DREPT: Den belgiske småbarnsmammaen Maïlys Dereymaeker var den første som ble drept av terroristen i Stockholm fredag. Foto: FACEBOOK

Belgisk småbarnsmamma (31) den første som ble drept i lastebil-terroren

Belgiske Maïlys Dereymaeker (31) skulle møte gode venner i Stockholm. Så ble hun meid ned av lastebil-terroristen i Drottninggatan.

  • Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Hun var dermed det første offeret for den nå terrorsiktede usbekieren Rakhmat Akilovs (39) brutale lastebilangrep fredag ettermiddag i Stockholm, ifølge Expressen.

Til sammen ble fire personer drept da Akilov kjørte en lastebil i skyhøy fart gjennom Drottninggatan, før den krasjet inn i varehuset Åhlens City.

En 11 år gammel jente som var på vei hjem fra skolen ble drept, i likhet med den britiske småbarnspappaen Chris Bevington (41), som jobbet som toppsjef i strømmetjenesten Spotify. Identiteten til det fjerde offeret for terroren er så langt ikke blitt offentliggjort.

Les øyenvitneskildringen til norske Eva-Lotta: Ble nesten meid ned av lastebilen

Hadde sønn på halvannet år

Belgiske Maïlys Dereymaeker dro alene til Stockholm for å møte gode venner i den svenske hovedstaden, ifølge den belgiske avisen Sudpresse.

Hun skal ha jobbet som psykolog, hovedsakelig med asylsøkere, og etterlater seg en sønn på halvannet år, ifølge den belgiske avisen.

Hun kom fra Lembeek i Halle i Belgia, en småby med i overkant av 7000 innbyggere, sør for Brussel. Borgermester Dirk Pieters i Halle er selv god venn med 31-åringens foreldre.

– Da angrepet skjedde var hun selv på stedet, men vennene hun skulle møte hadde ikke kommet enda, forteller han til Expressen.

– Jeg kjenner henne ikke personlig, men jeg har truffet henne flere ganger. Jeg blir sjokkert hver gang et slikt angrep skjer, men det er enda verre når jeg kjenner hennes foreldre og kan sette et ansikt på offeret, sier Pieters til den svenske avisen.

VITNE: Her døde det første offeret

Var glad i musikk

Ifølge Expressen var musikk en stor lidenskap for 31-åringen. Hun spilte fløyte i et ensemble, og fikk venner over hele verden gjennom musikken.

– Det er vanskelig for meg å snakke om Maïlys, hun er en venninne. Jeg hørte om hennes død gjennom en venn. Hun spilte fløyte og underviste i musikk til barn, sier en venn av Dereykmaekter til Sudpresse.

Skulle utvises

Den usbekiske mannen som er siktet for terrorangrepet, hadde søkt om opphold i Sverige i 2014. I desember i fjor fikk mannen en frist på fire uker til å forlate landet frivillig. Da han ikke hadde forlatt landet i februar, ble han etterlyst.

Ifølge svensk politi skal han vist sympati for ekstreme organisasjoner, blant dem terrorgruppen IS.

Søndag samlet tusenvis av mennesker seg i Stockholm sentrum for å minnes de drepte og stå sammen etter angrepet som har rystet Sverige.

For øyeblikket er fortsatt ni personer innlagt på sykehus, av dem har fire personer alvorlige skader.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder