Norske Olav vitne til skuddramaet: - De skrek «Get down! Get down!»

SISTE: Soldat bekreftet drept

UTENRIKS

Jakter på flere gjerningsmenn

Én gjerningsmann skutt og drept

NEW YORK/OSLO (VG) Politiet leter etter en eller flere gjerningsmenn etter at flere skudd ble løsnet i parlamentsbygningen i Ottawa i Canada. En soldat er drept.

Publisert: Oppdatert: 22.10.14 21:04

Politiet i Ottawa meldte like etter klokken 16 om at skudd var blitt avfyrt ved krigsminnesmerket National War Memorial, som ligger noen få hundre meter fra parlamentsbygningen. Politiet meldte om at en soldat var blitt skadet ved minnesmerket.

Få minutter senere ble det meldt om at skudd også skal ha blitt avfyrt inne i en av parlamentsbygningene.

Politiet bekrefter like før klokken 20 at det har vært skyteepisoder på begge stedene, og avkrefter dermed opplysningene om at det også har vært en skyteepisode på kjøpesenteret Rideau Centre, som flere politikilder tidligere meldte om.

Ifølge vitner nyhetsbyrået AFP har snakket med, skal minst 20 skudd ha blitt avfyrt inne i parlamentsbygningen. Andre vitner melder om opptil 50 avfyrte skudd.

Politiet bekrefter også at en mannlig gjerningsperson er skutt og drept. Dette skal ifølge politikilder ha skjedd inne i parlamentsbygningen.

Klokken 18.50 melder AFP at en kanadisk soldat er skutt og drept som følge av skytingen. Dette var soldaten som stod vakt ved minnesmerket, som ble meldt skadet da politiet først fikk melding om skytingen. Dette bekreftes også av politiet i kveld.

Ifølge CBC skal totalt tre skadde være innlagt på sykehuset i Ottawa med skuddskader. To av dem skal være i stabil tilstand. Det er uklart om én av de tre er den avdøde soldaten.

Flere gjerningsmenn

Klokken 20 bekrefter politikilder til AP at det er flere gjerningsmenn som står bak skytingen, og de jobber nå med å få klarhet i om det dreier seg om totalt to eller tre personer. Politiet ber publikum om å holde seg unna sentrum i byen.

Spørsmål om antall gjerningsmenn ville ikke politiledelsen svare på da de ble spurt om dette på en pressekonferanse i kveld.

På spørsmål fra pressen om politiet hadde noen informasjon om et forestående angrep, svarer de:

- Mitt umiddelbare svar er at vi ble overrasket. Men det er for tidlig å svare endelig, fordi vi fortsatt er tidlig i etterforskningen, sier Gilles Michaud på pressekonferansen.

En rekke gater, skoler og kontorer er sperret av i et stort område i Ottawa sentrum. Kanadisk politi stanser biler på vei ut av byen i jakten på en eller flere mistenkte. Bevæpnet politi går fra dør til dør i området, og skolene i sentrum av den canadiske hovedstaden, er fullstendig sperret av.

USAs president Barack Obama er informert om hendelsene i nabolandet, og skal ha en telefonkonferanse med Canadas statsminister Stephen Harper så snart det lar seg gjøre, opplyser Det hvite hus på en pressekonferanse i kveld. Harper ble kort tid etter skytingen evakuert ut av parlamentsbygningen.

I en kort uttalelse beskriver Harper skyteepisoden som et «avskyelig angrep».

Nordmann vitne til dramatikken

Norske Olav Werner Grimsby er på reise til Ottawa for å bevitne hockekamper, og ble onsdag vitne til selve angrepet.

- Jeg var ute på morgenkvisten og skulle ta noen bilder ved parlamentet. Plutselig ropte en bygningsarbeider til meg: «Get down! Get down!». Han var veldig

oppskjørtet, sier Grimsby.

- Kort tid etter kom det masse politi. Det viste seg at denne personen har vært på krigsmuseet og at han hadde løpt inn i parlamentsbygget.

Grimsby forteller om kaotiske tilstander.

- Det svermet med politi, som kom fra alle retninger. Etter hvert kom også innsatsstyrken, og dundret over midtrabatter. Det var full action. Der og da var det veldig kaotisk, selv om folk passerte forbi på gaten som vanlig. Ingen forstod hva som foregikk, egentlig, sier nordmannen.

Han gikk videre og passerte kjøpesenteret Rideau Center hvor det også oppstod en skyteepisode.

- Over høyttalerne ved kjøpesenteret ble det informert om en situasjon og folk ble bedt om å forlate området, sier Grimsby.

Vitner: Så mann med våpen

Journalist i National Post, John Ivison skriver på Twitter at han er på stedet. Han sier at han har snakket med et vitne som så to menn komme ut av en bil uten registreringsskilt og skyte soldaten. Journalisten har tatt bilde av en bil som står på åstedet som skal være den aktuelle bilen vitnet beskriver.

CBC Canada har snakket med Alain Merisier som jobber i kantinen i bygget. Merisier sier at han så en mann i en bil med et våpen.

Et annet vitne, Scott Walsh, sier at han så en mann i blå bukser og skjerf løpe med et våpen. Ifølge vitnet skal denne mannen ha hoppet over gjerdet rundt parlamentsbygget.

VG har vært i kontakt med daglig leder for et galleri som ligger like ved parlamentsbygget. Hun har låst seg inne i kjølvannet av skytedramaet.

- Vi har fått beskjed om å stenge butikken og det er politi overalt. Vi hadde en kunde her som så en mann med våpen. Vedkommende kunde sa at han snudde og løp. Vi hørte ingen ting, men jeg tror at politiet kommer til å evakuere bygningen her også nå, sier kvinnen som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

Flere soldatangrep

Parliament Pub ligger rett over gaten for parlamentsbygget. Eieren av puben, Janaki Mody, sier til VG at hun og resten av de ansatte nå har låst seg inne på puben.

- Akkurat nå ser jeg gjennom vinduet at politiet samler seg utenfor. Gaten er avstengt og vi har låst oss inne her etter at en sikkerhetsvakt kom og sa at vi måtte gjøre det, sier Mody til VG.

Pubeieren sier at hun selv ikke hørte skytingen, men at hun så politiet og SWAT-teamet ankomme stedet.

VG har også snakket med en ansatt i en av de aller nærmeste bygningene til parlamentsbygget. Også der har de ansatte låst seg inne.

- Det jeg ser ut av vinduet er mange, mange politi og militære med all slags våpen. De tar oppstilling og sikrer området. Politiet kom hit og ba oss holde oss inne, sier den ansatte som ikke vil stå frem med navn.

Norsk ambassade låser dørene

Ministerråd Tobias Svenningsen ved den norske ambassaden i Ottawa sier ambassaden er blitt bedt om å låse dørene.

- Politiet har bedt oss holde oss innendørs, låse dørene og holde oss borte fra vinduene. Vi er fire diplomater og fem ansatte ved ambassaden, forteller Svenningsen.

Ambassaden ligger rundt 700-800 meter i avstand fra parlamentsbygget hvor skytingen pågikk.

- Vi føler oss trygge her vi er. Men det er klart at dette er skremmende for Canada som nasjon, sier Svenningsen til VG.

Skytingen onsdag er andre gang denne uken at soldater har blitt angrepet i Canada. Mandag kjørte en 25 år gammel mann på to soldater i nærheten av Montreal. Politiet skjøt og drepte 25-åringen, som de mener har blitt radikalisert den siste tiden.

Her kan du lese mer om