MYTEOMSPUNNET: Kim Jong-il er omgitt av myter, og skal blant annet være ekstremt flink i golf - selv om han bare har spilt én gang. Foto: Ap

Her er mytene om Kim Jong-il: «Verdens beste golfspiller» og lærte å gå etter tre uker

(VG Nett) At Kim Jong-il skal ha vært verdens desidert beste golfspiller, er bare én av mange spinnville myter om den avdøde diktatoren.

 • Sigrid Helene Svendsen

Artikkelen er over åtte år gammel

I natt kom meldingen om at Nord-Koreas mangeårige diktator, Kim Jong-il, er død.

Den sagnomsuste 69-åringen skal ha dødd av hjerteinfarkt på et tog, ifølge nordkoreanske myndigheter. Det blir kanskje den siste av en lang rekke fantastiske historier om ham.

Gjennom årene har det bygget seg opp en rekke fantastiske fortellinger rundt den nordkoreanske diktatoren.

Fortellingen om den angivelig allmektige, ubestridte og ifølge koreanske medier usedvanlig godt likte 69-åringen begynte allerede i det han blir født.

- Ifølge myten ble han født i noen store fjellområder. Da han ble født, lyste alle stjernene skarpt på himmelen, noe som også minner litt om våre myter om Jesus og de hellige menn, sier Geir Helgesen, direktør og seniorforsker ved nordisk institutt for Asiastudier i København, til VG Nett.

Født i fjellet

Fjellområdet som Kim Jong-il kom til verden i, er i seg selv omgitt av et mystisk slør.

- Det er der man mener at den første grunnleggeren av det koreanske samfunn ble født, etter at en bjørn og en tiger hadde hatt seksuelt samkvem. Så det er symbolverdi i at også Kim Jong-il skal ha blitt født her, sier Helgesen.

Andre hevder imidlertid at han ble født i en tømmerhytte på en geriljabase på Nord-Koreas høyeste fjell, eller på russisk territorium i Sibir.

BILDESPESIAL: Kim Jong-ils liv

Bare tre uker etter at han var født, lærte han å gå, skriver The Telegraph. For å matche det, lærte han å snakke bare fem uker senere, ifølge nordkoreanske biografier.

VIDUNDERBARN: Kim Jong-Il, til venstre, skal ifølge mytene ha lært seg å gå bare tre uker gammel. Her er han sammen med Kim Jong Suk, til høyre, og Kim Il Sung. Foto: Ap


Den mangeårige diktatoren skal snart ha merket at han kunne få været til å skifte bare ved å tenke på det, og skal ha klart kunststykket å skrive hele seks operaer på bare to år.

Ifølge offentlige nordkoreanske kilder skal Kim Jong-il også ha vært en begavet arkitekt. De hevder han egenhendig tegnet Juche-tårnet i hovedstaden Pyongyang.

Samtidig klarte han å få rykte på seg som en ordentlig playboy. Han skal ha vært ekstremt glad i vestlige b-filmer, og skal ha skrevet minst en bok om temaet. Han skal også ha hatt en forkjærlighet for konjakk og platåsko. Selv titulerte han seg som «Internett-ekspert». Kanskje litt overraskende har han også skrevet en lærebok i journalistikk.

- KIDNAPPET REGISSØR: Kim Jong-il skal ha unnskyldt kidnappingen av Shin Sang-ok og kona Choi Eun-hee, som skal ha blitt kidnappet for å lage filmer for ham. Her fra filmen «ulgasari», en nordkoreansk versjon av «Godzilla», som Sang-ok skal ha laget i fangenskap. Foto: Ap


- Det finnes også en bok fra en japansk kokk som sier han har laget mat for Kim Jong-il, og skriver om hvordan det var. Men ingen sjekker jo om det som står i boken stemmer, du kan dikte sånn som du vil. Samtidig så er det sånn at jo mer du kan putte på, jo mer du kan gjøre ut av en sånn historie, jo større sjanse er det for at du kan selge den til et forlag, sier Asia-ekspert Helgesen.

Golfekspert

Da den avdøde diktatoren spilte golf for første gang i 1994, klarte han hele 11 hole-in-ones, skriver The Telegraph.

Det vil i såfall gjøre ham enestående i den populære sporten, og kunne raskt dyttet nåværende verdensmester Luke Donald av pallen. Dersom ikke Kim Jong-il hadde vært såpass beskjeden, vel å merke. Han bestemte seg nemlig for å aldri spille golf igjen.

- Ikke normale liv

Selv om det er lite vi vet om Kim Jong-un, Kim Jong-ils yngste sønn, så er det foreløpig få myter om ham.

- Jeg tror det er for tidlig, men jeg er sikker på at de finnes og at de er på vei, sier Helgesen.

Han mener det er et poeng at flere ledere lever et litt annerledes liv enn de fleste.

SIKRET SEG: Kim Jong-il skal ha sikret seg ved å gi søsteren og svogeren svært sterke posisjoner, og svogeren skal etter hans død være nummer to i landet. På bildet er Kim Jong-il først, søsteren Kim Kyong Hui bak, og sønnen Kim Jong-un ved siden av Kim Jong-ils svoger Jang Song Thaek. Foto: Ap


- De lever ikke et normalt liv; de går på do og har vondt i magen innimellom, men bortsett fra det har de folk til å gjøre alt for seg. Det finnes masse myter om lederskapet i Sør-Korea også. Vi kan lett bli moralsk forarget over det at befolkningen sulter, mens de lever i sus og dus, men at lederne i verden lever et annet liv enn de fleste alminnelige mennesker, det er en kjennsgjerning, sier han.

De utallige mytene om den nordkoreanske diktatoren tar imidlertid ikke for seg hvor mange mennesker som sulter i landet han ledet i 17 år, eller at 69-åringen skal ha vært ansvarlig for terrorhandlinger på 1980-tallet.

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Kim Jong-un skal ha besteget Nord-Koreas høyeste fjell – i frakk og spasersko

 2. Kim-klanens terror: Gift, bomber og kidnappinger

 3. - Nord-Korea sitter med fingeren på avtrekkeren

 4. Besøkte farens likseng

 5. Pluss content

  Kims lillesøster: - Vennlig, diplomatisk og god på small talk

Fra andre aviser

 1. Nord-Korea vil gi fanger amnesti

  Aftenposten
 2. USA frykter Nord-Koreas neste trekk

  Bergens Tidende
 3. For få måneder siden truet Kim Jong-un og Donald Trump hverandre med total utslettelse. Nå møtes de.

  Bergens Tidende
 4. Nord-Korea: - Moder jord sørger over Kim Jong-il

  Bergens Tidende
 5. Diktatoren vil bygge turistparadis i Nord-Korea

  Aftenposten
 6. - Kan fortsette i det uendelige

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no