POSITIV: Gary Allen, gjest på homobaren The Trapp i Utah, mener at Obamas tale representerer nok et skritt på veien mot et mer tolerant USA. Foto: Thomas Nilsson
POSITIV: Gary Allen, gjest på homobaren The Trapp i Utah, mener at Obamas tale representerer nok et skritt på veien mot et mer tolerant USA. Foto: Thomas Nilsson

Homo-jubel for Obama

Publisert: Oppdatert: 18.01.16 11:49

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

UTAH (VG Nett) Homser over hele USA jublet i natt for Obamas utspill om homofili i forsvaret. VG Nett så talen på homobar i konservative Salt Lake City.

- I år vil jeg jobbe med Kongressen og våre militære ledere for å endelig oppheve loven som nekter homofile amerikanere rett til å forsvare landet de elsker på grunn av hvem de er, slo Obama fast, helt mot slutten av State of the Union-talen sin i natt.

Les også:Barack Obama holdt i natt sin første «State of the Union»-tale

CNN:Les hele talen her!

- Yeah, roper Frankie Brown og hever begge armene over hodet som om favorittlaget hennes hadde scoret et avgjørende mål.
Hele kvelden har hun ventet på dette øyeblikket, helt fra nyheten hadde lekket tidlig på ettermiddagen om hva Obama kom til å si i State of the Union talen.

- Det var på høy tid, men jeg er likevel så glad, sier Frankie til VG.

- Hvis du er villig til å forsvare landet ditt må du ha lov til å være den du er.

USA-ekspert Ole Moen svarer deg om talen klokken 10.00.Send inn spørsmål her!

Frankie er en del av stamklientellet på homobaren The Trapp i Salt Lake City, hovedstaden i den konservative mormonerdelstaten Utah. Dette er ikke stedet hvor homokampen vant sine første eller største seiere.

(Saken fortsetter under bildet)


Den såkalte «ikke spør, ikke fortell»-politikken i det amerikanske forsvaret, som i praksis går ut på at det er greit at du er homofil så lenge du holder det for deg selv, ble innført som et kompromiss under Clintons første år som president. For amerikanske homoorganisasjoner har den vært en ydmykende skamplett.

- Det har tatt tid, men toleransen har utviklet seg enormt siden Clinton behandlet spørsmålet for 17 år siden, sier Gary Allen som også sitter i baren.

Gary er glad for presidentenes utspill, men er mest interessant å diskutere europeiske kongehus, og særlig det norske som han vet alt om, med VG. Han kan ikke bare navnet på kronprinsparet og barna, men på Ari Behn, Martha og deres barn også.

- Det er mulig at spørsmålet om forsvaret hadde opptatt meg mer om jeg var i vernepliktsalder, sier Gary.

- Nå føler jeg at det bare er nok et skritt på veien mot et mer tolerant USA. Ikke bare for oss som er homser, men for alle minoritetsgrupper. Vi er ikke lenger et land dominert av holdningene til en liten elite av hvite menn.

Garys sidemann er ikke like imponert.

- Skru av den skravlebøtta og sett på en kanal med countrymusikk, ber han, med noen irriterte blikk opp på Obama på skjermen.

VGD:Diskuter talen her!

De andre i baren følger også bare halveis med på talen.
Gary trekker på skuldrene.

- Den nye generasjonen har en helt ny forståelse av hva anderledeshet innebærer, sier han.

- Det er ikke Obamas fortjeneste, men han er et resultat av det. Obama er ikke en svart president, han er først og fremst vår president.

Denne artikkelen handler om