PROTESTERER: Det var sterke reaksjoner blant velgere i Diyarbakir etter eksplosjonen under en kurdisk markering fredag. Det er uklart hva som er årsak til eksplosjonen. Nordmannen Erling Folkvord var bare meter unna smellet. Foto:Stringer/Frode Hansen (VG),

133 skadet og to døde i eksplosjon i Tyrkia

Erling Folkvord 50 meter unna: – Jeg ble redd

Minst 133 personer er skadet og to drepte i en eksplosjon under et valgmøte for det prokurdiske partiet HDP i Tyrkia.

  • Marie Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Minst 25 av de 133 personene er alvorlig skadet. Det melder landets helsemyndigheter.

Tusenvis av mennesker var samlet for å høre partileder Selahattin Demirtas tale, og eksplosjonen inntraff rett før han skulle gå på talerstolen fredag kveld, melder NTB.

Søndag holder Tyrkia valg på ny nasjonalforsamling, og det kurdiske partiet håper på å få inn flere representanter.

Det ble først meldt at eksplosjonen var forårsaket av en elektrisk feil i en transformator, men Tyrkias energiminister, Taner Yildiz, avviser dette.

Norske Erling 50 meter unna: – Jeg ble redd

RØDT-POLITIKER: Erling Folkvord var til stede i Tyrkia da eksplosjonen skjedde. Foto:Espen Braata,VG

Nordmannen Erling Folkvord, som er en tidligere stortingspolitiker, var 50 meter unna eksplosjonsstedet. Han følger det tyrkiske valget for gruppa Solidaritet med Kurdistan.

– Jeg har opplevd mye, så jeg prøvde å holde hodet kaldt. Men det var ubehagelig, og jeg ble redd. Jeg merket eksplosjonen godt, sier Folkvord til VG.

Han forklarer videre at han mener det ble brukt tåregass eller pepperspray både før og etter eksplosjonen. Folkvord er overbevist om at eksplosjonen ikke var forårsaket elektriske problemer.

– Jeg vet ikke hvor det kom fra, men det var ubehagelig, og det svidde i øynene mine og til de rundt meg. Dette er forferdelig. For meg er det helt tydelig at det er noen som vil skape trøbbel for det partiet som er den farligste trusselen mot president Erdoğans parti AKP på søndag, sier Folkvord.

– Direkte trussel mot partiet

Også den svenske politikeren Evin Cetin var til stede på valgmøtet, melder Aftonbladet. Hun sier at det eksploderte to ganger rett før Demirtas skulle snakke.

– Det er en direkte trussel mot partiet fordi man ikke vil at det skal komme inn i nasjonalforsamlingen, sier hun til nyhetsbyrået TT.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder