift brukt i drapet på Kim Jong-nam

Malaysisk politi bekrefter at de har funnet nervegiften VX i ansiktet til halvbroren til Nord-Koreas diktator.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det kunstige middelet omtales som et av de giftigste stoffene som noen gang er fremstilt. Den eneste kjente bruken av stoffet er i kjemisk krigføring, og det klassifiseres som et masseødeleggelsesvåpen av FN.

Nervegiften ble funnet ved å ta prøver fra ansiktet og øynene til Kim Jong-nam, som ble angrepet av to kvinner på flyplassen i Kuala Lumpur for elleve dager siden, og politiet sier at de nå vil dekontaminere flyplassen.

Les også: Ambassade-ansatt mistenkt etter drapet på Kim

– Visste det var giftig

Politiet har tidligere uttalt at de mener vietnamesiske Doan Thi Huong (28) og indonesiske Siti Aisyah (25) smurte en dødelig gift i ansiktet på 45-åringen mens han ventet på et fly til Macau.

DREPT: Kim Jong-nam er den eldre halvbroren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-um. Foto: Shizuo Kambayashi AP

Overvåkningsbilder viser at han kort tid etter angrepet tilkalte betjeningen på flyplassen som senere ringte en ambulanse. Han døde på vei til sykehus.

Ifølge malaysisk politi ble også en av de to kvinnene syk og kastet opp etter angrepet. Det er foreløpig uklart om dette skyldes nervegiften.

Kvinnene skal ha vasket hendene etter angrepet, og politiet mener derfor at de må ha visst at væsken var giftig. En av kvinnene har tidligere hevdet at hun ble lurt til å ta del i angrepet, i den tro at det var en del av et TV-stunt.

Les også: Familien tror hun må ha blitt lurt

– Meget giftig

Lege og toksikolog Bruce Goldberger ved universitetet i Florida sier til AP at kun en bitteliten mengde av det kjemiske stoffet er nok til å drepe.

Det finnes imidlertid en motgift, som blant annet amerikanske militære hadde med seg på slagmarken under Irak-krigen i tilfelle de ble utsatt for et kjemisk angrep.

– Det er en meget giftig nervegass. Veldig, veldig, giftig. Jeg er fascinert over at de mistenkte kvinnene ikke ble dårlige av eksponeringen. Det er mulig at begge fikk motgift, sier legen, som uttalte seg før det ble kjent at den ene kvinnen faktisk ble dårlig.

ETTER ANGREPET: Overvåkningsbilder viser Kim Jong-nam som snakker med flyplass-ansatte like etter at han ble angrepet av to kvinner. Foto: Fuji TV via AP

Han sier at symptomer vil komme i løpet av sekunder eller minutter, og at disse kan vare i flere timer. Det starter gjerne med forvirring, tretthet, hodepine, kvalme, oppkast, rennende nese og øyne, før kramper, tap av bevissthet og lammelser – og til slutt døden.

Kim Jong-uns ville maktdemonstrasjoner: Provoserer og henretter sine egne

Full ordkrig

Malaysisk politi mener at det var nordkoreanske statsborgere som ga den dødelige dosen til de to kvinnene – og har etterlyst fire personer.

Dette har ikke falt i god jord hos Nord-Korea, som har beskyldt malaysiske myndigheter for å samarbeide med «fiendtlige styrker» i etterforskningen, og det hele har ført til full ordkrig mellom de to landene.

Kim Jong-nam har levd i eksil de siste årene, og regjeringen i Sør-Korea sier de er overbevist om at Nord-Korea står bak drapet, noe de nekter for.

Den nordkoreanske ambassaden i Kuala Lumpur har samtidig avvist politiets teori om at kvinnene drepte Kim Jong-nam ved å smøre gift i ansiktet hans. Ambassaden mener det virker usannsynlig at kvinnene hadde gift på hendene.

– Hvordan er det da mulig at disse kvinnene fortsatt er i live, skriver ambassaden i en uttalelse hvor de krever umiddelbar løslatelse av de «uskyldige kvinnene».

Kommentar: Minner om en dårlig krimroman

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder