MAGEBILDE: Bildet til venstre er av Josefine Carlssons (27) mage, etter å ha født to barn. Etter at hun delte bildet på Facebook har hun fått tusenvis av støtteerklæringer. Foto:Privat,

Josefine (27) hylles etter hun la ut dette bildet på Facebook

Tobarnsmoren fra Sverige var lei av skjønnhetsidealet, og la ut bilde av magen sin slik den ser ut etter to graviditeter.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter to graviditeter og navlebrokk så magen til Josefin Carlsson fullstendig annerledes ut enn før. Hun hadde mye løs og strukket hud, og en mage som bulet litt.

– Før jeg fikk barn var jeg veldig fornøyd med kroppen min, og trygg på meg selv. Men kroppen forandret seg, og jeg tenkte mye på hva folk kom til å synes om meg, sier hun til VG.

Les også: Viser magen to måneder etter fødselen - #normalfrue

Etter en operasjon for navlebrokken, ble hun anbefalt å oppsøke en plastikkirurg for å bli kvitt den løse huden.

– På konsultasjonstimen sa plastikkirurgen «ja, dette fikser vi, snart skal du få en fin kropp igjen». Det førte til at jeg ble enda mer overbevist om at dette var noe jeg måtte gjøre for å passe inn, for at folk skal synes at jeg er normal, sier hun.

Da hun kom hjem skulle hun bade med sin tre år gamle sønn.

– Jeg kledde av meg, og så sier sønnen min «så fin mage du har mamma». Han visste ikke hvor jeg hadde vært den dagen, eller hva jeg tenkte på.

– Da tenkte jeg: Hvorfor vil jeg egentlig endre på noe? Hva slags budskap sender det til mine barn? De har ligget der i ni måneder, det er ingenting å skjemmes over.

– Min kropp er helt fantastisk

Bildet ligger på 27-åringens åpne profil på Facebook, og rundt klokken 14 på onsdag har bildet fått nesten 30 000 liker og over 2000 delinger. I tillegg er hun intervjuet av hele en rekke aviser både i Norge og Sverige.

– Jeg hadde ikke forventet at det skulle bli så stort, sier Josefine Carlsson til VG.

«Magen min kommer aldri til å bli lik seg igjen. Aldri. Men det gjør ikke noe. For min kropp er helt fantastisk. Det er en KROPP,» skriver hun under bildet.

Mange husker nok debatten som kom her til lands etter at «Fotballfrue» Caroline Berg Eriksen la ut bilde av magen sin fire dager etter fødselen i 2013. Senere skrev bloggeren på sin Facebook-side at hun ikke ville postet mage-bildet om hun visste alt oppstyret som ville komme av det.

Les også: Sandra Lyng ut mot kroppspress

Blir takket

Istedenfor å gå rundt og tenke på om hun var god nok la hun ut bildene på Facebook.

– Ingen blir lykkelige av en perfekt kropp. Uansett hvordan du ser ut, mamma-mage eller ikke, blir man utsatt for et press om å se perfekt ut. Du skal ha den rumpa, perfekt mage - man bli påvirket hele tiden, sier Carlsson.

Reaksjonene har vært overveldende positive så langt.

– Veldig mange takker meg, og sier de skulle ønske at de turte å være like modige. De mener at jeg har hjulpet dem, og at de nå ser sine egne kropper som vakre.

Les også: Kjendiskvinner stolte av normalkroppen sin

– Livet handler ikke om det ytre

Carlsson er bekymret for hvordan samfunnet til stadighet forteller deg at du ikke er god nok med mindre du ser bra ut. Særlig tror hun det er vanskelig for yngre kvinner.

– Det er så himla mange som føler seg dårlige over hvordan de ser ut, og tror det er noe feil med dem. Alle bildene på Instagram er kjørt gjennom filter, alle i mediene er modeller - det viser jo ikke virkeligheten. Jeg ble bare så utrolig lei, fortsetter hun.

– Man må nesten be om unnskyldning for at det viser på magen at man har vært gravid to ganger, sier hun.

«Jeg kommer aldri til å forandre kroppen min for andres skyld. Hvis jeg ikke er god nok som jeg er, er ikke du menneske nok for meg»

– Livet handler ikke om det ytre. Man skal være takknemlig for det man har. Jeg har en kropp som er frisk, sier hun.

Carlsson har laget emneknaggen #minkroppärfantastisk, og håper folk vil gjøre som henne og vise seg fram. Men hun er ikke så sikker på om emneknaggen vil slå an.

– Jeg vet ikke om folk tør. Jeg håper det.

VG+: Bruker feriepengene på «ny kropp» (krever abonnement)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder